Mülakatta Olumlu Tavır Sergilemenin Önemi
İş görüşmesinde işverenin en önemli amaçlarından biri de adayın tavrını anlamaktır. Olumlu tavır yetkiliğinin işverenler için önde gelen özelliklerden biri olduğunu biliyoruz. Peki mülakat anında olumlu tavır yetkinliğini sınayacak ne gibi sorular bekliyoruz?
Beklediğimiz sorulardan ilki, önceki işini tercih ve bırakma kararlarının arkasındaki motivasyonunu araştıracaktır. Aynı zamanda güvenilirlik yetkinliğini de ölçecek bu tip sorularda stratejin gerçeklere bağlı kalmak, dolaylı değil doğrudan bir anlatımı tercih etmek ve odağını geleceğe çevirmektir. Son işinden kötü bir durumdan sıyrılmak için, olumsuz koşullar altında veya köprüleri yakarak bile çıkmış olsan motivasyonun yeni olanakları değerlendirmek olduğu izlenimini vermelisin. Eski işini, çalışma arkadaşlarını eleştirmekten kaçınmalısın. Unutma, ayrılık nedenlerin "olumlu" olmalı ve senin için bir işi bırakmanın kolay olduğu izlenimini de asla vermemelisin.
Ünlü performans koçlarından J. Mike Smith ise daha fazla gözlem verisi elde etmek için aday hakkında resepsiyonistten adayın maillerine kadar her şeyi incelediğini belirtiyor. Coursera'nın CPO'su John Ciancutti bir keresinde mülakatta "Şanslı biri misin?" sorusunu aldığını ve bunun liderlik edebilecek bir insanın tavrına sahip olup olmadığını sınadığını söylüyor. İşverenin bu şekilde hiç beklemediğin bir soruyla da karşına çıkabilir.Dünyanın çevresinden bu örnekler gösteriyor ki, daha ilk başvurudan itibaren tavrın üzerindeki farkındalığının üst düzey olması gerekiyor.
Olumlu tavrın ölçümlenebileceği önemli noktalardan biri de hatalar ve başarısızlıklar karşısındaki tutumun. "Bize geçmişinden hata yapıp başarısızlığa uğradığın ve yaptıklarının düzeltilmesi veya baştan yapılması gerektiği bir durumdan bahset. Nasıl hissetmiştin ve sonrasında ne yaptın?" Dürüstlüğünü koru, hatasızlık gerçekçi bir özellik olmamasının yanı sıra işverenler hata yapmış olmanın tecrübesinin ne derece önemli olduğunun farkındadırlar. Hatanın ve başarısızlığının sorumluluğunu üstleniyor musun, yoksa olanları senin dışındaki sebeplere mi bağlıyorsun? Hatan sonrasında ne gibi sorumluluklar alıp nasıl değişikliklere gittin? Ne öğrendin? Bu durum duyduğun motivasyonu nasıl etkiledi? İşte verimli bir mülakatın senin hakkında öğrenmek istediği bilgiler bu sorulardadır.
Hayatımızın genelinde de olduğu gibi başımıza gelenleri seçemesek de olaylar karşısındaki tavrımızı seçebilmek bizim elimizdedir ve günümüzde işverenlerin gözettiği en önemli yetkinliklerdendir. Olumlu tavrını geliştirmek için çalışmaya devam ederken mülakatta gelecek olan sorular için de hazırlıklı olmayı unutma.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarları Ege Yağız tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Ege!
Yorum