İK’yı Etkileyen Güncel Trendler Yazı Dizisi: Bölüm 2

    İK’yı Etkileyen Güncel Trendler Yazı Dizisi: Bölüm 2

    İnsan kaynaklarının gelecekte sahip olması gereken yeteneklerin en başında paydaş yönetimi geliyor. Paydaş deyince ilk aklınıza 'çalışanlar' geliyor olabilir. Diğer paydaşlar kimler? devamı yazıda...

    Çalışanların aileleri de insan kaynaklarının hedef kitlesi midir?

    Özel günleri, bayramları çalışan aileleri ile kutlamak, eğitimleri çalışan ailelerine de açmak, anne-baba-çocuk eğitimleri, aileyi kapsayan sigorta paketleri, erzak yardımları... Tüm bunlar çalışan bağlılığını arttırıcı faaliyetler olarak değerlendirilir mi? Daha da önemlisi insan kaynakları yönetimi buna zaman ayırmalı mı?

    İnsan kaynaklarının gelecekte sahip olması gereken yeteneklerin en başında paydaş yönetimi geliyor. Paydaş deyince ilk aklınıza 'çalışanlar' geliyor olabilir. Geleceğin İK departmanları sadece çalışanları değil, çalışanların ailelerini, yöneticileri, ortaklar ve iştirakleri, yatırımcılar ve sermayedarları, müşterileri ve toplumu da paydaş çerçevesinin içine katan İK ekipleri olacak. İK gurusu Dave Ulrich de "Dışarıdan İçeriye" isimli kitabında bundan bahseder. Bu paydaşların en önemlileri de çalışanların aileleri olarak değerlendiriliyor. Peki bu paydaş neden bu kadar önemli?

    Çalışanların ailelerini de çember içine alan İK ekipleri; bütün bu uygulamaların çalışanın şirkete olan bağlılığını arttırdığını söylüyor. Çalışanlara kendilerini kocaman bir ailenin bir bireyi gibi hissettirdiklerine inanıyor. Şirketlerin iyi günde-kötü günde yanlarında olması, çalışanları iş yerlerine bağlayan unsurlar arasında anketlerde yer alıyor. Özellikle küçük şehirlerde bu tür uygulamaların potansiyel çalışanlar için o şirketleri seçmeleri için en önemli neden olarak bile gösteriliyor.

     Peki bu alanda yapılabilecek, hayata geçirilebilecek uygulamalar ne olabilir? Işte bir kaç ilham verici uygulama:

    • Evlenen çiftler için altın alınması, bazı sağlık giderlerinin karşılanması, 
    • Çalışan ev alırken şirketinden önemli bir finansal destek verilmesi, 
    • Çalışanların vefat eden bir yakınının cenaze masrafları, gençlerin düğün, çocukların sünnet ve okul masraflarının karşılanması, 
    • Şirket kütüphanesinden en çok kitabı okuyan çalışanlarına kitap hediye edilmesi, 
    • Çalışanları her yıl bir kez ücretsiz check-up'tan geçirilmesi, 
    • Çalışanların başarılı çocuklarına burs verilmesi. 

    Bir çalışanınızın düğününe sponsor olmanız, bekçinizin oğlunu sünnet ettirmeniz inanılmaz etkiler yaratabilir. Bu gibi şeyler diğer çalışanlarınızın kulağına gittiğinde bu onların motivasyonunu tahmin edemeyeceğiniz kadar yükseltebilir.

    İnsan kaynakları olarak, tüm paydaşlarına değer katan insan kaynakları ekipleri gelecekte ayakta kalan ekipler olacaklar. Kurum markalaşması çalışmalarının ışığında çalışanlar ile birlikte daha çok yaratıcı fikrin hayata geçeceğinden eminim.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    <p>Mine 20 yıldır İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme bölümünde çalıştı. Liderlik, ilk adımı atmak ve girişimci özellikleri sayesinde telekomünikasyon, bankacılık, danışmanlık sektörlerinde bir çok ekipte yöneticilik görevi yaptı. Mine Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde birçok projede yer aldı. İş ve insan kaynakları alanında iş/süreç geliştirme, yetenek geliştirme, kişisel gelişim, amaç ve hedeflerle yönetim, vizyon ve değer oluşturma, liderlik alanlarına odaklandı. İnsan kaynakları alanında sistem ve süreç tasarımı ile ilgili KOBİ ve Start-Up’larla çalışıyor.Şu an Türkiye’de İnsan Kaynakları ve Liderlik Geliştirme alanlarında eğitmen, danışman ve mentör olarak çalışmalarına devam ediyor. TurkishWIN ve AIESEC’in üyesi.</p> <p> </p> <p> </p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.