Üniversitede Neler Yapılmalı?

    Üniversitede Neler Yapılmalı?

    Üniversite sürecini nasıl değerlendirsem diyorsan, staj, gönüllülük, akademi ve öğrenci kulüpleri konularında deneyimlerim bu yazıda!

    Merhaba, ben Yeşim. Koç Üniversitesi Tarih bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Üniversite döneminde çok fazla konu karşısında neler yapmalıyım, bu süreyi nasıl değerlendirmeliyim, nasıl bu süreci en iyi şekilde kullanmalıyım diye merak ediyorsanız bu yazıda bazı sorularınıza cevap bulmanızda yardımcı olmaya çalışacağım. Staj, gönüllülük, akademi ve öğrenci kulüpleri konularında bu yazımda kendi deneyimimden bahsedeceğim.

    Öğrenci kulüplerinde yer almak

    Benim için en büyük motivasyon kaynağı arkadaşlarımla ortaya koyduğumuz etkinlik, festival ve sergilerde verdiğimiz emeğin sonuçlarını görebilmekti. Neden burada olmalısın dediğinizde şu şekilde cevaplayabilirim. Öncelikle bulunduğunuz okulun networkünden faydalanmak ve bölümünüz dışından farklı disiplinlerde eğitim gören insanlarla aslında vaka çalışması gibi görebileceğiniz gerçek zamanlı sorunlara çözümler buluyor olmak. Ben kulüp deneyimlerimle ilk iş tecrübelerimi edindim ve en etkili yolunun iletişimden geçtiğini arkadaşım, sponsor şirket, otobüs şoförü gibi farklı bir mozaikle tam zamanlı bir çalışırken deneyimledim. Bunu derslerimle bir arada götürmenin getirdiği bir organizasyon ve zaman yönetimi becerisi kazandım zamanla. En iyi arkadaşlarımı da kulüpler aracılığı ile edindim.

    Staj yapmak

    Staj konusunda farklı farklı deneyimler duyan biri olarak farklı sektörler seçerek bu yolculuğa adım attım aslında. İlgimi çeken reklamcılık, start up, organizasyon ve girişimcilik konularında staj yaptım ve bunun sonucunda bugün hangisi bana uygun sorusuna cevap verebiliyorum. Burada ilk önerim farklı şirket ve sektör deneyimine açık olmak. Kendimi hayal ettiğim yerde çok şey öğrendim belki ama çok sıkıldım, hiç ismi duyulmamış bir şirkette çok verimli ve motive çalıştım. Bu yüzden kendinize ve fırsatlarınıza süre verin hiç düşünmediğim bir yerde çok mutlu oldum bu sizin için de neden böyle olmasın. Kurumsal bana göre değil diyen arkadaşlarımın mükemmel projeler çıkardığına da şahit oldum. O yüzden deneyimliyoruz.

    Öğrenciyken bütçeni yönetmek: Alo babacım!

    Öğrencilik birçok üniversite öğrencisi için ilk defa bütçe yönetmek demek ve biraz zaman aldığını itiraf etmek durumundayım. Öncelikle bulunduğunuz şehir ve üniversitenize uyum süreciniz boyunca bu durum yönetilemiyor gibi duruyor ancak yıllar içinde bu becerinizi geliştiriyorsunuz. Üniversite öğrencisiyken para kazanmak benim için hayati bir önemi vardı, kendi ayaklarımın üstünde durabiliyor olmak üniversiteden sonra bu şehirde yaşayabilir miyim sorumun da temelini oluşturuyordu. Bu durumu avantaja çevirmek içinse şunu önerebilirim: Okulda çalışmak. Akademik birimlerde çalışmak, hem yüksek lisans için hangi konuda yoğunlaşıp ne okumalıyım soruma cevap oldu hem de yeni olduğum bir şehirde çalışmak için en güvenli yoldu. Başka bir yöntemse online çalışabileceğiniz yöntemlere bakmak. Dijital dünyada part-time çalışmak hem bütçenize katkıda bulunuyor hem de gittikçe dijitalleşen geleceğe de sizi hazırlıyor. Kod yazabilmek, tasarımdan anlamak, dijital dili bilmek sizi aranılan insanlar haline getiriyor ve bir anlamda kariyeriniz için attığınız bir adım olarak networkünuz de gelişmeye devam ediyor.

    Üniversitene öğrencilerine son söz

    Kısaca özetleyecek olursam elinizde üniversite boyunca değerlendirebileceğiniz 4 veya 5 yıl var ve bu süre sizin gelişiminiz için hayati bir önem taşıyor. Ben bu sürede elimden geldiğince deneyim kazanmaya, arkadaşlarımı tanımaya birlikte iş yapmaya çalıştım. Beni en çok etkileyen şey gönüllülük oldu. Denemesem belki de kendimi tanıyamayacaktım. Bu sürenin kendini tanımak açısından da çok değerli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hayallerinize giden yol eğlenirken öğrenmekten, deneyimden ve networkten geçiyor. Sımsıkı sarılın hayalinize ve gerçekten çok çalışın. Unutmayın, ben yaptıysam siz de yaparsınız!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Yeşim Kaya tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    gülsüm sena haylamaz zaman: Perşembe, 04 Temmuz 2019 01:08

    MERHABA YEŞİM HANIM.
    16 YAŞINDA GENÇ BIR KIZ VE LISEYE BILE YENI ADAPTE OLABILMIS BIR OGRENCI OLARAK YAZIYORUM.HAYALLERIM VE AMACLARIM ICIN SUREKLI ARASTIRMA HALINDEYIM. KENDI CAPIMDA BIR COK MENTOR EDINDIM DIYEBILIRIM.AMA BUNLAR HEP DIJITAL ORTAMDA VE BENIM ASLA ULASAMADIGIM INSANLAR .BIR PARCA DA UTANARAK BU SORUYU SIZE SORUYO OLABILMEKTEN COK MUTLULUK DUYUYORUM . BIZ GECNLERE ONERILEN "NETWORK" TANIMINI SUREKLI DUYUYORUM . AMA ANLAMINI BIR TURLU KAVRAYAMIYORUM. BANA BU KONUDA YARDIMCI OLABILIR MISINIZ? TESEKKUR EDERIM

    0
    MERHABA YEŞİM HANIM. 16 YAŞINDA GENÇ BIR KIZ VE LISEYE BILE YENI ADAPTE OLABILMIS BIR OGRENCI OLARAK YAZIYORUM.HAYALLERIM VE AMACLARIM ICIN SUREKLI ARASTIRMA HALINDEYIM. KENDI CAPIMDA BIR COK MENTOR EDINDIM DIYEBILIRIM.AMA BUNLAR HEP DIJITAL ORTAMDA VE BENIM ASLA ULASAMADIGIM INSANLAR .BIR PARCA DA UTANARAK BU SORUYU SIZE SORUYO OLABILMEKTEN COK MUTLULUK DUYUYORUM . BIZ GECNLERE ONERILEN "NETWORK" TANIMINI SUREKLI DUYUYORUM . AMA ANLAMINI BIR TURLU KAVRAYAMIYORUM. BANA BU KONUDA YARDIMCI OLABILIR MISINIZ? TESEKKUR EDERIM :D
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.