5 Popüler Siber Güvenlik Sertifikası

    5 Popüler Siber Güvenlik Sertifikası

    Popüler siber güvenlik sertifikalarını sizler için derledik. Security+, SSCP, CEH, OSCP ve CCSP nedir? Sınav süresi, konu ve gereklilikleri nelerdir? Sorularınıza cevap bulmak istiyorsanız bu yazıyı kaçırmayın, keyifli okumalar!

    Gün geçtikçe çoğalan siber saldırılar ile birlikte siber güvenliğin önemi ve bu alanda açılan pozisyonlar da giderek artmaktadır. Adayların bu pozisyonlara yerleşmek için yeterli siber güvenlik becerilerine sahip olduklarını kanıtlaması gerekmektedir. Piyasadaki siber güvenlik sertifikalarından en az birini kazanmak bu isteği karşılamaya yardımcı olacaktır.

    Bu yazı ile CompTIA Security+, Systems Security Certified Practitioner (SSCP), Certified Ethical Hacker (CEH), Offensive Security Certified Professional (OSCP) ve Certified Cloud Security Professional (CCSP) sertifikalarının konu, süre ve gerekliliklikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Keyifli okumalar!

    CompTIA Security+ 

    CompTIA Security+, herhangi bir siber güvenlik rolünde ihtiyaç duyulan temel becerileri doğrulayan, giriş seviyesi bir güvenlik sertifikasıdır. Bu sertifika ile bir kuruluşun güvenliğini değerlendirme, bulut, mobil ve nesnelerin interneti (IoT) ortamlarını izleme-güvenliğini sağlama, risk ve uyumlulukla ilgili yasaları ve düzenlemeleri anlama, güvenlik olaylarını belirleme ve bunlara yanıt verme yeteneğinizi gösterebilirsiniz. Performansa dayalı görevlerle birlikte çoktan seçmeli sorular içeren sınav, 1.5 saat sürer. CompTIA Security+ sınavına girmek için katı gereksinimler olmasa da, önce CompTIA Network+ sertifikanızı almanız ve güvenlik odaklı en az iki yıllık BT deneyimi kazanmanız önerilir.

    Test, aşağıdaki konuları kapsar:

    • Güvenlik açıkları, tehditler ve saldırılar
    • Ağ tasarımı ve mimarisi
    • Erişim ve kimlik yönetimi
    • Tehdit algılama ve risk azaltma
    • Kriptografi

    CompTIA Security+ sertifikanızı kazanmak, sistem yöneticisi, güvenlik mühendisi, bulut mühendisi, güvenlik yöneticisi, BT denetçisi ve yazılım geliştiricisi gibi rollerde size yardımcı olabilir.


    Systems Security Certified Practitioner (SSCP) 

    (ISC)²'den alınan bu orta düzey güvenlik sertifikasıyla, işverenlere güvenli bir BT altyapısı tasarlama, uygulama ve izleme becerilerine sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz. SSCP, bir kuruluşun güvenlik sistemleri veya varlıkları ile uygulamalı olarak çalışan BT uzmanları için tasarlanmıştır. Bu sertifika; ağ güvenliği mühendisi, sistem yöneticisi, sistem mühendisi, güvenlik analisti, veri tabanı yöneticisi, güvenlik danışmanı gibi pozisyonlar için uygundur. 3 saatlik sınav, 125 çoktan seçmeli sorudan oluşur.

    Sertifikayı almak için, testte kapsanan 7 alandan en az birinde 1 yıllık deneyime sahip olmanız gerekir:

    • Güvenlik yönetimi ve işlemleri
    • Uygulamalar ve sistem güvenliği
    • Ağ ve iletişim güvenliği
    • Erişim kontrolleri
    • Risk tanımlama, analiz ve izleme
    • Olay müdahalesi ve kurtarma
    • Kriptografi

    Certified Ethical Hacker (CEH) 

    EC-Council'den alınan CEH sertifikası, güvenlik kusurlarını ve güvenlik açıklarını bulmak için ağlara ve sistemlere girme yeteneğinizi doğrular. Sızma testi, saldırı tespiti, vektörler ve önleme becerilerinizi göstermek için faydalıdır.

    CEH sertifikası, bir bilgisayar korsanı gibi düşünmenize ve siber güvenliğe daha proaktif bir yaklaşım benimsemenize yardımcı olur. Bu sertifika; sızma testi uzmanı, siber olay analisti, tehdit istihbarat analisti, bulut güvenliği mimarı ve siber güvenlik mühendisi gibi pozisyonlar için uygundur. Sınav 125 çoktan seçmeli soru içerir ve 4 saat içinde tamamlanması gerekir. Bilgi güvenliği alanında iki yıllık iş deneyiminiz varsa veya resmi bir EC-Council eğitimini tamamladıysanız CEH sınavına girebilirsiniz.

    Bilginizi aşağıdaki alanlarda test eder:

    • BT güvenlik kontrolleri ve yasaları
    • Keşif ve saldırı teknikleri
    • Ağlar, web uygulamaları ve mobil platformlar için bilgisayar korsanlığı taktikleri
    • Bulut bilişim
    • Kriptografi


    Offensive Security Certified Professional (OSCP) 

    OSCP, penetrasyon testine odaklanmıştır ve sızma testi uzmanları için en çok aranan sertifikalardan biri haline gelmiştir. Bilgisayar korsanlığı teknikleri ve araçları konusundaki bilgilerini kanıtlamak isteyen ağ yöneticileri, sızma testi uzmanları, uygulama güvenliği analistleri ve diğer güvenlik uzmanları için faydalıdır.

    Uygulamalı olarak yapılan sınavda, yazılı bir test yerine size birkaç IP adresi verilir ve 24 saat içinde bu adresleri hacklemenin bir yolunu bulmanız gerekir.

    Sınava girmek için resmi bir gereklilik yoktur. Offensive Security; ağ oluşturma, Linux, Bash komut dosyası oluşturma, Perl veya Python ile aşinalık ve Kali ile Penetrasyon Testi kursunun tamamlanmasını önerir.

    Certified Cloud Security Professional (CCSP) 

    ISC2'den alınan CCSP sertifikası, buluttaki verileri ve uygulamaları yönetme ve güvenli hale getirme yeteneğinizi doğrulamanızı sağlar. Güvenlik yöneticileri, sistem mimarları ve benzer rollere sahip güvenlik uzmanları için tasarlanmıştır.

    CCSP sertifikasına sahip olmak için 5 yıllık ilgili deneyime sahip olmalısınız. Stajlar (ücretli ve ücretsiz) ve yarı zamanlı çalışmanın tümü sayılır. Bu 5 yıllık deneyim, bilgi güvenliğinde 3 yılı ve aşağıdaki alanlardan herhangi birinde en az 1 yılı içermelidir:

    • Bulut kavramları, tasarımı ve mimarisi
    • Bulut veri güvenliği
    • Bulut altyapısı ve platform güvenliği
    • Bulut uygulama güvenliği
    • Bulut işlemleri
    • Yasal ve uyumluluk

    Popüler siber güvenlik sertifikalarını bir araya getirdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Soru ve önerileriniz için bana LinkedIn'den ulaşabilirsiniz. Yeni yazılar için takipte kalın!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.