Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Süreci

    Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Süreci

    Bir önceki yazımızda iş hukuku kapsamında açılan davalarda, dava koşulu olarak arabuluculuk kurumunun zorunluluk olarak getirildiğinden bahsetmiş, 'Arabuluculuk nedir?' 'Arabulucu kimdir?' sorularını yanıtlamıştık. Şimdi sıra arabuluculuk sürecine geldi!

    Arabulucu seçimi nasıl yapılır?

    Arabulucunun seçimi için birkaç alternatif bulunuyor. Arabuluculuk, avukatlık gibi güven esasına dayanıyor. Güven çerçevesinde, uyuşmazlığınızın çözümü amacıyla şirket sırlarınızı dahi paylaşmanız gerekebilecek arabulucunuzu kendiniz seçebilirsiniz. Bunun yanı sıra arabulucu taraflardan birinin başvurusu üzerine, adliyelerde bulunan Arabuluculuk Bürolarına kayıtlı arabulucular arasından, Büro tarafından atanır. Arabulucu diğer tarafa davet gönderir, diğer tarafın da kabulü ile gerek ihtiyari gerekse dava şartı kapsamında, o arabulucu görev yapmaya başlar. Arabuluculuk bürosuna kaydı, arabulucu yapar.

    Arabuluculuk ücreti

    Tarafların anlaşması halinde, arabuluculuk ücreti aksi kararlaştırılmamışsa taraflarca eşit olarak karşılanacaktır. Ancak anlaşmada arabuluculuk ücreti de anlaşma konularından birisi olacağı için, kimin ödeyeceğini de taraflar serbestçe belirleyebilecektir. 

    Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaşamaması halinde ise ilk iki saatlik ücret tutarı hazine tarafından ödenecektir. Hazine tarafından ödenen arabuluculuk ücreti yargılama giderlerinden sayılır. Anlaşma durumunda anlaşılan rakam üzerinden arabuluculuk asgari ücret tarifesine göre arabuluculuk ücreti ödenir.

    İşe iade uyuşmazlıklarında işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı ile çalıştırılmadığı süre için ödenecek ücret ve diğer haklar toplamı anlaşılan miktar olarak belirlenecektir.

    Arabulucumuzu seçtikten sonraki süreç nasıl ilerleyecek?

    Arabulucu, yapılan görevlendirme konusunda tarafları bilgilendirir ve ilk toplantıya davet eder. Bu ilk toplantıya katılma mecburiyeti bulunmaktadır. Aksi halde dava açıldığında, ilk oturuma katılmayan taraf haklı çıksa dahi yargılama gideri ve vekalet ücretine hak kazanamaz. Oturum sayısı birden fazla da olabilir, tarafların bir araya gelmesi imkansızsa online ya da telekonferans yoluyla hatta mekik diplomasisi dediğimiz taraflarla ayrı ayrı görüşerek dahi oturum yapılabilir. 

    Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.
    Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler Arabuluculuk Bürosu'na başvurulmasından, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar duracaktır.

    İşe İade Talebi Kapsamında Arabuluculuk

    İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile işe iade davası açmak istiyorsa, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. Tarafların arabuluculuk ile anlaşması durumunda, anlaşma kapsamında işe başlatma tarihi ve işe başlatmamanın sonuçlarını da belirlenmelidir. Aksi takdirde anlaşma gerçekleşmemiş sayılacaktır.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Yüksel Okyay Evren tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Yüksel!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.