Sosyal girişimciliğin hangi alanları kapsadığını merak ediyorsan cevaplar burada.
Sosyal girişimler, ticari olarak kurulan ama amacı toplumsal sorunlara çözüm getirmek olan girişimlerdir.
Sosyal girişimci, yaşadığı toplumda ortaya çıkan toplumsal sorunları fark ederek, bunlardan rahatsız olup sessiz kalıp kabullenmek yerine, sorunların giderilebilmesi için yaratıcı ve cesur bir yaklaşımla, sorunların üzerine giden; mücadeleci, duyarlı, gerçekçi tavırları ile fark yaratan ve toplumun güvenini kazanan kişidir.
Sosyal girişimlerde başarı ölçütü, kâr değil, toplumsal değişim ve yaratılan faydadır. Kâr etmek, sürdürülebilir ve kalıcı olmak için bir koşuldur. Sosyal girişimler, hedeflerini kısa vadeli değil, uzun vadeli toplumsal etkileri artırmaya yönelik belirlerler.
Hayırseverlik, karnı aç olana "balık vermek" üzerine kuruludur. Sivil toplum projeleri ise temelde "balık tutmayı öğretmek" üzerine kurgulanır. Sosyal girişimcilik ise bu alanın öncü kuruluşu Ashoka'nın kurucusu Bill Drayton'un dediği gibi, balık vermek ya da balık tutmayı öğretmekle yetinmeyip balık endüstrisini kökten değiştirmeyi hedefler. |
Sosyal girişimler, faaliyet gösterdikleri alanlarda kalıcı değişim yaratmayı, çözümlerini yaygınlaştırmayı ve uzun vadede toplumun desteğini kazanarak sorunu ortadan kaldırmayı hedeflerler. Sosyal girişimcilerin faaliyet gösterdikleri alanlara bakacak olursak: dezavantajlı kesimlerin yoksunluklarının giderilmesinden çevrenin korunmasına, insan hakları ihlalleriyle mücadele etmekten yok olan dillerin ve toplulukların yaşatılmasına kadar birçok alan var diyebiliriz.
Bazıları düşük gelirli bölgelerde uygun ücretli, eğitim kalitesi yüksekokullar açıyor veya düşük gelirli grupların ve özel sektörün ortak çalışmaları sonucunda geri dönüşüm yöntemleriyle kazanılan yeni ürünler sunuyorlar. Küçük çaptaki çiftçilerin piyasaya erişimini artırmak için teknoloji sağlıyor veya evsiz vatandaşlar için düşük maliyetli yerleşim çözümleri tasarlıyor. Diğerleri kadınlar ve diğer dezavantajlı gruplar için gelir getirici fırsatlar yaratıyor.
Genel olarak sosyal girişimciler eğitim, sağlık, çevre, insan hakları, kalkınma gibi birçok alanda sosyal dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçlıyorlar.
Otsimo; otizm sendromlu çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verir. Bu sayede çocuklar kaynaştırma okullarına devam edebilirler.
Tarımsal Pazarlama; Tülin Akın'ın önderliğindeki bu sosyal girişimle tarım yapanlar, alış ve satış ilanlarını ücretsiz yayınlayabiliyor, tarımla ilgili bilgileri toplu olarak görebiliyor, ve tarım borsasını anlık olarak takip edebiliyor.
Büyüyen Ayakkabı; Kenton Lee, Kenya'da ayakkabısız veya kendisine küçük gelen ayakkabıları giyen çocukları gördükten sonra bu konuda bir şeyler yapmaya karar veriyor. Büyüyebilen ayakkabı projesine bu şekilde başlanıyor. Bu ayakkabının küçük boyu 5-10 yaş arası bir çocuğun 5 sene boyunca kullanabilmesi içinken, büyük boyu ise 10-15 yaş arası bir çocuğun 5 sene boyunca kullanabilmesi için tasarlanıyor. Dünyanın her yerinden gelen bağışlarla proje büyütülüyor ve 80 farklı ülkede 70 bin ayakkabı çocuklara ulaştırılıyor.
Yararlanılan kaynaklar:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/girkal/article/viewFile/5000056173/5000053382
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Melike Kılıç tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Melike!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum