Zinde Kalmak İçin Adım 4: 'Tünel Bakışı'ndan çıkmayı öğrenin!

    Zinde Kalmak İçin Adım 4: 'Tünel Bakışı'ndan çıkmayı öğrenin!

     Farkettim ki sizlerle her buluşma olasılığı bana büyük bir heyecan ve coşku veriyor. Bu kanalda sizlere yaşamda nasıl daha esnek, canlı ve zinde olabilirim sorusunun yanıtı ile ilgili destek olabilme fikri bile beni çok mutlu ediyor. Elbette okuduklarınızın ardından, konuyu değerlendirmek, çalışmalarla ilgili sorumluluğunuzu almak sizin elinizde ve kararınızda… Zira yol sizin yolunuz ve keyifle gitmek ya da sürekli tökezleyerek ızdırap çekmek de sizin elinizde...

    Yazı 4- Tünel bakışından çıkmayı öğrenin!

    Merhaba Arkadaşlar,

    Farkettim ki sizlerle her buluşma olasılığı bana büyük bir heyecan ve coşku veriyor. Bu kanalda sizlere yaşamda nasıl daha esnek, canlı ve zinde olabilirim sorusunun yanıtı ile ilgili destek olabilme fikri bile beni çok mutlu ediyor.

    Elbette okuduklarınızın ardından, konuyu değerlendirmek, çalışmalarla ilgili sorumluluğunuzu almak sizin elinizde ve kararınızda… Zira yol sizin yolunuz ve keyifle gitmek ya da sürekli tökezleyerek ızdırap çekmek de sizin elinizde...

    Bir önceki yazıda düşüncelerin farkında olmanın mutluluğunuzu ve iyi olma halinizi nasıl etkilediğini anlatmaya çalıştım. Bunu gözlemlemeyi öğrenmenin biraz zaman alacağını bilereksizleri kısa bir ' düşünce tarama' sürecine davet ediyorum.

    Bulunduğunuz yerde mümkün olduğunca dik oturun. Belinizi aşırı kasmadan omurgadan yukarı doğru bedeni dikleştirin. Sanki başınızdan ince bir ip ile gökyüzünde asılıymışsınız gibi dik ama gevşek oturun. Bir yerde oturuyorsanız ayaklarınızı düz yere basın veya çapraz koyun. Eğer yerdeyseniz bağdaş kurarak oturun. Elleriniz dizlerin üstünde ister dize dönük ister yukarı bakabilir. Rahat bir duruşta olduğunuzu hissettiğinizde; gözlerinizi düz ufuk çizgisinde tek bir noktaya odaklayın, ister gözlerini kapatın ister açık tutun.

    Şimdi zihninize gelen düşünceleri fark edin.

    Hangi tür düşünceler var ? (Örneğin eleştirel, suçlayıcı, olumsuz, talepkar vs)

    Ne kadar farklı düşünceler var? Alışveriş, yemek, iş, aşk, sağlık, aile vb ile ilgili…

    Ne sıklıkta düşünceler geliyor ve farklı düşünceye geçiş yapıyor?

    Düşünceler sizi nasıl peşinde dolaştırıyor?

    Farkedin!Bu şekilde 2-3 dakika durun.

    Şimdi tüm bedeninizi farkedin. Bir yerde oturduğunuzu, bedenin kendiliğinden nefes alıp vermekte olduğunu farkedin. Ve 3 nefes kadar burundan giren nefesi ve yine burundan çıkan nefesinizi takip edin.

    Nefes alıp vermenin ardından rahat ve hazır hissettiğinizde gözlerinizi açın ve çalışmayı sonlandırın.

    Neyin farkındasınız? Karşılaştığınız şey sizin günlük hayatınızdaki haliniz. Dolayısıyla deneyiminizin farkındalığı sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.

    Lütfen not alın ve bu yazının altına paylaşmak istediğiniz kadar deneyiminizi paylaşın.

    Değişimin kaçınılmaz olduğu ve her şeyin şartlara göre şekillendiği bir yaşamda eğer fikrimize, düşüncemize takılı kalır ve asla değişmem modunda yaşarsak stres ve gerilimden çıkmamız mümkün olmaz.

    Bu yazılarımda esnek olmaktan sıkça söz ettim. Peki ne demek esnek olmak? Esnek olmak, sabit bakış açısından kurtulup, öğrenmeye ve dolayısıyla yeni olasılıklara açık, gerektiğinde fikrine tutunmayan bir birey olmak anlamına gelir.Zira 1 sene evvelki ben ile bugünkü ben arasında, hatta dün ile bugün arasında bile fark var. Her gün birçok konuda farklı düşünüyor ve hissediyor olmamın mümkün olduğunu unutmamak gerekir.

    Tünel bakış açısından çıkmayı öğrenmek önemlidir. İş hayatında dar bir bakış açısına hapsolmuş kişinin başarılı olması ve üst pozisyonlara geçebilmesi oldukça zorludur.Üst pozisyonlara gelip fikri sabit olan liderlerin de etrafına nasıl olumsuz bir etki yarattığını iş hayatından veya ailemizden/arkadaşlarımızdan biliriz.

    Elbette net olmak, kararlılık ve eyleme geçmek en önemli yetkinliklerdir. Eğer farklılıklara açıksanız, netleşmeniz çok daha hızlı ve kolay olur. Aksi takdirde çıkan dirençlerle uğraşmak zaman ve enerji tüketecektir.

    Enerji tasarrufu ile canlı, esnek ve zinde olmak ve yaşamdan memnun olmak aslında dışarıda değil bizim elimizde! …

    Değerli Arkadaşlar, 'Kendi ışığımızı ancak kendimiz yakabiliriz. '

    Kemerlerinizi takın, yolculuk devam ediyor J

    Sevgi ve Dostlukla,

    Gülfem Çakmakçı

    Kitap: Nefes - Cem Şen /İnsanın Anlam Arayışı-Dr. Victor Frankl

    Egzersiz: Bu makalede yer alan egzersizi yapmak için her gün kendinize zaman ayırın. Beden farkındalığınızı geliştirmek için gün içinde sık sık bedeninizi ve nefesinizi farketmeye çalışın. Nasıl oturuyorum, nasıl yürüyorum, nasıl nefes alıyorum gibi soruların yanıtları için gözlem geliştirin...Gözlemlerinizi not etmeyi unutmayın.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Gülfem Çakmakçı tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Gülfem!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.