Sorunlara Çözüm Girişimci Ruh: Sosyal Girişimcilik Nedir?

    Sorunlara Çözüm Girişimci Ruh: Sosyal Girişimcilik Nedir?

    Sosyal girişimciliği geleceğin umudu kılan nedir? Tabi ki sosyal girişimciler! Dünyayı değiştirmeye cesaret eden sosyal girişimciler hiç durmadan çalışıyor. Peki sosyal girişimciler neler yapıyor, birlikte bakalım. İyi okumalar!

    Sosyal girişimcilik, yeni yeni oluşmaya başlamış ve sürekli gelişmekte olan bir kavram. Dünyada temeli yeni atılırken Türkiye'de heyecanlandıran ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan örneklerini görmek mümkün. İşte tam da bu yüzden çok büyük bir potansiyele sahip. Birçok konsepti içinde barındıran sosyal girişimciliği yeterince anlamak için girişimciliği ve sosyal değer katma arzusunu detaylı inceleyelim. 

    Girişimcilik, en basit tanımıyla ekonomik fırsatları üretim veya hizmet aracılığıyla yeni değerlere dönüştürme durumudur. Açık ekonominin hâkim olduğu küresel dünyada girişimci bu imkanları kullanarak kar etmektedir. Girişimcilik modeli kar etme amacı üzerine kuruludur. 

    Sosyal girişimcilikte de kar etme olgusu vardır ancak bu kar etme durumu tespit edilen sosyal girişimleri kökten çözme hayali için sadece bir araçtır. Yöntem aynı olsa da ulaşılmak istenen amaç ve ideal sosyal girişimciliğin temel farkıdır. Sosyal değer oluşturmak ve belirlenen alanda kökten çözüm, sosyal girişimciliğin en büyük hedefidir. İnsanın eşsizliği gibi sosyal girişimcinin, girişimi de onun gibi eşsiz olabilmektedir. Çünkü sosyal girişimler; toplumsal, çevresel ve kültürel başta olmak üzere her alanda uygulanabilmektedir. İster ekonomik problemleri isterse eğitim sorunlarını hedefle, sorunları kökten çözmek istediğin herhangi bir alan sosyal girişimde bulunman için ideal. Yeter ki önce kendi eşsizliğini keşfet, sonra dünyayı kucakla.

    Sosyal girişimciliğin yapı taşları: sürdürülebilirlik ve yenilikçilik

    Sosyal girişimciliği keşfetmeye başladık, ancak yolun çok başındayız. Şimdi de sırada birçok etkili bileşenin içinden ikisi; sürdürülebilirlik ve yenilikçilik var.

    Sosyal girişimcilikte sürdürülebilirlik ilkesi en önemli ve değer katan faktörlerden biridir. En büyük çevresel sorunlar tükenme tehlikesi olan enerji kaynaklarından çıkarken, sürdürülebilir çözümler amaçlamak çağımızın en büyük ihtiyacıdır. Doğal dengeyi bozmadan ancak içinde barındırdığı potansiyeli maksimum kullanarak ihtiyaçlara cevap vermek elbette ki mümkün. Üretim ve tüketim arasındaki eşitsizliğin sebebi küçümsenemeyecek kadar çok faktöre dayansa da her sorunun içinde çözümünü de barındırdığı yadsınamaz bir gerçek. Bu gibi gerçeklerden yola çıkan sürdürülebilir ve doğaya saygılı çözüm bulma arayışı, sosyal girişimlerin temelini oluşturmakta.

    Hayat hiç durmaz ve sürekli akar. İnsan hiç yorulmadan sürekli değişmek ve gelişmek durumundadır. Temelini insan ve doğadan alan sosyal girişimler ve onların takım arkadaşları da yenilikçi ve öğrenmeye açlardır. Sürekli değişme ve mevcut gelişmeleri takip etme hali sosyal girişimcilikte her alanda olduğundan daha da fazla önemlidir.

    Dünya sürdürülebilir ve yenilikçi sosyal girişimcileri bekliyor, sen bunlardan biri olmaya hazır mısın? 

    İlham durağı: Bill Drayton

    Sosyal girişimcilik denince akla küresel bağlamda en etkili kuruluşlardan biri olan Ashoka gelir. Ashoka, bir nevi sosyal girişimcilik ağı olmasının yanı sıra gerekli her türlü desteği vermek adına sosyal girişimcilerin destekçisi olmasıyla dikkat çeker. Kurucusu Bill Drayton, halen bu kurumun CEO'luk görevini yerine getirmekte ve yenilikleri yakından takip etmektedir. Dünyayı değiştirmek isteği ve bu istekte olan insanlarla iletişime geçme arzusu Drayton'un Ashoka'yı kurmasına sebep olmuştur. Bu yüzden her sosyal girişimcinin ilham alması gereken ve değer katan insanlardan biri hiç kuşkusuz Bill Drayton'dır.

    Aklı ve kalbi tek çatı altında buluşturan sosyal girişimcilik, kalbini pusulası yaparak aklın anahtarı ile yola çıkıyor. Sen de bütün potansiyelinle dünyayı kucaklamak için sosyal girişimciliğe bir şans ver. Çünkü sosyal girişimciler, farklılıklarının eşsizliklerini girişimlerine akıtmış, daha iyi bir dünyanın kahramanlarıdır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    İrem Süzen, 2014 yılında Burak Bora Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. İrem, eğitim hayatına Koç Üniversite’sinde Psikoloji ve İşletme bölümlerini okuyarak devam etmektedir. Dans etmeyi, spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi çok sevmektedir. İrem, aynı zamanda "Make a Wish" derneğinin Koç Üniversitesi ayağında gönüllü faaliyetlerde bulundu. Yazı yazmayı ve hayal kurmayı çok seven İrem, gerek gönüllü çalışmalarla gerekse stajlarla kendi potansiyelini keşfedip onu gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. İrem aynı zamanda sosyal girişimcilik ve uygulamalı gelişimsel psikoloji alanları ile ilgilenmektedir. Faydalı işler yapıp, anlamlı, dolu dolu ve mutlu yaşamayı hedefleyen İrem, her günün yeni bir getirisi olduğuna inanıyor ve hayatın onu şaşırtmasına izin veriyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.