Yoksulların bankası Grameen Bankası'nın kurucusu Bangladeşli ekonomist ve sosyal girişimci Muhammed Yunus'un hayat hikayesini birlikte inceleyelim.
Dokuz çocuklu Müslüman bir ailenin üçüncü çocuğu olarak 28 Haziran 1940 tarihinde Bangladeş'te dünyaya gelmiştir. Babası kuyumcu olan Yunus, 9 yaşında annesini psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı kaybetmiştir. Yunus çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştir. Bu süreçte Hindistan, Batı Pakistan ve Kanada'yı ziyaret etmiştir. Dakka Üniversitesi ekonomi bölümünde lisansını ve yüksek lisansını tamamlamıştır. Burs alarak Amerika'da doktora yapma şansı kazanmıştır. Burada ekonomi doktorasını tamamlayıp ekonomi dersleri vermeye başlamıştır.
Onu meslektaşlarından ayıracak ve ilerleyen yıllarda Grameen bankası'nı kurmasını sağlayacak fikir tohumları Chittagong Üniversitesi'nde ekonomi dersleri verirken yeşermeye başlamış. Öğretmekte olduğu teorik ekonomi dersleri ile içine doğduğu ülkenin yoksul halkının yaşayışı arasındaki uçurum onu rahatsız etmeye başlamış. Bu rahatsızlığı onu 1976'da yoksulları girişimci yapmak amacıyla Bangladeş'te bir banka kurmaya sürüklemiş.
Nasıl dersen cevap mikro kredide saklı.
Dar gelirli insanların, gelir kazanmalarına yardımcı olacak işler kurmalarını sağlamaları için teminatsız verilen küçük sermayeye denir. Bireysel girişimler ve küçük işletmecileri hedef alır. Grup tabanlı kredi modelini benimser. Bu model, sorumluluk ve dayanışmayı temel alır. Eğer bir üye krediyi geri ödeyemezse diğer üyeler hep beraber bu ödemeyi gerçekleştirir. Bu sistem finansal hizmetlere ulaşamayan kitleye finansal kaynak vermeyi hedef alır. Onların hayatlarını iyileştirmek ve hayallerine şans vermek adına Mikrofinans geleceğe ışık tutan bir sistemdir.
Bu sistemin bir uygulaması da ülkemizdeki dar gelirli kadınlar için mevcuttur. Detaylı bilgi için bu linki ziyaret edebilirsin.
Mikro kredi sistemini bularak köy bankası anlamına gelen Grameen Bank'ı kuran ve bu sosyal girişimi ile sosyal ve ekonomik kalkınma amacıyla çalışan Yunus, 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Muhammed Yunus üniversitede ders verdiği sıralarda saha araştırması için öğrencileri ile yoksul bir köye gitmiş. Bu köyde Sufiya adlı bir kadınla tanışmış, bu kadın üç çocuklu bir anneymiş. Bu kadın geçimini sağlamak adına bambudan sandalyeler yapar ve satarmış. Ne yazık ki tefeciden aldığı yüksek faizli gelir nedeniyle çok çalışmasına rağmen çok yoksul bir yaşam sürdürmekteymiş. Yunus, köyü iyice dolaşınca bu köyde Sufiya gibi 41 insan daha olduğunu keşfetmiş ve onlara küçük bir sermayeyi faizsiz vermiş. Tek bir şart olarak verdiği anaparayı 1 yıl içinde ödemelerini talep etmiş. Köylüler anaparayı ödemiş hatta evlerini onarmaya ve daha iyi bir yaşam sürmeye bile başlamışlar. Mikro kredinin yaşamlar üzerindeki sihirli dokunuşu böylece başlamış.
Kaynaklar
https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus
http://sustainabilitynext.in/news/muhammad-yunus-to-keynote-at-hubli-development-dialogue/
http://www.biyografi.info/kisi/muhammed-yunus
http://www.tgmp.net/tr/sayfa/mikrofinans-nedir--/127/1
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından İrem Süzen tarafından yazılmıştır. Teşekkürler İrem!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum