Üniversitenin ilk yıllarında ay sonları "paramın çoğu nereye gitti" diye düşünmen çok normal. Harcamalarını düzenlemen için seninle bir şablon paylaşacağım.
Sorun yok çünkü bu hemen hemen herkesin başına gelen bir şey. Bu yaşa kadar elimize yönetmemiz gereken yüklü bir miktar geçmemiş olabilir ya da daha önce tamamen tüm harcamalarımızı kendi cebimizden yapmamış olabiliriz. Böyle bir durumda bir an önce kontrolü ele almamız ve paramızı yönetmeyi öğrenmemiz gerek. Bunun için sana bir dizi madde ile bir şablon oluşturmak istedim.
Yemek, kitap, ihtiyacın olan bir kıyafet de ulaşım için harcayacağın para temel ihtiyaca girer. Bunun için eline geçen toplu paranın yüzde 60'ını bir yere ayır. Bu harcamalarının en büyük kısmı olacaktır.
Hafta sonu dışarı çıkmak istiyorsun, konsere gideceksin, bir festivale bilet aldın ya da belki de yeni vizyona giren bir filme gideceksin. Tüm bunlar eğlence kategorisine dahil. Bu kategoriye yüzde 15 ayır. Böylelikle ay başında yapabileceğin bütün aktivitelere bakıp paranın yüzde 15'lik kısmı ile hangisine gitmeyi daha çok istediğine karar verebilirsin. Emin ol kaliteli birkaç aktivite seni boş yere para harcamaktan daha mutlu edecektir.
Paranın yüzde 15'ini de bu kısma ayır. Sezon sonu indirimleri ve alternatif butikler bütçene yardım edecektir. Beğendin bir şeyi almadan önce bütçenle başka bir şey almak isteyip istemeyeceğini kendine sor.Böylelikle gereksiz şeyler almazsın hem de paran cebinde kalır.
Kalan son yüzde 10'a da hiç dokunma ve biriktir. Böylece beklenmedik bir harcama yapman gerektiğinde kendini güvende hissedersin. Ayrıca daha öğrenciyken biriktirmeyi öğrenmiş olursun ki bu durum iş hayatına atıldığında çok fazla işine yarayacaktır.
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Ceren Şahin tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum