Menti ve mentorun bir araya geldiği ilk görüşme itibariyle başlayan ilişkinin üç aşaması vardır. Gelin bu süreçleri birlikte inceleyelim!
Mentorluk ilişkisinin aşamalarını hazırlık-ilişki kurma, öğrenme-gelişim ve kapanış olarak özetleyebiliriz.
Mentorluk ilişkisinin 1. ve 2. görüşmelerini kapsayan hazırlık aşamasında mentor ve mentinin bir anlaşma formu üzerinden, belli sorumluluklar ve prensipler konusunda mutabık kalması gerekmektedir. Bunlar nelerdir?
- Mentinin rolü ve sorumlulukları
- Mentorun rolü ve sorumluklukları
- İlişkinin ne kadar süreceği ve ne sıklıkta görüşecekleri
- İletişim kurarken kullanacakları iletişim araçları/yöntemleri
- Mentorluk hedefinin ne olduğu
Bu konularda mutabık kalan çiftler diğer görüşmelere geçmeye ve hedefe yönelik aksiyona geçmeye hazır olmuş olurlar.
Mentorluk ilişkisinin ikinci aşaması olan Öğrenme ve Gelişim aşamasında ise beklentiler ve öncelikler konusunda netleşen mentor-menti çiftleri olabildiğince fazla bilgi ve deneyim paylaşımında bulunarak birbirlerinden öğrenmeye ve hedefe yönelik aksiyonlar almaya başlarlar. Bu süreçte menti ve mentor olabildiğince çok konuyu toplantı gündemine taşıyarak, olayları irdeler, deneyimleri paylaşır ve farklı bakış açıları geliştirirler.
Mentorluk ilişkisinin son aşaması olan Kapanış aşamasında mentinin ilişkinin başından bu yana geçen süreçteki gelişimi ve hedefe ulaşması konusunda kat ettiği yol değerlendirilir. Her iki tarafı da bir final anketi doldurarak bu süreci değerlendirmeleri beklenir.
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Bahar Moragil Kağıtçıbaşı tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum