Üniversite Öğrencisi Olarak Nasıl Sosyal Girişimci Olunur?

    Üniversite Öğrencisi Olarak Nasıl Sosyal Girişimci Olunur?

    Üniversitedesin ve bir toplumsal soruna çözüm bulmak en büyük hayalin. Yazının devamında bu hayali gerçekleştirmek için atabileceğin adımları bulabilirsin.

    Sen de mi sosyal girişimci olmak istiyorsun? Eğer aşağıdaki adımları tam anlamıyla takip edersen sen de sosyal girişimci olabilirsin.

    Öncelikle böyle bir şey yok, bu bir yemek tarifi değil. Ne yazık ki şunları yaparsan böyle olur, yapmazsan olmaz gibi kuralları yok. Fakat gerçekten kendimizi geliştirmeye devam edersek hiçbir şey imkansız değil.

    Üniversite öğrencileri olarak birçoğumuz üniversiteyi aslında bir amaç olarak görüyoruz, aslında hayallerimizi gerçekleştirebilmemiz için sadece bir araç. Bu dönemi ne kadar verimli geçirirsek o kadar çok şansımızı arttırıyoruz. Günümüz dünyasında her şey istesek de istemesek de çok hızlı değişiyor. Bu yüzden her zaman yeniliklere açık olmalıyız, yanlışlar yapmalı ve tecrübe kazanmalıyız.

    1. Çok Yönlü Ol

    Etrafımızda tek bir işe odaklan, onda başarılı olsan yeter, her şeyi aynı anda yapamazsın, hiç uğraşma diyen bir çok teyzemiz, amcamız var. Fakat o iş öyle olmuyor, bir hayali gerçekleştirmek için aslında bir çok işi aynı anda ve tam anlamıyla yapmamız gerekiyor. Daha çok okumalıyız, daha çok yazmalıyız, daha çok gezmeli, yeni diller öğrenmeli, bilgisayar programlarında daha uzman hale gelmeli, sosyal sorumluluk projelerine katılmalı, kulüplerde aktif olmalı, staj yapıp olabildiğince tecrübe kazanmalıyız. Ne yaparsak yapalım ama kendimizi donanımlı hale getirmeliyiz.

    2. Yeteneklerinin ve Hayallerinin Farkına Var

    Yeteneklerimizin, ne yapmak istediğimizin farkına vardığımızda, ileride değişse bile ona göre çalışmaya başlıyoruz. Daha çok motivasyonumuz oluyor ve kendimizi hep bir adım daha geliştiriyoruz.

    3. Kendini Tanı, Özgün Ol

    Hepimiz birbirimizden farklıyız, hiçbirimiz birbirimize benzemiyoruz. En iyi kendimizi biz tanıyoruz, neler yapabileceğimizi, neye ne kadar odaklanabileceğimizi en iyi kendimiz biliyoruz ve bu bizim en büyük avantajımız. Bir çok kişi ilham almak ile kopyalamayı birbirine karıştırsa da ne yazık ki aynı şey değil. İlham alın fakat kopyalamayın. Hepimizin yolu farklı.

    4. Beyin Fırtınası Yapıp , İş fikirlerini Keşfet

    Sosyal girişimci olmak isteyen bizlerin aklından bir çok toplumsal sorun ve nasıl çözümler üretebileceğimiz geçiyor. Beyin fırtınası yapmalı, bol bol fikirler üretmeliyiz. Yapmamız gereken ise odaklanmak istediğimiz toplumsal sorunları minimuma indirerek geliştirmeye en uygun olanı seçmek.

    5. Rakip Analizi Yap ve Uygulanabilirliği Ölç

    Seçtiğimiz fikirle devam edip etmeyeceğimize karar vermek için uygulanabilir olup olmadığını pazar araştırmasını doğru yaparak analiz etmeliyiz. Rakiplerimizin farkında olmak, onları araştırıp ona göre ilerlemek bize oldukça avantaj sağlayacak. Nasıl çalıştıklarını, hedeflerinin ne olduğunu anlamaya çalışmalıyız. Her ne kadar online ya da medya yoluyla bilgi alabilsek de yüz yüze görüşmeler yapmak daha verimli olabilir. 

    6. Okuldan ve Fikirlerine Güvendiğin Kişilerden Yardım Al

    Bir üniversite öğrencisi olmak kesinlikle bir çok avantaj sağlıyor. Etrafımızdaki kişilerden daha rahat yardım isteyebilmek de bunlardan biri. Bir şeyi kendi başına başarabilmenin verdiği haz tabi ki başka fakat yardım alarak hatta bir ekip kurarak yapmak işi çok daha farklı boyutlara taşıyor. Kafamızdaki soruları birileriyle paylaşmak, sesli düşünmek gibi bir çok yeni fikrin ve çözümün çıkmasını sağlayabiliyor. Ünlü bir atasözü ne demiş;

    Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git… Ama eğer uzağa gitmek istiyorsan, işte o zaman insanlarla birlikte ol.


    7. İş Planı ve Yasal Anlamda Hazırlık Yap

    İşin hukuki boyutu önemli bir nokta. Üniversite öğrencisi olarak bu konuda çok fazla bilgi sahibi değiliz fakat öğrenmeye başlamalı ve gerekli yardımları almalıyız. Doğru bir iş planıyla uzun vadeli hedeflerimizi netleştirebilir, nasıl yürüteceğimiz hakkında kararlar alabiliriz ve ona göre ilerleriz. Tabi ki bir öğrenci olarak daha çok destek göreceğimizde açık, bunu iyi değerlendirmeliyiz.

    Sosyal girişimci olmanın bir tanımı yok, bir tarifi yok. Milyonlarca madde eklenebilir ve çıkarılabilir. Hepsi denenebilir ya da denenmeyebilir. Doğru zaman geldiğinde, belki karşına çıkan bir fırsatla bir bakmışsın sen de bir sosyal girişimcisin!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Ödül Akyol tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.