Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane ile 'işte eşitlik ve kadının iş hayatındaki yeri' üzerine yaptığımız keyifli sohbeti okumak için devam et!
6 Ocak 1966'da 4 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak Mersin'de doğdum. Tarsus Amerikan Koleji'nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, ardından da İskoçya Heriot-Watt Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans bölümünde eğitim gördüm. 1988 yılında Emlak Bankası'nda memur olarak başladığım profesyonel iş yaşamımı; 1993'te Demirbank ve Demir Yatırım'da müdür, 1997'de Sabancı Holding Planlama ve İş Geliştirme Dairesi'nde daire başkan yardımcısı, 2002'de Sabancı Holding Perakende Grup Başkanlığı'nda direktör ve 2004'te Sabancı Holding'de genel sekreter, sonrasında da Teknosa ve Carrefoursa genel müdürü olarak sürdürdüm.
Mart 2016'dan bu yana ise Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü olarak çalışıyorum.Ağustos 2016'da kadınların iş hayatındaki rolüne ve eşitlik ilkesine verdiğimiz önemi simgelemek adına, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles – WEPs) platformuna katılan dünyadaki ilk hava yolu şirketi olduk. Platforma katılmamızla beraber Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni yönetim kurulumuzdan tedarik zincirimize kadar her noktaya dâhil etme ve uygulama konusundaki niyetimizi ortaya koymuş olduk. Latin dilinde uçaklar, dişil olarak kabul ediliyor. Filoya yeni katılan uçaklarımıza çalışanlarımızın kız çocuklarının isimlerini vermemiz, yönetimin kadın konusunda gösterdiği hassasiyet ve önemin bir göstergesidir. Ben de liderlik şapkamla işte eşitlik anlayışı çerçevesinde yönlendirici, teşvik edici ve etkin bir rol oynamaya özen gösteriyorum.
Biz her bir yöneticimizi bir "lider adayı" olarak görür ve kendi liderliğine giden yolda onunla birlikte yürürüz. Lider kelimesinin tanımı şöyle: Lider, elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak çevresini etkileyen kişidir. Liderlik, kişiye verilmiş bir unvan değil; bir kişilik özelliği, bir davranış biçimidir. Biri sizi yönetici yapabilir; ama lider yapamaz. Ancak, siz kendiniz lider olabilirsiniz. İşte biz de yetenek olarak gördüğümüz ve gelişimlerine önem verdiğimiz yöneticilerimize liderlik yönlerini geliştirebilecekleri fırsatlar, gelişim alanları, etkinlikler yaratıyoruz.
Şahsen iş-özel hayat dengesini önemseyen, kadın çalışanlara bu konuda destek olan kurumların daha olumlu işveren markası oluşturduklarını düşünüyorum. Çocuğu olan annelerimiz için kreş yardımının yapılması, çalışanın gelir devamlılığını sağlamak amacıyla doğum izninde olan çalışana aylık ücret ödenmesine devam edilmesi gibi uygulamalarla kadın çalışanlarımızın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Belirli aralıklarla kadın sağlığına yönelik seminerler düzenleyerek bilinçlendirme ve farkındalık yaratma çalışmalarını devam ettirmeyi hedefliyoruz.
Ben çalıştığım ekiplerle yakın temasta olmayı, onları birinci ağızdan dinlemeyi tercih eden bir yöneticiyim. Diğer tüm departmanlarla olduğu gibi insan kaynakları departmanıyla da haftalık bazda düzenli şekilde bir araya geliyoruz ve karşılıklı fikir paylaşımı yapıyoruz. Özellikle de yetenek yönetimi konusunda; çünkü yetenek yönetiminin bir şirkette sadece insan kaynakları departmanı tarafından yapılabilmesi bence mümkün değil. Çalışanları yakından izleyen ve tanıyan yönetici pozisyonundaki kişilerin, gözlemlerini ve ihtiyaçlarını insan kaynaklarına ileterek birlikte çalışması bence çok önemli ve değerli.
Hayatımdaki kadın rol modeller öncelikle annem ve sonrasında ise eşim. Karakterimin şekillenmesinde ve hayata bakışımda, annemin katkıları ve sunduğu bakış açıları önemli bir yer tutar. Eşimle birlikteliğimiz ise kadın-erkek eşitliği, sorumlulukların paylaşımı ve kadına bakış açıları konusunda bana çok önemli katkılar sağladı. Bunun dışında dönem dönem başardıklarıyla, ilham verici çalışmalarıyla hayranlık duyduğum ve örnek gösterdiğim kadınlar da olabiliyor.
İş yaşamında cinsiyet eşitliğini sadece toplumsal sosyal sorumluluk olarak değerlendirmemek gerekir. İşte eğer eşitlik sağlanırsa bu durumun; ekonomik verimlilik, müşteri ve çalışan memnuniyeti için müthiş bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Cinsiyet eşitliği sorununun aşılması halinde müthiş fırsatlar yakalayabiliriz. 2025 yılına kadar cinsiyet eşitliğini sağlarsak GSMH'ye yüzde 12'lik bir katkı olur. İş dünyasında yaşanacak cinsiyet eşitliği, yüzde 15,2 oranında ekonomiyi canlandırma potansiyeline sahip.
Şirket politikası ve değerleri gereği tüm şirket uygulamalarında eşitlik ve adalet ilkesini ön planda tutuyoruz. Farklılıkların ve çeşitliliğin; Pegasus'un şirket markasına, amaçlarına ve performansına önemli bir etki yaptığına inanıyoruz. Çalışanlarımızın çeşitliliği, geçmişleri, deneyimleri, bilgi birikimleri, yaratıcılıkları ve farklılıklara sahip çıkmaları şirket değerlerimizi yansıtıyor. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı şirket politikası ve değerleri gereği daima eşitlik ve adalet ilkeleri ile birlikte ön planda tutuyoruz. Her çalışana cinsiyetinden, etnik-dini aidiyetinden, eğitim alanından ve yaşından bağımsız olarak "eşit fırsatlar" sunmak önem taşıyor.
Kadın çalışan sayımız; tüm kadrolarımızda olduğu gibi operasyonel, teknisyen ve pilot kadrolarımızda da özellikle artış gösteriyor. Ayrıca üst yönetim kadrolarımızda da çok sayıda kadın çalışanımız görev yapıyor.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum