Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması

    Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması

    Kariyer Geliştirme Sorumlusu Cemre Sandal, Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesini anlattı.

    Sabancı Üniversitesi Kariyer ve Staj Ofisi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesi iki temel konu üzerine odaklanmıştır: İşverenlerin yeni mezunlarda aradığı yetkinlikler ve sosyal medyanın işe alım sürecinde önemi. Projemizin ana hedefi, Y kuşağına dahil adayların işe alınabilirlik, beceri gelişimi ve kişisel markalarını oluşturabilmelerine yönelik bir sanal rehber geliştirmektir. Bu kapsamda hem sosyal medya hem de yetkinlikler üzerine iki ayrı araştırma gerçekleştirilmiştir ve sanal rehber hazırlanırken bu araştırma sonuçları dikkate alınmıştır.

    Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırmada işverenlerin yeni mezunlarda aradıkları yetkinlikler incelenmiştir. Ön ankette yapılmış kalitatif araştırmaya dayanarak 1300 işe alım yetkilisi ve yönetici ile kantitatif anket yapılmıştır. Anket; Batı Avrupa (Fransa, Almanya, Hollanda, Birleşik Krallık), Güney Avrupa (İtalya, Portekiz, İspanya), Doğu Avrupa (Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Türkiye, Ukrayna) ve İskandinavya (Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç) ülkelerinde yapılmıştır. Kamu sektörü, özel sektör veya STK çalışanları hedef grubu oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre yeni mezunlarda en çok aranan 5 yetkinlik; güvenilirlik, sorumluluk, takım çalışması, iletişim ve olumlu tavır olarak belirlenmiştir.

    Gerçekleştirilen diğer araştırmada ise sosyal medya kullanımı üzerine AB ülkeleri ve Türkiye'deki öğrenci, işveren ve kariyer ofislerine anketler gönderilmiştir. Anketler 1366 öğrenci, 100 işveren ve 27 kariyer merkezi tarafından doldurulmuştur. Anket sonuçlarına göre işverenlerin öğrencilere göre sosyal medyayı işe alım aktiviteleri için kullanma eğilimi daha fazla görülmüştür. Diğer bir sonuca göre de; öğrenciler iş ararken işyeri kültürü ve işyerinin konumuna önem vermektedir. Kariyer merkezleri, öğrencilere kıyasla işe alım sürecinde sosyal medyanın rolüne daha fazla önem vermektedir. Bu nedenle Avrupa'da ve Türkiye'de öğrencileri sosyal medyayı daha etkili kullanma konusunda eğitmeye de başlamışlardır.

    Projemizin Y kuşağından istenen beceriler konusunda gereken bilgileri sağlayacağını ve işverenlerle Y kuşağının beklentileri arasındaki farkı kapatmaya yardımcı olacağını umarız.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Cemre Sandal tarafından yazılmıştır.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.