İş hayatında rekabetin ve işsizliğin artışta olduğu bugünlerde üniversitelilerin birbirlerinden bir hatta on adım önde olmaları gerekiyor. Peki, sen bir kız babası olarak kızını nasıl yönlendirmelisin?
Bunun için de kendilerini geliştirebilecekleri, network kurabilecekleri, geleceklerini sağlama aldıkları etkinliklere yönlendirilmeleri gerekiyor. Peki, sen bir kız babası olarak kızını nerelere, nasıl yönlendirebileceğini biliyor musun? İşte sana ipuçları!
İş hayatında başarıya ulaşmanın temellerinden biri yeterli motivasyona sahip olmaktır. Üniversiteli bir gencin iş hayatına girmeden önce kendini geliştirecek gerekli motivasyonu bulması için bir rol modeli olması, seçtiği kişinin başarılarını örnek alarak başarılı biri olmak istemesi ve bu yolda adımlar atması önemli bir faktördür. Senin de bir baba olarak burada yapman gereken şey ona rol model olacak kişiler bulmasında ve hayatta kim olmak istediğine karar vermesinde ve kendini iş hayatına hazırlamasında yardımcı olmak.
Bunun için çeşitli yollar var;Bloomberg HT gibi iş hayatını hedef alan televizyon kanalları, gazeteler, Twitter, kızının kendine örnek alabileceği birilerini tanımasına ve iş hayatını tanımasında aracı olabilir.
Birçok üniversitede eğitim yılı boyunca farklı alanlarda bir sürü etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklere iş hayatından başarılı iş insanları konuşmacı olarak katılıyor, kendi başarılarından ve başarıya nasıl ulaşılabileceğinden bahsediyorlar. Bu konuşmalarıyla öğrencilere bugünlerinde ya da mezun olduktan sonra ilham verecek, yardımcı olacak bilgiler verirken öğrencilerde bu bilgilerden beslenerek hayatta ne yapmaları gerektiğine, nasıl devam etmek istediklerine karar veriyorlar.
Bu etkinlikler gençlerin kendi kariyer yollarını çizmelerine yardım ederken aynı zamanda o kariyer yolunda önemli bir yere sahip olan 'networking' e de yardımcı oluyor. Hemen hemen etkinliklerin hepsinde konuşmacılarla tanışıp, danışabilecekleri networking ortamları oluşturuluyor. Sadece bununla kalmıyor, yapılan workshoplarda öğrenciler aynı zamanda kendi zayıf yönlerini görebiliyor ve kendilerine rol modeli olarak gördükleri insanlarla birebir konuşma fırsatı bulabiliyor.Üniversite etkinlikleri kendiliğinden oluşmuyor tabi ki. O etkinliklerin arkasında istedikleri kulübe giren ve harikalar yaratan 10'larca, 100'lerce öğrenci oluyor. Bu kulüpler sayesinde öğrenciler daha iş hayatına girmeden iş hayatının en önemli iki gerekliliğini tecrübe etme fırsatı buluyorlar; Liderlik ve Takım Çalışması. Kulüpler birçok kişinin ortak paydada buluşarak bir şeyler yapmasıyla yürüdüğü için uyumu sağlamak, takım halinde çalışmayı öğrenmek için önemli bir fırsat. Her takımın bir lidere ihtiyacı olduğunu düşünürsek eğer bu liderlerden biri de kızın olursa ne mutlu ona! Bu sayede hem liderlik hem de takım çalışmasını daha iş hayatına girmeden öğrenmiş olacak.
Ayrıca kulüplerin diğer bir avantajı ise kulüp dışı öğrenciler networking fırsatını sadece etkinliklerde bulurken kulüpte aktif görev alanların o insanlarla geçirecekleri ekstra zamanları oluyor.Kızının okurken gelişmesi ve zayıf yönlerini tamamlaması için üniversite etkinlikleri dışında Dale Carnegie, TMI gibi kişisel gelişimi arttırmaya yönelik firmaların hem çalışanlar hem de öğrenciler için verdiği seminerleri ve sertifika programlarını da takip edebilirsin. Mesela sunum yeteneği zayıf olanlar için 2- 3 gün süren sunum yeteneklerini arttırıcı eğitimler var, bunun yanında koçluk eğitimleri, liderlik, kişisel gelişim, müzakere becerileri, performans ve geri bildirim, etkileme ve ikna gibi birçok farklı program sunuluyor. Bu programların süreleri içeriğine göre değişiklik gösteriyor, bazıları 1 gün sürerken, bazıları birkaç hafta boyunca haftada 1 gün şeklinde ilerliyor.
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Tuğçe Yıldız tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum