Sosyal Girişimleri Pazarlamanın Temelleri

    Sosyal Girişimleri Pazarlamanın Temelleri

    Silikon Vadisi'nin bugünkü haline gelmesinde rol oynayan 100 kişiden biri olarak gösterilen, bir pazarlama danışmanı ve aynı zamanda da bir yazar olan Regis McKenna'ya göre "Pazarlama her şey demek" Peki neden?

    Amerikan Pazarlama Birliği'nin yaptığı tanıma bakacak olursak;

    Görüldüğü üzere bu tanım bir şey yaratmanın ve bu şeyi müşterilerin kalbine, aklına ve ellerine sunmanın tüm yönlerini kapsıyor. Müşteri bir birey veya tüm toplum olsa bile. Bu geniş kapsamlı konuyu dört temel soruyla özetleyerek anlamaya çalışalım.


    1. Ne Satıyorsunuz?

    Birçok kâr amacı güden kuruluşun aksine, sosyal girişimler yollarına daha önce karşılanmamış bir ihtiyacı karşılamak için başlamazlar. Başlama noktası her zaman bir misyondur. Ürün/hizmetleri kendi eğitim ve destek programlarına uyduğu ve yeterli miktarda gelir sağladığı sürece ürünün ne olduğunun pek bir önemi yoktur. Görevlendirme odaklı birçok sosyal girişimin amacı şu cümleyle anlaşılabilir: " Biz ürün oluşturmak için insan işe almıyoruz, biz işe insan almak için ürün oluşturuyoruz."

    Buna göre aslında bir sosyal girişim sadece bir ürün satmaz. Bir ürünü, misyonuyla birlikte satar. Kendini satmanın yanı sıra bir marka inşa edip onu da satmış olur. Unutmayın, markanız sizin itibarınızdır. Müşteriler sadece iyi bir amacınız olduğu için size kolaylık tanımayacaktır. O yüzden, ne satıyorsunuz? Siz aslında yukarıda bahsedilen her şeyi satıyorsunuz ve başarılı olmak için de iyi pazarlamacılar olmanız gerekiyor.

    2. Neden Satıyorsunuz?

    Ürün ve marka aslında amaç ile iç içe geçmiş olduğundan, iş 'eşsiz satış vaadi'ni tanımlamaya geldiğinde sosyal girişimler yarışmaya 1-0 önde başlıyor. Neden mi? Örneğin; New Mom's'ı ele alalım. Onlar sadece sağlıklı malzemelerden üretilmiş hoş kokulu mumlar satmıyor. Onlar aynı zamanda o mumları yapan evsiz genç annelerin hayatlarını değiştiriyor. Bu, etkili pazarlamayla müşteriler için hayır denemeyecek bir teklif haline gelebilir. Müşterinin ihtiyacını karşılamak, aynı zamanda da dünyayı iyileştirmek. Bir taşla iki kuş değil mi sizce de?


    3. Kime Satıyorsunuz?

    Ürününüzü başarılı bir şekilde pazarlamak için onu en çok alma potansiyeline sahip kişileri bilmeniz ve ürünü onlara satmak için çaba sarf etmeniz gerekir. Bu da demek oluyor ki herkesi hedefleyemezsiniz. Hayattaki çoğu şeyde olduğu gibi başarılı olmak için de odaklanmalı, belki de bazı fedakarlıklar yapmalısınız. Bu en çok da kâr amacı gütmeyen sektörler ve kaynakların kısıtlı olduğu birçok sosyal girişim için geçerlidir.

    Yani, sosyal girişim pazarlamacıları olarak müşterilerinizi çok iyi anlamalı ve onlara hitap edecek ürünler ve iletişim yöntemleri geliştirmelisiniz. Bunu yapabilmek için de hedef piyasanızı, bölümlere ayırarak benzer karakteristik özelliklere sahip insanları gruplandırmalısınız. Böylece onlara yönelik pazarlama stratejileri geliştirmek ve onları etkilemek çok daha kolay olacaktır.

    4. Nasıl Satıyorsunuz?

    Burada bakacağımız şey, ürününüzü müşterinin eline nasıl sunduğunuz ve çeşitli gruplarla iletişim yöntemleriniz. Bunu yapmak için birçok seçeneğiniz var. Neden? Çünkü hedef kitlenizi bölümlere ayırdınız ve ürününüzü herkese aynı yöntemle satmıyorsunuz. Aynı zamanda zorlukları aşıp müşterileri etkilemek ve onlarda ürününüzü alma isteği yaratmak istiyorsunuz. Bu da demek oluyor ki, en ikna edici şekilde mesajları hedef kitlenize çeşitli yollardan iletmelisiniz. Bir yarış içinde olduğunuzu unutmayın. Bu yüzden akıllı pazarlama anahtar bir faktör.

    Kaynak: The Basics of Marketing Social Enterprises

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Gizem Şen, 1996 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İktisat bölümü öğrencisi. Yeni insanlar tanımaktan ve grup çalışmalarından büyük keyif alıyor. Gizem’in yapmayı en çok sevdiği şeyler; voleybol oynamak ve çeşitli dallardan spor müsabakalarını takip etmek.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.