İlk Türk Kadın Yüksek Mimar: Münevver Gözeler

    munevver-belen

    Kadınların hikayelerini paylaşan, "Deneyim paylaşınca güzeldir" inancıyla çalışan BinYaprak ailesi olarak, 29 Ekim'de BinYaprak Hikaye Hasadı Hareketini başlattık. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına kadınların hikayelerini hediye etmek için çıktığımız Hikaye Hasadına, ilklerin hikayeleri ile devam ediyoruz.

    Türkiye'nin ilk kadın yüksek mimarı ve Güzel Sanatlar Akademisi'nin ilk kadın mezunlarından olan Münevver Belen Gözeler, 1913 yılında İzmit'te doğdu. 1929 yılında İstanbul'da Erenköy Lisesi'nden mezun oldu, burada Leman Tomsu ile sıkı bir dostluk kurdu. Aynı yıl içinde İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde mimari eğitimine başladı, 1934'te buradaki eğitimini tamamladı.  

    1935'te İnşaat İşleri Bürosu'na atandı, üç ay burada çalıştıktan sonra İstanbul İl Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. 1939 yılına kadar Bursa ve Kocaeli il müdürlüklerinde ve merkez ofisindede çalışmıştır. Uzun seneler boyunca Leman Tomsu ile beraber çalıştı. Kadın haklarıyla da ilgilendiği bilinen Tomsu ve Belen, o dönemde Türkiye'nin yeni kadın profili olmuşlardır. 1940 yılında bir mühendis olan Mithat Gözeler ile evlendi. Kariyeri boyunca memur olarak çalıştı, mimari projeleri devlet görevlisi sıfatıyla tanımladı. Emekliliğine kadar il müdürlüğünde çalışmaya devam etti.  

    Yetenekli bir mimar olan Münevver'in projeleri çoğunlukla, basit ama modern bir dille oluşturulmuştur. Modern tarzı benimsemiş, İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'na paralel bir üslupla çalışmıştır. Bir mimari yarışmada birincilik ödülüne layık görülen Bursa Halkevi, dikkat çekici bir avlu düzenine sahiptir. Maliye Bakanlığı'nın Şişli'deki binası, ilkeleri yansıtan bir projenin kayda değer bir örneği olarak görülebilir. PTT binaları için oluşturduğu dört standart tasarım çeşidinden oluşan serisi, eserinin saf ve akılcı karakterini vurgular. Kendi projeleri olmasına rağmen çoğu çalışması isimsiz kaldı.  

    1973 yılının Şubat ayında İstanbul'da yaşama veda etti.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.