Sosyal Girişimciler Başarısızlıklara 3 Şekilde Bakabilir

    Sosyal Girişimciler Başarısızlıklara 3 Şekilde Bakabilir

    Başarısızlık hiçbir girişimci için iyi bir şey değildir, bazı istisnalar dışında. Kimse ürününü kullanmayacak veya almayacaksa neden onu üretesin ki? Peki sen başarısız olursan ne olur?

    Başarısızlık hiçbir girişimci için iyi bir şey değildir, bazı istisnalar dışında. Kimse ürününü kullanmayacak veya almayacaksa neden onu üretesin ki? Genel olarak başarısızlık, para ve zaman kaybına neden olur; fakat dünyanın daha iyi bir yer olması için şirketler kuran, ürünler tasarlayan sosyal girişimler için başarısızlığın bedeli daha ağır olabilir. Peki sen başarısız olursan ne olur?

    İster evsizliğe ister açlığa son verecek bir proje geliştiriyor ol, insanların buna her türlü ihtiyacı var. Senin hayırseverliğine, çevreye yaydığın farkındalığa ve ihtiyacı olanlara karşı olan merhametine ihtiyaçları var.

    Bir farklılık yaratmaya çalıştığın sırada, başarısızlığın değerini anlamak oldukça zor olabilir. Fakat her girişimci için olduğu gibi, başarısızlık kaçınılmazdır. İster bir projen ister tüm kuruluşun başarısız olsun, ayağa kalkarken bu üç şeyi hatırlamanda fayda var:

    1. Sen farkındalık oluşturdun.

    Çaban başarıya ulaşamamışsa bile, yaptığın şeyin bir değeri var. İnsanlar senin mesajını ve misyonunu duydu. Diğer insanlara aşıladığın tutkunu asla küçümseme. Belki de bu yolda diğer bir girişimciye ilham verdin. Belki bunu ona sadece bir fikir vererek yaptın, belki de ondaki fark yaratma tutkusunu ateşledin. Eğer denediysen, büyük ihtimalle vermek istediğin mesajı bir yerlere ulaştırmışsındır.

    2. Ne yapmaman gerektiğini öğrendin.

    Bu başarısızlık, senin ileride de bir şansın olmayacağı anlamına gelmiyor. Çoğu başarılı girişimci, bir değişim yaratan projelerini hayata geçirmeden önce birkaç başarısızlık yaşamıştır. Gururunun seni yaşadıklarından ders almaktan alıkoymasına izin verme. Seni bu başarısızlığa iten yanlış adımları, hataları analiz etmek acı verici olabilir fakat bu çok önemli bir adım. Hata yaparak ve bu hatalardan ders çıkararak aynı hataları tekrar yapmama yolunda çok büyük bir adım atmış olacaksın.

    3. Liderliğin işlenmiş bir hale gelecek.

    Sosyal etki amaçlayan bir kuruluşa liderlik etmek çok zor bir iş. Eğer işine çok önem veriyorsan oldukça da yıpratıcı olabilir. Zamanla; yöneteceğin bir grup, savunacağın bir amaç ve kuracağın bir marka olacak ve bunlar üstün liderlik özellikleri gerektirir. Zamanında yaşadığın başarısızlıklar, şu an etkili bir lider olabilmen için sahip olman gereken karakterin oluşmasında büyük rol oynar. Başarısızlık tevazu, sahiplik, güvenilirlik ve en önemlisi esneklik gibi özelliklere sahip olmanda çok etkilidir. 

    Kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve sosyal girişimlerde maddi yetersizlikler, zamanlama hataları gibi birçok sebepten dolayı başarısızlıklara rastlanmaktadır. Fakat başarısızlığın nedeni ne olursa olsun, şunu unutma ki her deneyim çok değerlidir ve seni gelecek yolunda çok önemli özelliklerle donatacaktır.

    Winston Churchill'in de dediği gibi:

     "Başarı son değil, başarısızlık da ölümcül değil. Önemli olan devam edecek cesarete sahip olmak."

    Sosyal girişimcilik yorucu olabilir. Bu yolda başarısız da olacaksın. Bu başarısızlık kuruluşunun veya projenin sonu olsa bile, ne ile baş etmeye çalışıyor olursan ol eğer insanların hayatlarını etkileyecek değişiklikler yapmak istiyorsan en önemli faktör "azim". İster bu senin ilk, isterse beşinci denemen olsun.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Gizem Şen, 1996 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İktisat bölümü öğrencisi. Yeni insanlar tanımaktan ve grup çalışmalarından büyük keyif alıyor. Gizem’in yapmayı en çok sevdiği şeyler; voleybol oynamak ve çeşitli dallardan spor müsabakalarını takip etmek.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.