Veri Bilimi Alanında Takip Etmen Gerekenler

    archive-dreaming-refik-anadol

    "Veri bilimi", "büyük veri" kavramlarını sürekli duyuyor ve bu kadar veriyle neler yapılabileceğini merak mı ediyorsun? Bu ilham dolu çalma listesi tam sana göre! 

    Tricia Wang: büyük veride eksik olan insan sezgisi

    Hikayeler, duygular sayıyla ölçülemez ama bu onları "büyük veri"nin vazgeçilemez bir parçası olmaktan alıkoymuyor. Ne de olsa, ölçülebilirlik her şey demek değil! Wang'in "yoğun veri" olarak adlandırdığı, niceliksel değil niteliksel bilgiler, Netflix'in başarısından tutun da, Skynet'in taraflılık sorununa kadar, veri kullanan birçok sistem için büyük öneme sahip. 

    Refik Anadol ve veriyi sanata dönüştürme yolculuğu

    Makine öğrenimi algoritmalarıyla sanatın ne işi olabilir diye düşünebilirsin. Bilgiyi görselliğe çevirmek ne kadar mümkün diye de sorabilirsin. 1,700,000 belgeyi kocaman bir interaktif enstalasyona dönüştürdüğü "Arşiv Rüyası" da dâhil olmak üzere, Anadol'un çalışmalarını anlattığı bu videoyu izleyip aklındaki sorulara cevap bul! 

    Susan Etlinger: bu kadar veriyle ne yapacağız?

    Gerçekler aptalca olabilir mi? Topladığımız onca veri, kocaman bir ilgisizlik denizinde kaybolup mu gidecek? "Anlam oluşturan şey veri değil, biziz," diyen Etlinger, hepimizi, şu an elimizde bulunan, tarihte örneği olmayan büyüklükteki veriyi anlamak için yeni eleştirel bakış açıları geliştirmeye çağırıyor.

    Mallory Soldner: şirket verileriniz dünyadaki açlığın bitirilmesine yardımcı olabilir

    Kurumsal sosyal sorumluluk projelerini duymuşsundur. İnsani yardım projelerini daha pratik hâle getirmenin yolunun algoritmalardan ve verilerden geçtiğine inanan Soldner, bu konuşmasında şirketleri yepyeni bir bağış türüne yönlendiriyor: Veri bağışı. Özel şirketlerin verileri, açlığı nasıl bitirebilir diye soruyorsan, Soldner'dan dinle! 

    Kapak görseli, Refik Anadol'un "Archieve Dream" eserinden alınmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Gül Nihal Gümüşay, 1996 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı öğrencisi olan Nihal, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde de yandal yapmaktadır. Nihal, aynı zamanda Bilkent Amerikan Kültürü Topluluğu’nun başkanlığını yürütmektedir. GazeteBilkent’te Kültür-Sanat editörlüğünden sonra şimdi BinYaprak’ın stajyer editörüdür.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.