Avukat Bahar Varol ile İyi Hukukçu Olmak Üzerine

    IMG_728_20201026-222152_1 Avukat Bahar Varol ile İyi Bir Hukukçu Olmak Üzerine

    Avukat Bahar Varol'un deneyim ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı ve çok değerli tavsiyeler verdiği röportajımızı keyifle okumanız dileğiyle...

     1-Merhaba sizi tanıyabilir miyiz ?

    Merhaba Bahar Varol,1984 Kocaeli /İzmit doğumluyum. İlk ve ortaöğretimimi Kocaeli'nde tamamladıktan sonra 2006 yılında ilk tercihim olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdim. Fakülte çıkışım bir yıl uzatmalı olarak 2007'de oldu.

    Avukatlık stajımı Ankara Barosunda yaptım, halen İstanbul'da kendi ofisimde avukatlık yapmaya devam ediyorum.

    2- Hukuk okumaya nasıl karar verdiniz ?

    Alanım Türkçe-Matematikti aslında ideallerim arasında hukuk yoktu, çoğumuzun kafasının karışık olduğu bir dönemde hayatımızdaki en önemli kararlardan birini alıyoruz. Benim o dönemde öğretmenlerimin yönlendirmeleri yol gösterici olmuştu. Okul ve dershanemiz rehberlik servisinde yapılan kişilik analizleri, çeşitli testler beni hep insan odaklı mesleklerle karşılaştırdı. Ve sonunda geniş kapsamlı çalışma imkanları dolayısıyla hukuk okumaya karar verdim.

    3- Mesleğinizde cinsiyet eşitsizliğinin yeri nedir? Bir avukat ve bir kadın olarak mesleğiniz dezavantajları ve avantajları nelerdir bizimle paylaşır mısınız? Eşitsizliğe uğradığınız noktalarda nasıl mücadele ediyorsunuz ?

    Mesleğimiz ağırlıklı erkek egemen bir meslek olmakla birlikte her geçen yıl kadın meslektaşlarımın sayısı artmakta, bu çok mutluluk verici.

    Ama birçok işe nazaran sert mizaçlı ve gergin bir iş dolayısıyla naifliği duygusallığı pek kaldırmıyor süreçler. Patronların çoğu erkek, malesef birçok kadın meslektaşım baskı altında sözlü ya da fiziki tacize uğramakta. Erkek işyeri sahipleri ticari işlerde genelde kadınlarla çalışmayı tercih etmiyorlardı geçen zaman içinde bu durum değişmeye başladı.

    Eşitsizliğe ya da kadın olmamdan kaynaklı zayıf, güçsüz olarak algı oluştuğunu gördüğüm zamanlar oldu, güvenmeleri için işe başlamamız ve biraz yol almamız gerekti. Devamında zaten erkek meslektaşlardan bir farkımız olmadığını ve hatta işimizi yaparken daha ısrarcı olduğumuzu anlıyorlar.

    4-Başarılı bir hukukçu olmak için olmazsa olmazlar nelerdir ?

    Sürekli değişen mevzuatları takip etmek, okumak, güncellenmek ve malesef iş yapmama üzerine kurulu devlet dairesi sistemleri karşısında sabırlı ve inatçı olmak.

    İyi iş takipçiliği; doğru süreç yönetimi başarılı bir avukat olmak için şarttır.

    5- İş hayatınıza atıldığınızda, ben doğru mesleği seçmişim dediğiniz bir an var mı ?

    Verilen emek sonrası ulaştığım başarı anları iyi ki bu mesleği yapıyorum dediğim anlar ve tabi destek verdiğim müvekkillerimin müteşekkir duygularla yolumuzun sonunda dostlarım olduğunu gördüğüm zamanlar.


    6- Mesleğinizdeki en büyük motivasyonununuz nedir ?

    Başarıya ulaşmanın tatmin duygusu.

    7-Hukukun geleceğini nasıl görüyorsunuz ?

    Ülkemizde hukuk birçok alan gibi sürekli değişir halde, işleyiş ise oldukça yavaş malesef başladığım günden bu yana pek de iyiye gittiğini söyleyemeyeceğim.

    8- Bir büroda çalışmak ve büro açmak arasında ne gibi farklılıklar var ? İkisinin de zorlukları ve kolaylıkları nelerdir bizimle paylaşabilir misiniz ?

    Tabiki öncelikle ekonomik farklılıklar var maliyetler açısından büro açmak oldukça büyük bir külfet. Fakat çalışacağın insanları ve saatleri kendi belirleme lüksünün bir karşılığı yok gerçekten.

    Artık kendini ispat etmiş bir avukatsan tabiki yıllarla birlikte kazancı da olumlu yönde değişiyor.

    9- Hukuk fakültesinde uzmanlaşmak gerekli mi ? Öneriyor musunuz ?

    Fakültede uzmanlaşma değil ama genç meslektaşların mesleğin içinde uygulamaktan keyif aldıkları alanı belirleyip devamında uzmanlaşmalarının daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

    10- Avukat, arabulucu aynı zamanda Marka Patent vekilisiniz bunların yanı sıra eğitmen ve editör kimliğiniz de var. Hayatınıza bu kadar rolü nasıl sığdırabiliyorsunuz ?

    Ve tabi anne :) Zor, bazen ortalık karışmıyor desem yalan olur. Ama genelde doğru planlama ve eksik olmasınlar iyi bir ekiple üstesinden geliyorum.

    11- Rol model alınan bir hukukçu olarak yeni hukukçulara tavsiyeleriniz nelerdir ?

    Öncelikle çok teşekkür ederim, sizlere ve tüm genç meslektaşlarıma sevgileri ilgileri benim altın nişanım ve en kıymetli sorumluluğum.

    İnsanca yaşamaktan mesleklerini vicdanlarıyla icra etmekten vazgeçmesinler.

    Hukuk biraz gridir, gözlerinizdeki ışığın ve yaşam sevincinin tüm zorluklara aksiliklere rağmen sönmemesini diliyorum.








     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Özden, 1999 yılında Kırklareli Lüleburgaz doğumludur. Şuanda Yaşar Üniversitesi 3.sınıf Hukuk Fakültesi öğrencisidir. TurkishWIN’de CampusWINner, BinYaprak’ta ise Hukuk Kariyer Yolculuğu liderliğini yapmaktadır. Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu başkanlığını yapmakta ve Yaşar Üniversitesi Münazara Topluluğu Denetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır. LÖSEV’de gönüllülük yaparak lösemili çocuklara yönelik faaliyetlerde görev almakta, SosyalBen Vakfında e-gönüllülük yaparak online olarak çocuklara yapılacak projelerin fikir ve içerik kısmında görev almaktadır. Gençlik Kooperatifi’nde Gençlik Zirvesi düzenlenmesinde görev almakta ve gönüllü çalışmalar yapmaktadır. 2019 yılında Haziran ve Ağustos ayları arasında Mısır’da Global Gönüllülük projesine katılmıştır. 2019 yılında Ağustos ve Eylül ayları arasında ÖKTEM&ELHAN Hukuk Bürosunda gönüllü stajyerlik yapmıştır. 2021 yılında Ocak ve Şubat ayları arasında TED Üniversitesi Cinsiyet Araştırmaları Merkezinde stajyerlik yapmıştır. İzmir Barosu Voleybol Takımında 3 yıldır pasör olarak oynamaktadır. İngilizce ve başlangıç seviyesinde Almanca bilmektedir.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.