Mentorlukta Hedef Koyma Ustalığı

    Mentorlukta Hedef Koyma Ustalığı

    Mentor olarak etkin hedef koyma denince ne anlıyorsun? Hedef nasıl belirlenir? Mentinin hayallerine giden bu yolda 'iyi bir hedef koymanın püf noktaları'nı öğrenmek için doğru yerdesin!

    Etkin hedef koyma başarılı mentorluk çalışmalarının en temelidir. Mentinin birçok hayali, vizyonu, yapmak veya olmak istedikleri olabilir. Bunları üzerinde çalışabilir netliğe indirgemedikçe çok keyifli sohbetlere tema olabilir ancak hayata geçirmek konusunda mentorluk sohbetleri genel ve havada kalabilir.


    Peki İyi Bir Hedef Koymanın Püf Noktaları Nelerdir?

    1) Hedefi Netleştir

    Mentinin, hedefi netleştirmesine yardımcı olmalısın. Bu sorularla ve iyi dinlemek ile mümkün. "Tam olarak ne istiyorsun? İstediğin şeyin önündeki engeller ne? O gün geldiğinde nasıl bir resim/gün/hikaye var? Oraya geldiğini nasıl anlayacaksın?" Soruları hedefi netleştirmek için yardımcı olacaktır.

    Mentin, "İletişim becerilerimi geliştirmek istiyorum," gibi genel bir başlıkla geldiğinde "Tam olarak ne yapıyor olduğunda iletişim becerilerinin gelişmiş olduğunu anlayacaksın?" "İletişim becerilerinin gelişmiş olduğunu anlatan bir hikaye veya günü anlatsana." Tarzında sorularla hedefin başarılı olduğunu ölçmek için net bir varış noktası oluştur.

    Daha kök bir neden varsa, oradan başlamak daha kalıcı çözümler yaratacaktır. Bazı durumlar aslında sebep değil sonuçtur, zaman yönetememe buna güzel bir örnektir. Zaman yönetememe aslında hayır diyememek, herkesi memnun etmeye çabalamak veya düzensizlik gibi sebeplerle ortaya çıkan bir durumdur. Nihai durum yerine ona neden olan problemi yok etmek asıl amaç olmalıdır.

    2) Hedefi Anlamlı Kıl

    Kişi için hedefi anlamlandırmak kritiktir. Bazen kişiler gerçekten kendi istedikleri değil de, başkalarının ondan istedikleri konularla gelebilirler. Yöneticisi, ailesi, arkadaşları veya toplumun dayatması olabilir kişiyi o hedefe götüren. Ancak kişinin sahiplenmesi çok önemlidir. Bu noktada hedefe ulaşmanın kişinin hayatında başka neleri nasıl etkileyeceği, kendisi için hangi önemli konulara etki edeceğini, bu hedefe ulaşmanın fırsat maliyetini büyük resimden bakarak analiz etmek sahiplenmeyi artıracaktır. Mentinin kendi dili ile ifade edilmesi çok önemlidir.

    3) Bir Hedef için Ulaşılabilirlik Ölçütü Önemli

    Hedefin ulaşılabilirliğini tespit etmeye çalış. Buna ulaşmak için kaynaklarınızın, engellerinizin ve birlikte yaratacağınız çözümlerin neler olduğunu iyi analiz etmelisin. "Buna ne kadar sürede ulaşmayı planlıyorsun? Neye ihtiyacın var? Ne kadar kararlısın? En çok seni, neler zorlar ve bunu aşmak için kaynaklarımız neler? Ne kadar özveriye hazırsın?" 

    Hedefi alt hedeflere, ölçülebilir göstergelere ayırın. Mümkünse zamana yayarak aşamalandırın. Hem ilerlemeyi görmek hem de cesaret ve özgüvenin artmasına destek olacaktır.

    4) Hedefe Pozitif Anlam Yükle

    Hedef kaçındığın değil, ulaşmak istediğin pozitif ifade edilmiş bir hedef olmalı. İletişimde öfkeyi azaltmak yerinel 'stresli zamanlarda soğukkanlı kalmak' gibi kaçınılmak istenen durumu değil, varılmak istenen nokta tanımlanmalı. Çünkü beyin şartlanırken olumsuzu ayırt edemiyor.

    Örnek vermek gerekirse; Şimdi sana Marily Monroe'yu sakın düşünme desem çok büyük bir ihtimalle Marilyn Monroe'yu hayal edersin. Bu nedenle beyine varılmak istenen nokta iyi ifade edilmelidir.

    5) Zaman Kriterini Göz Ardı Etme

    Mentin ile zaman planı hakkında konuşmalısın. "Hedefine ne zaman ulaşmayı planlıyorsun? Ne zaman başlayacaksın? Bu zaman içinde yavaşlamana sebep olacak neler olabilir? Her gün / ay ne kadar zaman veya kaynak aktarabileceksin?" soruları yardımcı olacaktır.

    Eğer süreçte bir yavaşlama, işlev sıkıntısı veya kopma söz konusu ise hedefi gözden geçirmek iyi bir fikir olabilir, gerektiği zaman da revize edilmelidir. Etkin hedef koyma başarılı mentorluk çalışmalarının en temeli olduğu için mentin ile hedef koyarak başlamak karşılıklı güveni de sağlayacaktır.
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    3000 saatlik deneyimi ve 500 saatlik eğitimi ile bir yönetici koçu ve liderlik eğitmenidir. Motiva Eğitim ve Koçluk Hizmetleri kurucusudur. “Yönetimde Koçluk Yaklaşımı” kitabının yazarıdır. AOEC temsilcisi ve global eğitmenidir. Türkiye’ye ilk uluslararası koçluk okulunu getirmiştir. BÜ İşletme’den mezuniyetten sonra, yabancı yatırımcılara bankalarda danışmanlık yapmıştır. Avrupa’da, Dubai ve Israil’de eğitmenlik ve koçluk yapmaktadır. Columbia Business School Personal Leadership Programı, Koçlukta Supervizyon, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Yaklaşımları ile koçluk ve mentorluk birikimini zenginleştirmiştir. Türkiye’de EMCC Global Koç Assesoru, EMCC Senior Practitionar olan ilk kişidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.