Şimdi biraz geçmişe gidelim. Biz Y jenerasyonu mensuplarının telefonlarla tanıştığı, 3310 ile yılan oyunu oynamanın en büyük tutku olduğu yıllara! O yıllarda oyunda ilerledikçe kendi kendime oynamaktan sıkıldığımı, yolun sonunda yılanın ucundan başka bir yere çıkamadığımı fark etmiştim. Derken şimdilerde bize çok antika gelen kızılötesi bağlantı ile tanışmıştım. Başka biri ile bağlantı kurarak oyunu birlikte oynama fikri beni çok heyecanlandırmıştı. Hem ondan yeni şeyler öğrenecek, hem de oyuna biraz hareket katacaktım. Bu beni geliştirebileceği gibi, karşımdakine de yeni şeyler katabilecekti. Tıpkı network gibi!
Ne zaman "Network nedir?" Sorusunu sorsam ya da duysam aklıma bu benzetme gelir. Network fark etmeden hayatımızın bu kadar içinde olan bir iletişim ağıdır. Doğru kullanıldığında ise pek çok şey öğrenebileceğimiz, aynı şekilde öğretebileceğimiz mükemmel bir kanaldır. Peki network neden önemlidir ve nasıl kazanılır?
Üniversite yılları kariyer yolları fark etmeksizin öğrenmenin ve yenilenmenin sonu yok. Bu süreçte kendimizi geliştirmek ne kadar önemliyse bu gelişimi destekleyeceğimiz veya aktarabileceğimiz bağlantılar kurmak da o kadar önemlidir. Unutmayın neyi neden ve nasıl yaptığımızı yalnızca kendimize saklamak bizi ileriye götürmez, yalnızca yerimizde kalmamızı sağlar!
Okuma Önerisi: Üniversitede Nasıl Network Edebilirsin?
1. Etkinlikler, toplantılar sizin için biçilmiş kaftan!
İşinizle veya özel yaşantınızla ilgili katıldığınız etkinliklerde sıcak bir merhabanın size açabileceği sayısız kapı olabilir. Kısaca kendinizi tanıtmanız, karşınızdaki kişinin aklında yer etmeniz ummadığınız bir anda size geri dönebilir.
2. Paylaşmaktan ne zarar gelir?
Teknolojinin bize sunduğu nimetlerden faydalanıp kendi network ağlarına online olarak ulaşabilir, hatta kendi network ağınızı oluşturabilirsiniz. Örneğin bir iş kanalında paylaştığınız makale karşı tarafın ilgisini çekebilir, sizinle bağlantı kurmasını sağlayarak yeni fırsatlar yaratabilirsiniz.
3. İş ya da sosyal anlamda ilgili olduğunuz kulüp ve sivil toplum kuruluşlarına katılmak!
Network kurmak başlı başına bir şans iken, ilgilerin benzer olduğu ortamlarda bu ağı oluşturmak pastanın üzerindeki kremaya dönüşüyor! Düşünsenize aynı sektörde ya da bölümde sizin geçtiğiniz yollardan geçecek bir gence tavsiye vermek, aynı şekilde tavsiye almak öngöremediğiniz farklı bakış açılarına erişmenizi sağlayabilir.
4. BinYaprak aktif kullanıcısı olmak!
Yaşayarak öğrenmenin yeri hep ayrı, ancak ya onu yaşayan ya da yaşamış başka biri daha varsa? Zamanın bu denli kıymetli olduğu bir çağda neden bekleyelim? Zaman ve mekan sınırlarını aşıp bilgiye erişebileceğiniz BinYaprak ile dijital bir network ağı oluşturabilirsiniz. Kendi sorularınızı sorabileceğiniz, başka sorulara cevap verebileceğiniz bir kız kardeşlik ağı!
Bu yazı BinYaprak misafir yazarları Elif Altınbaş tarafından yazılmıştır.
Elif Altınbaş 1993 yılında Ankara'da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Finans bölümü okuyan Elif, insanlarla iletişiminin rakamlarla iletişiminden daha iyi olduğunu üniversite yıllarında fark etti ve kariyerine danışmanlık sektöründe rota çizdi. Şu anda İzmir’de özel bir eğitim ve danışmanlık firmasında çalışmakta olup, kalan zamanlarında “Çok okuyan da, çok gezen de bilir!” fikri ile elinde kitabı, sırtında fotoğraf makinesı ile yeni yerleri keşfetme çabası içerisindedir. Psikoloji, doğa, öykü yazarlığı gibi alanlarda kendini geliştirmeyi sever. Kurumsal tecrübelerinin yanı sıra; AIESEC, Toplum Gönüllüleri Vakfı, TurkishWIN, BinYaprak'ta ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yer alarak, farklı kurum ve kültürleri keşfetme şansı yakaladı.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum