Herkese selam! Başlığı okuyunca bir an düşündüğünüz 2020'ye dönme fikri sanırım pandemi nedeni ile oldukça kötü bir fikir. Muhtemelen hayatlarımızın en zor zamanlarını yaşadık, hiç ummadığımız dönüşümlere adapte olmaya çalıştık. Fakat her şey mi bu kadar kötüydü? Bunca zorluğun arasında hala üretime, aydınlanmaya, ilham olmaya devam edenler ve çok daha fazlası için çalışanlar da vardı.
Bu çalışmalardan bir örnek olarak: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in ev sahipliği yaptığı Türkiye İnovasyon Haftası ve İnovaLİG Şampiyonları, İnovaTİM İnovasyon Yarışmasından bahsedeceğim. 25-26 Aralık 2020'de sabahtan akşama dek süren yayınlarda inovasyon konuşuldu. İlk gün şampiyonlar, yarışmanın kazananları ve stratejik partnerler için ödül töreni düzenlendi. Açılışı TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından yapılırken, ödül törenine ise bakanlar katıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın inovasyonun öneminin altını çizmesi ile program başladı.
TİM'in uluslararası yönetim danışmanlık firması IMP3rove Academy işbirliğiyle gerçekleştirdiği İNOVALİG'te IMP³rove metodolojisine dayanan inovasyonun 5 ana kategorisi var. Bu kategorilerin 2019 şampiyonları ile birlikte kısaca açıklayalım.
İnovasyon Stratejisi: Firmanın inovasyon vizyonu, projeleri, sürdürülebilirlik, şirket içindeki fikirlerin ticarileştirilmesi başlıkları altında değerlendirme yapılıyor.
1. Arçelik
2. Aselsan
3. EnerjiSA
KOBİ Kategorisinde ise:
1.BARİDA Mak. San. Tic. LTD. ŞTİ.
2.Teknopalas Yüksek Teknoloji Sistemleri A.Ş.
3.PEAKUP Teknoloji A.Ş.
İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü: İnovasyon için kültürel hazırlık ve kapasite, şirket dışı işbirlikleri ve yoğunluğu kapsamında değerlendirme yapılıyor.
İnovasyon Döngüsü: İnovasyon süreci, projelerin başarıları, geri bildirim ve fikir yönetimi başlıkları ele alınıyor.
İnovasyon Kaynakları: Teşvikler ve ödüller, patentler, tasarım yönetimi gibi konularda değerlendirme yapılıyor.
İnovasyon Sonuçları: Gelir, karlılık, maliyet azaltma ve çalışan sayısına ilişkin sonuçlar değerlendiriliyor.
Peki tüm bunların meydana gelmesini sağlayan inovasyon nedir? İnovasyonun tanımı sözlükten sözlüğe, akademisyenden akademisyene ve hatta bu yayınlardaki konuktan konuğa değişkenlik gösteriyordu. Bunun nedeni ise, inovasyonun dünyadaki gelişmelerle beraber meydana gelmesi olabilir.
Türkiye İnovasyon Haftası'nda alanında uzmanlar ve liderler; gerek inovasyonun tanımını, gerekse sektörlerindeki pratiklerini ve başarılarına dair birçok detayı izleyicilere aktardı. Oldukça verimli geçen bu yoğun programın ev sahibi Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden de bahsetmekte fayda var.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin dış ticaretine yön vermek, ihracat politikasını belirlemek, pazar çeşitliliğini geliştirmek ve uluslararası arenada ihracatçıların rekabetini kolaylaştırmak için kökleri, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatlarıyla; 4 Mart 1937 tarih ve 2/6107 sayılı Kararname ile kurulmuş olan Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Türk Anonim Şirketi'ne dayanan İhracatçı Birliklerimizin çatı kuruluşudur. TİM, 27 sektör, 61 İhracatçı Birliği ile 95 bini aşkın ihracatçıyı temsil eden Türkiye ihracatının tek çatı kuruluşudur.
Kaynak: Türkiye İhracatçılar Meclisi
2020'de 8'incisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftasında sektörlere göre paneller düzenlendi. Panellerde inovasyon her alan için ayrı ayrı incelendi. Başlıklar ise şöyleydi: Hizmet İhracatı, Eğitim, Estetik Cerrahi, Sağlık, Yeni Nesil Milli Ekonomi, İhracat, Dijitallik, Medya, Spor, Sosyal Medya ve Yaşam.
Hizmet İhracatında İnovasyon
Hizmet ihracatında inovasyonu geliştiren devlet destekleri nelerdir? Daha fazla düzenleme gerekli mi? Pandemi döneminde yaşanan lojistik hareketleri ne gibi inovatif yeniliklerin yolunu açtı? Hizmet sektöründeki inovasyonun tüm bileşenleri bu panelde Hakan Güldağ (Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı) moderatörlüğünde ve konukları: Ahmet Emre Sarı (Akinon Kurucu Ortağı, Yönetim Kurulu Başkanı), Altan Elmas (Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı), Erkan Çelik (AÇE Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Bozdağ (Bozdağ Film, Yapımcı, Senarist) tarafından konuşuldu. Yayını izlemek için tıklayınız.
Eğitimde İnovasyon
Türk Eğitim Sisteminin bölgesel ve küresel ölçekte geleceği, 21. yüzyılı şekillendirecek bir eğitim için sistemi için yapılabilecekler, EBA ve Dijital Eğitim'de eğiticinin yerine dair ve çok daha fazlası bu panelde ele alındı. Panelin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz üstlenirken; 2020'de Genç Kadın Kariyer Zirvesi Konuğumuz olan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Next Akademi Kurucusu Levent Erden konuk oldu. Paneli İzlemek İçin tıklayınız.
Estetik Cerrahide İnovasyon
Cerrahi Operasyonlarda Üçüncü El, inovasyonun değiştirdiği estetik algısı ve modern dünyanın yenilikçi yüzü de bu panelde yerini aldı. Moderatörü Gazeteci Songül Hatısaru olan panelin konukları ise: Estetik, Plastik, Rekonstrüktif Cerrah Dilek Avşar ve Yakup Avşar'dı. Paneli izlemek için tıklayınız.
Sağlıkta İnovasyon
Sağlık alanında iş birliğinin önemi ve global/yerel dayanışmanın inovasyona etkileri, yapay zeka ve sağlık girişimciliği, uzun yıllara yayılan çalışmaların pandemi döneminde inovasyon ile kısa zaman aralığında insanlığın hizmetine sunulan teknolojik ürünler ve tüm detaylar bu panelde ele alındı. Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü, Yazar Vahap Munyar moderatörlüğünde: ASELSAN - UGES Ürün ve Ürün Yönetimi Direktörü Arzu Canlı, Tıp Doktoru, BWise ve BeWell Kurucusu, Sağlık Fütüristi Dr. Cenk Tezcan, Arçelik Genel Müdür Yardımcısı – Üretim ve Teknoloji Oğuzhan Öztürk, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan, Robotik Cerrahi ve Böbrek Nakli Şefi Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük konuktu. Paneli izlemek için tıklayınız.
Yeni Nesil Milli Ekonomi ve İnovasyon
Milli imkan ve kabiliyetlerle birleşerek ülkemizin global marka algısına pozitif yönde katkı sağlayan inovasyon, ülkemizin Yerli ve Milli Ekonomi hamlesinin inovatif ürünleri ve bu ürünlerin ihracata kattıkları yüksek katma değeri bu panelde dile getirildi. Moderatör: Gazeteci Hakan Çelik'in konuğu ise Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay'dı. Yayını izlemek için tıklayınız.
İhracatta İnovasyon
AR-GE harcamaları, patent ve inovasyon faaliyetlerinin ihracat ve büyüme üzerindeki etkisi, Türk firmalarının ürün, süreç, pazarlama ve organizasyonel inovasyon performansı üzerinde etkili olan faktörler ve her yönüyle ihracat-inovasyon ilişkisi bu panelde TİM Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Emre Alkin moderatörlüğünde: Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arzum Elektrikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil eşliğinde irdelendi. Paneli izlemek için tıklayınız.
Dijitalde İnovasyon
İnsanoğlu, hep geleceği hayal etmiş ve bunun için çalışmıştır. 2000'li yıllar insanların hayal gücünü bile zorlayacak dijital devrimlere sahne olmuştur. İnsan, bu inanılmaz gelişmelerin neresinde? Gelecekte inovasyonun insanoğlu üzerindeki olumlu-olumsuz etkileri neler olacak? Dijital evren tam anlamıyla bir tüketim toplumu mu oluşturacak? Tüm bu soruları moderatör: Gazeteci Metehan Demir sordu. ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy, General Electric Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, CEO Canan Özsoy, TÜBİTAK BİLGEM Uluslararası İş Geliştirme Takım Lideri Dr. Çağatay Karabat, Redesign Business Kurucu Ortağı, Akademisyen, Yazar Yiğit Kulabaş yanıtladı. Paneli izlemek için tıklayınız.
Sosyal Medya ve Sosyal Yaşamda İnovasyon
Günümüz dünyasında sosyal medyanın kitlesel etkileri, inovasyonun markalara yansıması ve sosyal yaşama dair tüm noktalar bu panelde bir araya toplandı. Dijital Büro İstanbul Genel Müdürü Uğur Şeker'in moderatör olduğu bu panelde, Artbiztech ve Explori.io Yönetici Ortağı, Konuşmacı, Yazar Emrah Yayıcı, Hayat Tamircisi adıyla bilinen Hasan Kızıl, Var Böyle Tipler kurucusu Kıvanç Talu konuk oldu. Paneli izlemek için tıklayınız.
Medyada İnovasyon
Geleneksel haber üretim ve paylaşım pratiklerinin dönüşümüyle birlikte son yıllarda basın dinamikleri, günümüz haberciliği ve inovasyonun medya çalışanlarının hayatlarına ve kitleye kattıkları yeni değerler/farklılıklar neler? Ve daha birçok soruyu sektör liderleri bu panelde cevapladı. Moderatörlüğünü Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız'ın üstlendiği panelin konukları: Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, İHA Genel Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş, CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ, Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Şaban Arslan. Paneli izlemek için tıklayınız.
Sporda İnovasyon
Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu (TESFED)'in attığı inovatif adımlar, E-sporun ülkemizdeki rolü ve gelecekte E-sporun yeri bu panelde konuşuldu. PlaySpor Genel Yayın Yönetmeni, Futbol ve F1 Yorumcusu Okay Karacan moderatörlüğü üstlenirken: Türkiye E-spor Federasyonu Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir, Spor Psikoloğu, Akademisyen Arda Çoşkun, Blaze E-spor Kurucusu, Girişimci Bora Koçyiğit panelin konukları oldu. Paneli izlemek için tıklayınız.
Globalde ve ülkemizde inovasyon üzerine başarılara imza atmış birçok isim de konuşmacılar arasındaydı. Şöyle bir sıralayacak olursak: Dünyaca ünlü kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Instagram Kurucu Ortağı Mike Krieger, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, Stratejik Partnerlerinden Arçelik'in Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, Cornell Üniversitesi İşletme Profesörü ve Johnson College of Business Eski Kurucu Dekanı Prof. Soumitra Dutta, Teknoloji İletişimcisi Ulster Üniversitesi Profesörü Prof. Kevin Curran, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Stratejik Partnerlerinden Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, İlham veren hikaye olarak yer verdikleri ZAXE'nin 3D Kurucusu Baki Gezgen ve ZAXE 3D Genel Müdürü Dr. Emre Akıncı, Küresel İnovasyon Endeksi Editörü, WIPO Veri ve Ekonomi Departmanı Başkanı Sacha WUNSCH-VINCENT, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Mucit, Yazar ve Fütürist Ray Kürzweil, yerli otomobilimiz TOGG'un CEO'su M.Gürcan Karakaş, Dünya'daki gururlarımızdan NASA/JPL, Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, sosyal medyadaki paylaşımlardan inovasyonun sıkı takipçisi olduğumuz UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, Ancha Space Uzay Teknolojileri Ekip Üyesi Elif Eda Güneş, Amazon Avrupa ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Eirini Zafeiretou ve Kurumsal İlişkiler Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Emre Doğru, Stratejik Partnerlerinden TURKCELL Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, Yazar ve Küresel Düşünce Lideri Elise Quevedo, Yaptığı çalışmalarla ilham verip her zaman ve her yerde göğsümüzü kabartan, Medya Sanatçısı, Tasarımcı Refik Anadol, Silikon Vadisi, Chooch Intelligence Technologies CEO'su Emrah Gültekin ve son olarak; İlham Veren bir hikaye olarak Genç Mucit sevgili Selin Alara Örnek, hikayesini Gazeteci İbrahim Güneş eşliğinde bu güzel programda aktardı.
İnovasyon her yerde ve herkes için var. Elimizden ne gelir ki demek yerine; araştırıp, yeteneklerimizin de potansiyeli ile yola koyulalım. Dünya gelişiyor ve haliyle değişiyor. Bu değişime değerlerimizi koruyarak adapte olmak için beklemeden ilk kendimizden başlamalıyız.
Son olarak bu programın tamamını izlemek için:
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Duygu Çamurtaş tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Duygu!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum