Dijital dünyanın nabzını tutan ve her senenin dijital trendlerini açıklayan Fjord, 2018'de bizi hangi trendlerin beklediğini duyurdu. 2018 Trendlerine baktığımızda yapay zekaya bağlı olarak gelişmelerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Şirketleri ise bu yeni trendlere uyum sağlamada zorlu bir süreç bekliyor. Peki nedir bu trendler?
1- Fiziksel Dünya Direniyor
Artık dijital dünya ve fiziksel dünyanın iç içe geçeceği, hatta tek bir şey haline geleceği bir piyasa bizi bekliyor. Tasarımın geleceği fiziksel ve dijital olanı harmanlamak üzerine inşa edilecek. Bu, şirketler adına hem yapısal süreçlerinde hem de ürün geliştirme ve sunma aşamalarında büyük bir değişimin habercisi. Dijital dünyada görülen bu değişim sebebiyle, markalar fiziksel deneyimi en iyi ve ulaşılabilir hale getiren yeni stratejiler kurup sistemler ortaya koymalılar.
2- Bilgisayarların gözü var
Artık dijital kameralar hem "gözleri" hem de "beyinleri" ile kavrama gücüne sahip, yani makinalar insansılaşıyor. Keskin göz ve beyinleriyle duygularımızı analiz edip cevap verebiliyorlar. Üstelik yapay zekaları sayesinde öğrenme becerileri ile daha güçlü bir hale geliyorlar. Artık, veri girdisi olmadan analiz etme ve hareket etme kabiliyetine sahipler. Ve bu gözleri her aygıta yerleştirmek mümkün.
Anneler çocuklarını evde akıllı bilgisayarlara teslim edebilir hale geldi; çünkü bilgisayarlar bebeğin hareketlerini analiz edip veri olarak anneye iletme becerisine sahip. İleride bilgisayarların, davranış ve dil becerileri ile veri işlediğine şahit olacağız.
3- Algoritmaların kölesi olmak
Yapay zeka sayesinde markaların yeni arayüzler ortaya çıkmış durumda. Bu sayede daha güçlü ve pazar üzerinde daha etkin markalar karşımıza çıkıyor. Şirketler, algoritmaların markalar ve tüketiciler arasındaki yeni konumunu doğru analiz edip algoritmaları yönlendirmeyi öğrenmek mecburiyetinde.
4- Makineler ve insanların işbirliği
Robotların bazı işlerimizin yerini alabileceğini düşünerek endişeleniyoruz. Fakat FJord yeni iş tanımlarının ortaya çıkacağını söylüyor! Örneğin, Accenture "trainers", "explainers" ve "sustainers" olmak üzere üç yeni iş kategorisi tanımlanıyor. Bu işlerde kişiler, dijitalleşmenin artmasıyla ortaya çıkan bilişsel teknoloji ile ilgili görevlerde yer alacaklar. Yani insanlara yaptıkları en iyi işi yapmalarına, makinalara da insanların en kötü yaptığı işleri yapmalarına izin vermek gerekiyor.
5- Daha şeffaf bir sistem: Blockchain
Bilginin kaynağına bile ulaşmamızın zorlaştığı günümüz dünyasında bir bilginin güvenilir olduğuna karar vermek ise çok daha zor. Bu güven problemini aşmanın bir yolu da "blockchain"den geçiyor.
Blockchain nedir dediğinizi duyar gibiyim. Blockchain, en kısa ifadesiyle, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanıdır. Aracısız her kullanıcı merkeze bağlı olmaksızın ağa bağlanabilir, ve istediği işlemi gerçekleştirebilir.
Blockchain, insanlara bilginin nereden geldiğini gösterdiği için şeffaflık sorununu ortadan kaldıran bir sistem. Bu sebeple, şimdiden artan sayıda şirket tarafından bu sistem kullanılmaya başladı.
6- Etik Ekonomi
Şirketler ve markalar artık toplumun genelini ilgilendiren meselelerle ilgili politik duruşlar almaya başladı. Bu sebeple günümüzde, eşdeğer veya karşılaştırılabilir iki seçenek arasından tüketicinin belli bir markaya yönelmesinin ardında, o şirketin etik duruşunu onaylaması veya kendi değerleriyle yakın görmesi yatabiliyor. Apple'ın CEO'su Tim Cook, şirketlerin insanlar topluluğu olduğunu belirtiyor. Yani her şirketin kendi değerleri olmalıdır. Bu durumdan ne kadar kaçabiliriz ki?
Artık şirketlerde "Chief Ethics Officer" gibi pozisyonlar görmemiz olası.
7- Çizginin dışında tasarlamak
Son zamanların popüler alanlarından biri haline gelen tasarım mecrası ciddi bir sorunla karşı karıya: uzman ve uzman olmayan yani "acemi" arasındaki ayrımın gitgide azalması. Bunun sebebi ise elimizde artık tasarım yapabilen çok fazla aracın var. Bknz: vix.com, canva.com. Artık internet sitesi hazırlarken veya bir düğün davetiyesi hazırlarken bir tasarımcıya ihtiyaç duymuyoruz. Bu tarz becerilerin bazı insanların elinden alınıp kitlelere verilmesi bana kalırsa güzel bir atılım. Fakat tasarımın değerini sorgulamaya da başlayabiliriz!
Fjord açıkladığı 2018 trendleri dijital dünyayı tamamen değiştirecek gibi duruyor. Biz de yapay zekaların daha etkin olacağı bir gelecekte etkin bir rol almak istiyorsak bu trendleri doğru analiz edip hayatımıza geçirmeliyiz. Belki de bu trendler ışığında fark yaratmalıyız!
Referanslar
https://trends.fjordnet.com/?/
http://startuphukuku.com/blockchain-nedir/
Yorum