İK’yı Etkileyen Güncel Trendler Yazı Dizisi: Bölüm 1

    İK’yı Etkileyen Güncel Trendler Yazı Dizisi: Bölüm 1

    Birçok alanda olduğu gibi İnsan Kaynakları alanında da gerçekleşen dijital dönüşüm tam olarak ne şekilde işliyor? Etkileri merak ediyorsan, yazıyı okumaya devam et!

    İnsan Kaynakları Nasıl Dijitalleşiyor?

    Dijital çağda, teknolojik değişimin hızı, lider şirketlere farklı alanda dönüşümü yapmalarını söylüyor. Bu alanların en önemlilerinin, iş modellerinde değişim; ürün, servis ve çözümlerinde, müşteri deneyimi, verimli ve etkili çalışma ortamı olduğunu söyleyebiliriz.

    Dolayısıyla insan kaynaklarının dijitalleşmesi dendiğinde akla ilk gelen İK mobil uygulamaları, online öğrenme, İK sistemleri dijitalleşmenin uygulamaları olarak sayılabilir. Ancak gerçekten bir dijital dönüşümden sadece birkaç otomasyonu hayata geçirmeyi anlamalı mıyız? Kesinlikle daha fazlasını anlamalıyız.

    Dijital çağda başarılı olmak için organizasyonlar, iş gücü, operasyonda yeni yollar ve liderlik ile ilgili yeni bakış açısı kazanacak. İK'nın dijitalleşmesi demek bu bakış açısına rehberlik edecek yaklaşım ve modelleri üretmesi demektir.


    Bu alanda İK çalışanlarından en önemli beklenti şirket için akışkan bir gücü yaratması. Nedir bu akışkan iş gücü ve nasıl yaratılır? Sadece teknik beceriler ile değil, dijital yolculuğa uyum sağlayacak çalışanları bulmak önemli. Şirketler de pek de geleneksel olmayan kariyer sıçrayışlarına uyum sağlayabilecek kariyer sistemleri kurmak olmazsa olmaz gözüküyor. Gerçek zamanlı ve sürekli öğrenmeyi destekleyen eğitim sistemlerini oluşturmaya odaklanıyoruz.

    Diğer bir konu ise; geleneksel hiyerarşik organizasyon yapıları yerine, iş ağları ile çalışabilen organizasyonlar oluşturabilmek dijital dönüşümün en önemli ayaklarından biri. Dijital ağlarla insanları ve kaynakları birbirine bağlayan esnek ve yatay organizasyonlara ihtiyaç var. Çalışanlara inovasyon için zaman ve kaynak sunuyor musunuz? İK yöneticilerinin bu konuda desteklemesi gereken en önemli maddelerden biri.

    Dönüşümün en önemli bacağı ise, çevik liderler yetiştiren insan kaynakları sistemleri. Yüksek ve sürekli öğrenme becerisi yüksek liderlerin ödüllendirildiği, ulaşılabilir ve mütevazi bir liderlik stili gelecekte ön plana çıkıyor. İK ekipleri liderlik gelişimlerinde buna ne kadar önem veriyor? Liderlerin performans kriterleri değişiyor; keskin zeka ve stratejik oryantasyon yeteneğine sahip, risk farkındalığı ve yenilikçilik dengesi kurabilen, dış ağlarla sağlam ilişkiler kurabilen, üst yönetimin parçası olabilen ve kendi kendine bilgi üretebilen liderlik okullarının tasarımında İK'ya geçmişten daha çok iş düşünüyor.

    Tüm insan kaynakları çalışanları için dijital dönüşüm yetenek döngüsünü gözden geçirmekle başlıyor. Bu yolda herkese başarılar.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Mine Yücesoy tarafından yazılmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.