Mülakatta Güvenilirlik Yetkinliğini Nasıl Gösterebilirsin?

    Mülakatta Güvenilirlik Yetkinliğini Nasıl Gösterebilirsin?

    Bir mülakatta, işveren tarafındaki sorumlu kişi başvuru sahibinin yetkinliklerini değerlendirmeye çalışır. Aday ise kendisinin en yetkin, motive ve zeki haline bürünmeye… Oysa Harvard Business Review'den Heidi Grant'a göre bu başlı başına bir hata. Çünkü bir iş görüşmesinde göstermen gereken daha önemli bir şey var: Güvenilirlik.

    Harvard Üniversitesi'nden Amy Cuddy'nin liderliğinde güvenilirlik üzerine yürütülen çalışmalardan çıkan sonuç şu: Eğer güvenilir bir insan gibi görünmek istiyorsan iki niteliğe sahip olman gerekli. Birincisi samimiyet ve sıcaklık, ikincisi ise yeterlik.

    Samimi ve sıcak bir insan olarak görünmen mülakatı yöneten kişiye çevrene yönelik "iyi niyetini" gösterir. Bunun yanında yetkinlik ve yeterliklerini de kanıtlarla belirttiğinde güçlü bir aday konumuna yükseleceksin. Fakat sıcak bir tavır sergilemeden yeterliğini kanıtlamaya girişirsen mülakatı yöneten için ileride takım çalışmasında sıkıntı yaratabilecek bir aday görüntüsü çizebilirsin.

     Mülakatlarda güvenilirlik ölçüsü olarak sorulan ilk soru örneği "Bize kendinizden bahsedin" sorusudur. Mülakat için eğer biraz olsun hazırlandıysan, bu soruya verecek bir cevabın zaten vardır. Genellikle adaylar burada yetkinliklerini ve kanıtlarını sıralarlar. Fakat güçlü bir aday olmak istiyorsan iki niteliğe sahip olduğunun sinyalini vermelisin: alçakgönüllülük ve minnet.

    Araştırmalar gösteriyor ki karşımızdaki kişi, biz alçakgönüllü davrandığımızda yetkinliklerimizi yüzde otuza kadar daha iyi değerlendiriyor. Yani olduğundan birazcık daha "az" görünmeyi seçtiğinde, aslında "fazla" görünmüş oluyorsun. "Müşteriler bana bayılır" yerine "Müşterilerin gerçekten ne istediği üzerine çok çalıştım ve kendimle gurur duyuyorum" gibi. Bunun yanında yetkinliklerinden bahsederken mutlaka başına gelenlerden, aldığın yardımlardan, sahip olduğun olanaklardan bahsetmeyi es geçme.

     İkinci sorumuz "Son işini neden bıraktın?". Dürüst olalım bir iş veren için en önemli sorulardan birisi budur. Sana yatırım yapacak bir kurum ne durumlarda geri çekilen biri olduğunu anlamaya çalışacaktır. Bu yüzden makalemizin başında güvenilirliği zeka, motivasyon ve yetkinlik kanıtlarınızdan daha önemli bir yere koyduk.

    Bu soru için genel kanı şudur: Eski patronunu ve işini kötüleme ve kendi yoluna, yine olanaklara ve yeni maceralara hazır olduğunu belirt. Fakat 4 ay sonra yeni bir maceraya atılmayacağın ne malum? İşten ayrılmanın senin için kolay olduğu izlenimin verirsen adaylar arasında geriye düşeceksin. Bu durumda eski işini bırakmanın senin için ne kadar zor olduğundan, orada iş arkadaşlarınla yakaladığın iyi takım çalışmasından mutlaka bahset. Ayrıca geride bitmemiş iş bırakmadığından emin olmalılar.

    BONUS: Güvenilirliğini gösterecek bazı cevaplardan bahsettik. Aynı görevi görecek bir de soru ekleyelim. Araştırmalar gösteriyor ki "Benim durumumdaki birine ne tavsiyeniz olur?" sorusu sanılanın aksine karşı tarafta samimiyet ve yeterlik hissi uyandırıyor. Aklında olsun!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesi, üniversite öğrencilerinin  istihdamına katkı sağlamak amacıyla "Y" kuşağına gerekli yetkinlikleri kazandırmayı ve öğrencilerin kendilerini sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde ifade edebilmelerine destek olmayı hedeflemiştir. Projede, Universum Global (İsveç), Novancia Business School (Fransa), Türk Kültür Vakfı – AFS ve Abdullah Gül Üniversitesi ortak olarak yer almıştır. Projedeki araştırma bulgularına göre, işverenlerin yeni mezunlarda en çok sorumluluk, güvenilirlik, iletişim, takım çalışması ve olumlu tavır  yetkinliklerini aradığı ve işe alım süreçlerinde sosyal medyayı öğrencilere göre daha etkin kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara göre hazırladığımız “Sanal Rehber” gençlerimizin yetkinliklerini geliştirmelerini destekleyerek, iş arama süreçlerinde kendilerini daha etkin ve doğru tanıtmalarına katkıda bulunacaktır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.