Bu yazımızda ülke olarak gündemimizde YKS-Yükseköğretim Kurumları Sınavı adayı olan milyonlarca öğrencimiz olduğu için biraz da yönümüzü onlara çevirmek, bu süreçte Uluslararasılaşma ve Erasmus perspektifinden hem velilere hem de Üniversite aday öğrencilerimize Üniversite seçim süreçlerinde anahtar bilgiler vermek istedik.
Bir önceki yazımızda COVID-19'un Erasmus gelecek faaliyetlerini etkileyip etkilemeyeceğini, bu süreçte olası senaryoları paylaşarak öğrencilerimize umut vermeye çalışmıştık.
Bu yazımızda ise; ülke olarak gündemimizde YKS-Yükseköğretim Kurumları Sınavı adayı olan milyonlarca öğrencimiz olduğu için biraz da yönümüzü onlara çevirmek, bu süreçte Uluslararasılaşma ve Erasmus perspektifinden hem velilere hem de Üniversite aday öğrencilerimize Üniversite seçim süreçlerinde anahtar bilgiler vermek istedik.
COVID-19 süreciyle daha sınava bile girip girmeyeceğiniz belli değildi. Aylardır çalışmanız, emeğiniz boşa çıkacak mı diye belki de uykularınız kaçtı, sinirleriniz yıprandı. Hele ebeveynler için durumlar iyice zorlaştı. Çocuğum acaba Üniversiteye giriş sınavlarına girerken COVID-19 yakalanma riski var mı, evladım okuyabilecek mi, üniversiteler açılacak mı, sosyal mesafe ile Üniversitede eğitim nasıl olacak soruları ile yorulduğunuzu, evladınızın geleceği ile ilgili adımları en doğru şekilde atmak istediğinizi biliyoruz.
Bu soruların sonu olmadığını ama çözümlerin olduğunu ve sürecin en sağlıklı şekilde geçmesi için gerekli önlemlerin alındığını söyleyerek içinizi biraz rahatlatalım. Sonra bu yazının devamının geleceğinin de müjdesini verelim. Zira biliyoruz ki Üniversitelerin artık COVID-19 ile birlikte geleneksel eğitim-öğretim modelinden vazgeçmesi gerektiğini, dijitalleşmesi ve öğrenci odaklı sisteme geçmesinin gerekliliğinin önemini bizzat yaşayarak gördük ve öğrendik.
GELENEKSEL YAPILAR SONA ERİYOR, YENİ NESİL DİJİTAL ÜNİVERSİTE MODELİ GELİŞTİRİLMELİ
Umarım Üniversiteler gerekli dersleri almışlardır ve önümüzdeki akademik yıl için şimdiden hem altyapıları hem de öğrencilerine uzaktan bile sunmak olduğu imkânları, öğrenci hizmetlerini, çalışanlarında aidiyet duygusunun artırılması noktasında hizmet içi eğitimler ve psikolojik destek vermesi ve akademik açıdan kendilerini geliştirmeleri yönünde gerekli adımları atmaya başlamışlardır.
BÖLÜM MÜ ÜNİVERSİTE Mİ?
Tabi ki istediğin bölüm, hayal ettiğin meslek önemlidir, içinde bulunduğumuz çağda tabi ki nereye gidersen git kendi imkânlarınla da kendini geliştirebilirsin, maksimum fayda edinebilirsin. Ancak bu bilgileri de sana aşılayacak ve seni küresel sorunlara yönelik farkındalığı olan, 21. yy becerilerine hazırlayacak, en önemlisi sende öğrenmeyi öğrenme yetkinliği verebilecek bir Üniversite öğrencisi yapacak kurum ise; seçeceğin ve yerleştirileceğin üniversitedir!
PEKİ, HANGİ ÜNİVERSİTEYİ SEÇECEĞİM ÇOK FAZLA ÜNİVERSİTE VAR?
Uzman rehberlerle tercih edeceğin alanda, istediğin bölümler için puanına göre yerleşebileceğin Üniversiteler için listeyi çıkarttın peki sıralamam nasıl olacak, hangi Üniversiteyi seçmeliyim diye sorduğunu duyar gibiyiz.
Seçeceğin Üniversitelerde araman gereken özellikleri senin için sıraladık, buna göre seçimini yapmak artık senin elinde! Bu yazı dizisinin devamı geleceği için hayatınla ilgili bu önemli kararda yanında olduğumuzu ve senin için Üniversite seçimi konusunu derinlemesine ele alacağımızı bilmelisin!
Öncelikle sen hangi bölümde okumak istediğini eminiz ki kafanda netleştirmişsindir, şimdi sıra seni uluslararası deneyimleri yaşatacak bir Üniversite, hatta ve hatta bölüm seçmede... Peki, nasıl seçeceksin?
Öncelikle seçmek istediğin bölümün Erasmus İkili Anlaşmalarına bir göz at deriz. Nerelerle anlaşmaları var bir incele. Hatta tanıtım günlerine katılırsan mutlaka birebir sor.
Uluslararası akademik ilişkiler kapsamında ikili değişim anlaşmalarına bir bak. Dünya üniversiteleri-kuruluşları ile anlaşmaları var mı? Sana yurtdışında eğitim alıp, döndükten sonra da kendi üniversitende derslerini tanıma fırsatı sağladığı ülkelere-üniversitelere bir bak. Bu anlaşmalar kapsamında sana Erasmus gibi hibe sağlanmasa da en azından üniversitenin harcını ödeme gibi bir sorunun olmuyor ve ekstra olanaklar sunulabiliyor. Bir de alanında önemli bir ülke-üniversite ise daha sonra bunu geleceğini şekillendirirken oldukça faydası olacağını da unutmamak gerek.
Bir diğer boyut ise bölümün içinde yer aldığı uluslararası projeler, düzenlediği uluslararası etkinlikler, konferanslar vb. Bunlar da sana inanılmaz networklerin kapısını açıyor, hafife alma. Örneğin sen okulunda düzenlenecek olan etkinliklerde gönüllü olarak yer aldıkça hem üniversite içinde tanınırlığın artıyor, hem de gelen misafirlerle yakından ilgilenmek sana ileride staj, iş fırsatı, yüksek lisans gibi bambaşka fırsatları da beraberinde ayağına getiriyor.
Uluslararası öğrenci toplulukları (ESN, AISEC vb.), alanda uluslararası işbirlikleri (Örneğin IEEE gibi Elektrik-Elektronik topluluğunun uluslararası ağı gibi) seni alanda birçok kişi ile tanışmana ve güncel gelişmeleri aktif olarak takip etmene ve kendini geliştirmene olanak sağlıyor.
Üniversitenin dil eğitimi... Günümüzde İngilizce artık zaten bilinmesi gereken dil peki okulun sunduğu ikinci bir yabancı dil eğitimi olanağı var mı? Bu arada çat pat İngilizce biliyorsan da sakın ama sakın hazırlıktan muaf olayım ne olacak diyerek geçmeye kalkma iyi bilmiyorsan mutlaka pekiştir ve ikinci bir dil öğren fırsat bu fırsat.
Diğer bir boyut Üniversitedeki uluslararası öğrenciler. Mutlaka ve mutlaka onlarla iletişime geçmeni öneririz. Her insan ayrı dünya ve farklı kültürleri tanımak öncelikle seni geliştirecek. Bir de düşünsene ileride küresel ölçekte bir çevren olacak. Farklı dil öğrenmek ve geliştirmek için de bulunmaz bir fırsat.
Açıkçası nerede olursa olsun önemli olan mekân değil içerik. Unutma ki Üniversite hayata hazırlandığın bir dönem ve bu dönemi iyi değerlendirmen gerek. Farklı disiplinlerle çalışma ortamı sağlayan, sana ulusal ve uluslararası birçok fırsat sunan, seni aktif olman için yüreklendiren, örneğin uluslararası bir network ayağı üniversitende yoksa da buyur sen kur diye seni destekleyen, seni Dünya vatandaşı olarak yetiştiren, topluma karşı farkındalığını artıracak ve buna yönelik mekanizmaları olan bir Üniversite seçimi yapmanı öneririz.
ÖNEMLİ OLAN SENİN KENDİ HEDEFLERİNİ İYİ BELİRLEMEN…
Bir sınava odaklanıp, gerilip stresle baş etmek için kendini yıpratma. Hiçbir şey senden değerli değil ve sen onca yılın birikimini ortaya koyacaksın. Ki bu ancak sakin kafa ile olur.
Unutma ki duygusal dayanıklılık bu dönemde özellikle ihtiyacın olan şey...
YKS'de tüm aday öğrencilerimize başarılar diliyor, emeklerinin karşılığını içine sinen bir şekilde gerçekleştiren kampüslerde seni görmek için sabırsızlanmaktayız!
Sen her şeyden önce kendine inan, içini ferah tut, kendine iyi bak ve sevgiyle, sağlıcakla kal!
Dünya'yı keşfedeceğin, kariyerin için önemli ipuçları bulabileceğin tüm alanları blogumuzda yer vereceğimiz güzel günlerde buluşmak dileğiyle...
Çok yakında hem de!
Pınar Elbasan & Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum