Yetenek Devrimi Çağında Meslekler ve Yeteneklerin Geleceği

    Yetenek Devrimi Çağında Meslekler ve Yeteneklerin Geleceği

    ManpowerGroup tarafından hazırlanan raporu sizlere kısaca anlattık. Hem geleceğin mesleklerinden hem de yetenek kavramının geldiği konumdan bahsettik. Bu bilgilendirici yazımıza hemen göz atın. 

    Teknoloji ve dijitalleşme tüm dünyada iş gücünde değişimler yaratıyor. Teknoloji, kurumları dönüştürüyor ve aranılan yetenekler de buna bağlı olarak değişiyor. ManpowerGroup, geleceğin iş gücü hakkında hazırladığı raporda da, teknolojiyle gelen bu değişimin yol açtığı yetenek açığından bahsediyor. Aynı zamanda günümüzde ve gelecekte ihtiyaç duyulan yeteneklerin güvence altına alınması için kurumların entegre iş gücü stratejilerine adapte olmalarının önemine dikkat çekiyor. 

    Küresel Yetenek Açığı 12 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı

    Dünya genelinde şirketlerin %54'ü yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Türkiye'nin 2019 verilerine göre ise işverenlerin %51'i aradığı yeteneği bulmakta zorlandığını belirtmiş.

    Ekonomide önümüzdeki 10 yılda büyük bir dönüşümün beklendiği göz önüne alınırsa yetenek açığı önemli bir problem olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

    Ayrıca Türkiye'deki işverenlerin %24'ü adayların ya aranan teknik becerilere ya da sosyal becerilere sahip olmadığını belirtiyor. ManpowerGroup'un yetenek açığı araştırmasına göre Türkiye'de en fazla yetenek açığı; nitelikli işci, inşaat işçisi ve mühendis pozisyonlarında bulunuyor.

    Günümüz İş Dünyasındaki Zorluklar

    İş dünyası her dönem farklı farklı engellerle karşılaştı. Günümüzde ise en çok karşılaştığımız zorluklar şu şekilde:

    • Doğru iş gücü stratejisini belirlemek
    • Bireyleri ve iş gücünü geliştirmek
    • Doğru yeteneği bulmak
    • Dijital çağda rekabet edebilmek
    • Doğru yetenekleri işe almak ve elde tutmak
    • Dijital dönüşüme liderlik edebilmek

    Entegre Yetenek Stratejilerini Belirlemek

    Günümüzde en çok aranan yeteneklerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik etkili bir yetenek stratejisinde dört temel unsur bulunmalıdır: OLUŞTUR, GETİR, ÖDÜNÇ AL ve DESTEK OL. Şirketlerde yetenek devrimine ayak uydurmak ve dijital çağda rekabet edebilmek için Türkiye'deki işverenlerin %99'u ihtiyaç duydukları yetenekleri güvenceye almak amacıyla bu dört temel stratejiden bir ya da birkaçını kullanıyor.

    Bu stratejiler nedir peki?

    1. OLUŞTUR: Eğitim ve gelişim çalışmalarına yatırım yapmak üzerinde odaklanır. Ayrıca işverenlerin %92'sinin tercih ettiği strateji, mevcut iş gücünü geliştirmeyi içeriyor.
    2. GETİR: Kurum içinde geliştirilmesi mümkün olmayan yetenekleri kendine çekmekle ilgilidir. İşverenlerin %96'sı ise gereken pazar fiyatını ödeyerek veya mevcut çalışanların tazminat değerini yükselterek ihtiyaç duydukları yetenekleri kendine çekmeyi planlıyor.
    3. ÖDÜNÇ AL: Bu stratejide ana hedef kurum dışında yetenek havuzları oluşturmaktır. Ancak işverenlerin yalnızca %41'i yüklenici firmalardan ve diğer alternatif iş modellerinden yararlanmayı planlıyor.
    4. DESTEK OL: Çalışanların şirket içinde veya dışında yeni görevlere geçmesine yardımcı olmaya odaklanılır. İşverenlerin %73'ü çalışanlarının kurum içinde veya dışında yeni pozisyonlara geçmeleri için kariyer yolları oluşturmayı planlıyor.

     ManpowerGroup'un araştırmalarının orjinal haline göz atmak istersen aşağıdaki linklerden ulaşabilirsin!

    2019 Yetenek Açığı Araştırması: https://www.manpower.com.tr/arastirmalar/2019-yetenek-acigi-arastirmasi

    Meslekler ve Yeteneklerin Geleceği: https://www.manpower.com.tr/arastirmalar/meslekler-ve-yeteneklerin-gelecegi-turkiye-verileri

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.