İş Başvurusu Yaparken Daha Donanımlı Olmanın Yolları Neler?

    İş Başvurusu Yaparken Daha Donanımlı Olmanın Yolları Neler?

     İş ve staj başvurusu yaparken daha donanımlı olmanın ve öz geçmişinde kariyerin açısından anlamlı bilgiler olmasının yolu önce "seçim yapmak"tır. Daha donanımlı tercihler için bu yazıyı mutlaka okumalısın. Keyifli okumalar

    Staj başvurusu, iş başvurusu yaparken veya akademik kariyere hazırlanırken daha donanımlı olmanın yollarını öğrenmek için önce kendimize "GERÇEKTEN NE İSTİYORUM?" diye sormalıyız.

    Aracı amaçlaştırdığımız seçimlerimiz ve biz

    "Staj yapmanın bir tür moda unsuru haline geldiği günümüz dünyasında…" Bi' dk. bi' dk. 

    Deneyim yaşamak için deliren gençler görebiliyor musunuz siz? Sadece kapılıp giden, "yapmam lazım"larla örülü günler boyunca, yaşamlarının en yaşanılası yıllarını tedirginlikle geçiren gözlerle karşılaşıyorum… Üzülüyorum… 

    Lafı uzatmadan hemen tavsiyeye geçeceğim. Daha donanımlı olmanın, iş başvurusunda bulunmadan önce öz geçmişinizde kariyeriniz açısından anlamlı bilgiler olmasının yolu; harekete geçmek… Yola koyulmak… Eylem halinde olmak… Bunlardan da önce tabi ki "seçim yapmak".

    "Hangi alanlar daha çok ilgimizi çekiyor, ne ile ilgilendiğimizde, hangi uğraşımız sırasında biz fark etmeden saatler geçiyor, yıllar sonra hangi konuda danışılan kişi olmak istiyoruz" sorularının cevaplarını düşünüp verdiğimiz yanıtlara göre bugünkü adımlarımızı atabilmek önemli. Sadece öz geçmişimde bir/birkaç iş deneyimi görünsün, arkadaşlarım yapıyorlar geri kalmayayım hissiyle her gördüğümüz ilana yönelmek bizi bir yere götürmüyor. 

    Üstelik yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplar ve seçtiğiniz alanlarla ilgili deneyim elde etmenin tek yolu staj-iş deneyimi yaşamak da olmuyor. Herkes bu fırsatları yakalayamıyor. O zaman da bakış açımızı değiştirip/çeşitlendirip farklı yönlere bakmak, kendi fırsatlarımızı yaratmak çözüm oluyor.

    Peki, neler yapabiliriz?

    • Sivil inisiyatiflerde ilgili olduğumuz alanlarda aktif görev almak (okuldaki kulüpte bir etkinliğin organizasyonunda yer almak, bir Sivil Toplum Kuruluşu'nda proje süreçlerinde yer almak, bireysel veya kolektif girişimler için adım atmak vd.),
    • Okuduğumuz üniversitelerin ilgili fakülte ve bölümlerince yürütülen projelerde gönüllü olarak yer almak (akademik dünya ve sanayi işbirliğini güçlendirmek adına üzerimize düşeni yapmak), 
    • Bazı özel kurumların henüz iş deneyimi yaşamamış gençlere yönelik duyurdukları yarışma ve proje çağrılarını takip etmek, 
    • Toplumda/hayatta/dünyada değiştirmek ve geliştirmek istediğimiz konularla ilgili güncel neler yapıldığını araştırmak ve katkıda bulunmak adına sorumluluk almak…

     Bu eylemler bizi "hazır bulunuşluk"* açısından güçlendiren adımlardır. Kariyerimiz boyunca, iş hayatında veya sosyal yaşamda, karar anlarında tereddütlerimizi azaltan deneyimler sağlarlar. Tüm bu farkındalıkları yaşar ve adımlar atarken de "zaman" kavramına yaklaşımımızı tekrar gözden geçirmemiz gerekir. 

    "İstediğimiz hayatı zaman ayırarak kuramayız! İstediğimiz hayatı kurarız ve sonra zaman kendi kendine artar… Fazladan zaman yaratamayız. Ancak seçtiğimiz şeyi yapmak için zamanı esnetebiliriz…". Bu cümleler Laura Vanderkam'a** ait.

     Ve lütfen dünyada siz gitmeden ve gittikten sonra neler olacak, var olduğunuz zaman aralığı ve adımlarınız neye hizmet edecek; merak edin!

    “Zamanım yok demek” çoğunlukla “önceliğim değil” anlamına gelir. _Laura Vanderkam
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    <p>Öğrenciliği sırasında AIESEC’te Dış İlişkiler ve Pazarlama Koordinatörlüğü’nü yürütmüştür. Ardından telekomünikasyon, medya, danışmanlık-eğitim, kurumsal iletişim alanlarında yönetici ve eğitmen olarak çalıştı (Mobiltim, Yemeksepeti.com, Atel Telekomünikasyon, Radyo ODTÜ vd.). 5 yıla yakın bir süre Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak RNA Değişim Yönetimi (Danışmanlık-Koçluk) bünyesinde görev yaptı.<br />Bahçeşehir Üniversitesi’nde iki yıl boyunca MBA öğrencilerine “İnsan Kaynakları Yönetiminde İletişimin Kodları” dersini verdi. GCDF (Global Career Development Facilitator - Uluslararası Kariyer Gelişimi Danışmanlığı) sertifikasını 2012’de aldı, 2016’da ADLER Koçluk Sertifika programını tamamladı.<br />AIESEC, JCI, TEGEP, Fütüristler Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında aktif görev almıştır. Halen TurkishWIN üyesi ve mentorudur.&nbsp;Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi’nde genel kariyer danışmanlığı, öz değerlendirme araçlarının yorumlanması, mülakata hazırlık, MBA ve İş Okulları’na yönelik planlama konularında öğrencilere Kariyer Danışmanlığı yapmaktadır.</p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.