I. Uluslararası Katılımlı ACUGEN Yaşam Bilimleri Kongresi

    I. Uluslararası Katılımlı ACUGEN Yaşam Bilimleri Kongresi

    Sizlere 10 Şubat'ta birbirinden değerli bilimsel konuları içeren programıyla bilgi dolu bir gün geçirmemizi sağlayan 1. ACUGEN Yaşam Bilimleri Kongresi'nde altı çizilen önemli gelişmelerden ve seneye neden kaçırmamalısınız onlardan bahsetmek istiyorum.

    Sizlere 10 Şubat'ta birbirinden değerli bilimsel konuları içeren programıyla bilgi dolu bir gün geçirmemizi sağlayan 1. ACUGEN Yaşam Bilimleri Kongresi'nde altı çizilen önemli gelişmelerden ve seneye neden kaçırmamalısınız onlardan bahsetmek istiyorum.

    Öncelikle ACUGEN kimdir? Acıbadem Üniversitesi öğrenci kulübü olan ACUGEN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Cengiz Yakıcıer danışmanlığında 2015 yılında Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri tarafından kurulmuştur. Kulüp başkanı Erdoğan Oğuzhan Akyıldız olan ACUGEN, her yıl 25 Nisan DNA Günü'nde etkinlikler gerçekleştirmekte ve akademik dönem içerisinde de kulüp üyelerinin isteklerine göre farklı konularda farklı akademisyenlerle söyleşiler düzenlemektedir.

    Moleküler biyoloji ve genetik 2.sınıf öğrencisi olarak katıldığım bu kongrede, 65 üniversiteden 700' ün üzerinde, moleküler biyoloji ve genetik, tıp, biyoloji, biyomühendislik gibi bölümlerde okuyan ve hatta lisede öğrenim gören katılımcılar vardı. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Emin Kansu'yu öğretirken eğlendiren sunumu "Tümör Evolüsyonu ve Darwin" ile dinledik. Ülkemizde ilk kez hücre tedavisini uygulayan Ord. Prof. Süreyya Tahsin Aygün'den bahseden İnci Kadribegiç tarafından "Kök Hücre" oturumu başlatıldı: Dr. Ayyub Ebrahimi, indüklenmiş pluripotent kök hücrelerini ve kullanım alanlarını ele aldı; Dr. Semir Beyaz ise beslenmemizin kanser başlatıcı hücreler ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini, Harvard Tıp Fakültesi'ndeki çalışmalarını aktardı. Öğleden sonraki oturum Prof. Dr. Yasemin Alanay'ın, Down sendromunun tıbbi izlenimlerini ve günümüzde tedavilerde bu izlenimlerle doğan yeniliklerine değindiği konuşması ile başladı. Ardından moderatörünün biyolog Melis Dinç olduğu "Genom Düzenleme" panelinde; Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Batu Erman CRISPR Cas9 ve gen mühendisliğiyle ilgili çalışmasını sunarken, Acıbadem LabCell' den Dr. Cihan Taştan CRISPR ile daha zeki bağışıklık T hücrelerinin oluşturulması üzerine çalışmalardan bahsetti ve farklı üniversitelerden gönüllü ekibiyle çevirmiş oldukları "T 101 CRISPR Genom Modifikasyonları" kitabını ücretsiz olarak edinebileceğimizi katılımcılara duyurdu.


    Kongrenin sonlarına yaklaşırken günümüzde hala aydınlatılamayan bir başlığı Esma Aybakan'ın renkli ve eğlenceli sunumu ile keyifle dinledik: "Hangimiz İstilacı: Mikrobiyom ve Biz". Üsküdar Üniversitesi'nde öğretim üyesi olmakla birlikte "Görünmeyen Beyin" kitabının yazarı olan Tayfun Uzbay'ı, başlığı yine kitabıyla aynı olan sunumunu dinleyerek bu güzel kongrenin kapanışına şahit olduk.

    Kongre sonunda geri dönüp baktığınızda kazanımlarınız, saatlerce olan sabrınıza ve yorgunluğunuza değiyor. Kongre katılımcıları konuşma aralarında konferans salonu dışına çıkıp kahvelerini yudumlarken; biyoteknoloji ve yaşam bilimleri gazetesi olan Biomedya'nın, dünyanın en büyük laboratuvar ürünü üreticilerinden biri olan Thermo Fisher Scientific'in Türkiye Distribütörü olan Prizma'nın, QIAGEN firmasının, bir bilim-genç organizasyonu olan Future Science Team'in, ülkemizin tek popüler genetik bilim dergisi olan Bezelye'nin stantlarını gezip, Bezelye dergisini ücretsiz edinip, dergi aboneliklerini gerçekleştirdiler. Aynı zamanda Prof. Dr. Tayfun Uzbay, isteyen öğrencilere kitabını imzalamıştır.

    Sevgili ACUGEN ekibine, dolu dolu bir bilimsel program ile bize kattıkları için teşekkür ediyor ve eşsiz organizasyon için tebrik ederiz. Önümüzdeki yıl ikincisi düzenlenecek kongrede görüşmek üzere, bilimle kalın! 

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Reyhan Aydın tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.