Mert Fırat’ın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Konusunda Erkeklere Kitap Önerileri

    mert-firat8

    Mert Fırat'a canlı yayınımızda toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını arttırmak isteyen erkeklere kitap önerilerini sorduk! Yanıtları okumak için tık tık!  

    Yanındayız Derneği üyesi, UNDP'nın Türkiye'deki ilk iyi niyet elçisi ve İhtiyaç Haritası kuruluş üyelerinden olan Mert Fırat'ın çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Etkinliklerimize bizi kırmayıp katılan sevgili Mert Fırat'tan gelen listeyi sizinle heyecanla paylaşıyoruz.

    Toplumsal eşitliği farkındalığını artırmak için üç kitap önerisi hemen geliyor:

    Kurtlarla Koşan Kadınlar, Clarissa P. Estês

    Mert Fırat der ki: "Benim kadın mücadelesiyle ilgili okuduğum ilk kitaplardan biridir. Okul yıllarında, 20 yaşında 21 yaşında okumuştum. Kurtlarla Koşan Kadınlar biraz sıkıcı gibi görünür ama zaten bir seferde oturup roman gibi okunacak bir kitap değildir. İçinde makaleler, incelemeler, bir anlamda akademik bir dili vardır, ama ben çok severim. Bölüm bölüm okunabileceğini düşünüyorum."

    Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?, Darian Leader

    Mert Fırat'ın önerdiği kitaplardan biri olan "Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Göndermezler?" hakkında ise kendisi şöyle diyor: "Bir de yine bir başka çalışma da listelerdekilerden biriydi. Ben de 2005'te okudum galiba. "Kadınlar Neden Yazdıkları Her Mektubu Erkeklere Göndermezler?" diye bir kitap var onu da çok tavsiye edebilirim."

    Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu, Valerie Solanas

    Son olarak önerdiği kitaplardan biri olan Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu hakkında ise şunları söylüyor: " Son bir roman daha söyleyeyim aklımda kaldı, güzel kitaptır: Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu. O da ilginç bir kitap okumakta yarar var."

    Mert Fırat'ın eserlerini önerdiği 3 yazarı da hemen paylaşıyoruz:

    Ursula K.Le Guin

    Mert Fırat'ın hakkında "Bu anlamda yazdığı her şeyi tavsiye edebilirim gerçekten yazarlığı ile çok sevdiğim birisi." diye bahsettiği Ursula K.Le Guin tüm dünyada bilim kurgu ve fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından kabul edilmiştir. Ursula K. Le Guin cinsiyetçi kalıplara meydan okuyan tarzı ile fantastik ve bilim kurgu alanında kendine özgü bir üslup geliştirmiştir. Değerli yazar "Karanlığın Sol Eli" kitabıyla okuyucularına cinsiyet kavramının yer almadığı bir toplumun yapısını anlatıp bu konu hakkında düşündürmüştür.

    Virginia Woolf 

    Virginia Woolf, feminist hareketinin en önemli yazarlarından biridir. 1929 tarihli "Kendine Ait Bir Oda" kitabı bu hareketin en klasik kitabı olarak kabul edilir. Modernist hareketinin en önemli kişilerinden biri olarak tarihe geçen Virginia Woolf roman türünün gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.

    Irmak Zileli

    Mert der ki, "Türk yazarlara gelince, birçok feminist yazar var tavsiye edebileceğim ama Irmak Zileli'nin yeri benim için ayrı. Irmak Zileli'yi çok seviyorum çok beğeniyorum daha yeni bir ödül aldı hatta Irmak. Özellikle, "Eşik" gerçekten okunması gereken değerli ilk kitaplarından biri Irmak'ın."

     Mert Fırat'a toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı ve savunuculuğa dair tüm çalışmaları ve tavsiyeleri için çok teşekkür ederiz! Ayrıca bu önerileri de konuştuğumuz canlı yayınımızı izlemek için tıklayın!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.