Uzm. Psikolog & Psikoterapist Didem Turgut Çönkü ve Dr. Psikolog & Psikoterapist Derya Bayram tarafından yazılan Mindfulness-Bilinçli Farkındalık Aileler ve Eğitimciler İçin Uygulamalı El Kitabı'nda değinilen birkaç uygulamayı bu yazımda sizlerle paylaşmak istedim. Herkese "bilinçli" ve keyifli okumalar!
Bilinçli farkındalık (mindfulness), temelleri 2500 yıl öncesinde, kökeni Budist felsefeye dayanmaktadır. Temellerini Doğu meditasyon geleneğinden alan bir dikkat yönlendirme yolu olsa da 1970'lerden itibaren Batı kültüründe de artarak tartışılmaya ve uygulanmaya başlanmıştır (Kabat ve Zinn, 2000).
Budist psikolojinin temel prensibine göre bilinç iki birleştirilmiş durumdan oluşur: farkındalık ve farkındalık uyandıran nesneler (Nydahl, 2008 akt. Deniz vd., 2011). Farkındalık duygularla algılanan deneyimlerde artış sağlaması ile bilinir. Doğası Budist literatüründe derinlemesine keşfedilmiş olmasına rağmen, bir önemli nokta vardır ki o da farkındalık kavramsal olarak anlaşılamaz, doğrudan yaşanması gereklidir (Chambers, Gullone ve Allen, 2009). Budizm gibi geleneksel psikolojilerden bilişsel davranışçı terapilere çok sayıda fikir ve uygulamalar uyarlanmıştır. Budizm ve bilişsel terapiler "dünyayı düşüncelerimizle oluştururuz" ortak görüşünü paylaşırlar. Daha da fazlası Budizm ve bilişsel terapiler insanlara düşüncelerinin nasıl ortaya çıktıklarını, belli türdeki bazı düşünce ve isteklerinin sonuçlarını anlamalarında yardımcı olurlar ve bu düşünce ve istekleriyle başa çıkmak için zihinlerini nasıl eğitecekleri konusunda yol gösterirler (Gilbert, 2005).
Bilinçli farkındalık kavramı, düşünce ve duyguları yargılamadan ve tepki göstermeden zihinde ortaya çıkmalarına izin vererek ve bu düşünceleri merkezden uzaklaştırarak, düşüncelerimize bazen eşlik eden duygusal güçlük ve sıkıntının azaltılabileceğini göstermektedir (Gilbert, 2005). Bilinçli farkındalık genellikle bir kişinin dikkatini şu anda meydana gelmekte olanlara yargılamadan ve kabullenici bir şekilde odaklaması olarak tanımlanır (Kabat-Zinn, 1994; Brown ve Ryan, 2003; Linehan, 1993 akt. Deniz vd., 2011).
Mindfulness temelde kişinin iyilik halini sağlar. Dikkati tarafsız ve nazik bir şekilde yönetebiliyor olmak, dikkat dağınıklığı ve odaklanma konusunda da faydalı olacağını gösterir. Fiziksel gerginlik ve psikolojik stres belirtilerinde uzun dönemli bir azalma sağlar. Buna ek olarak kronik yorgunluk, anksiyete, depresyon gibi zorlayıcı durumları azaltır. Pozitif kabul ve düşüncelerde artış sağlar. Kendiniz ve düşünceleriniz arasındaki farkı öğrenebilmek, düşüncelerle yaşamak yerine her şeyin değiştiğine gözlemci kalabilmek, daha dengeli ve esnek bir ruh halinde olmayı sağlar (Bayram ve Turgut Çönkü, 2020.)
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Ayşe İrem Bekdik tarafından yazımıştır. Teşekkürler Ayşe İrem.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum