5 Adımla Üniversite Yıllarını Değerlendir

    5 Adımla Üniversite Yıllarını Değerlendir

    Kulüpleri, gönüllülük aktiviteleri, etkinlikleri ve staj süreci ile üniversite bulunmaz bir fırsat! Ben de bu yazımda bu fırsatı nasıl değerlendirdiğimi paylaşacağım!

    Kulüplere mutlaka katıl

    Benim bölümüm İşletme olduğu için, üniversiteye girer girmez İşletme Kulübü'ne kaydolmuştum ve kulüpçe düzenlediğimiz çeşitli kariyer etkinliklerinde görev almıştım. Sonrasında arkadaşlarımla kendi kulübümüzü kurduk ve ben başkanlığını yürüttüm. Sosyal Medya, Girişimcilik ve Pazarlama eksenlerinde etkinlikler düzenledik. Kulüpçe düzenlenen her etkinlik aslında profesyonel dünyaya bir hazırlık niteliği taşıyor. Organizasyon nasıl düzenlenir, konuklar nasıl ağırlanır vb. konularda deneyim kazanırken, iletişim becerilerinizi geliştirmek için harika bir fırsat oluyor. Tabii en güzeli de hem kulüplerde oluşan harika dostluklar hem de her etkinlikte ağırladığınız misafirlerle gelişen networkünüz! Bu sebeple kulüpler hem sosyalleşmek hem de kendinizi geliştirmek için çok uygun bir yer, mutlaka bir ya da birkaç kulüpte aktif görev alınmalı.

    Dernek ve vakıflarda yer al

    Ben üniversitedeki ilk yılımda TurkishWIN'e "CampusWINner" seçilerek katıldım. Şu an bu yazıyı sana ulaştırmamda da rolü olan TurkishWIN, katıldığım/düzenlenmesinde yer aldığım tüm etkinlikleriyle hem organizasyon becerilerimi hem de networkingimi geliştirdi. Üstelik kocaman bir kız kardeşlik ağının parçası oldum ve farklı şehirlerden, farklı üniversitelerden bir sürü kız kardeşim oldu. 

    Aynı zamanda Genç Fütüristler'e "Fütürist Elçi" olarak katıldım ve sonrasında okulumda Fütürizm Kulübü kurmamda çok etkisi oldu. Alanında uzman birçok profesyonelin, fütüristin konuşma yaptığı büyük etkinlik "1 Mart Gelecek Günü"nde "Kadının Geleceği" hakkında konuşma yapma şansım da bu sayede oluştu. 

    Bu sene de Girişimcilik Vakfı'na "Fellow" seçilerek katıldım ve düzenli gerçekleştirdiğimiz fellow-uplar ve İsrail gezimizle birlikte girişimcilik ekosisteminin bir parçası olarak, vizyonumu, bakış açımı genişletme şansım oldu/oluyor. 

    Bu sebeple, ilginiz olan konularla ilgili vakıfları, dernekleri mutlaka araştırın ve başvurun. Seçim süreçlerinde bile kendinize birçok tecrübe biriktiriyor ve belki de en güzeli birçok farklı çevreden, okuldan arkadaş kazanıyorsunuz.

    Bir hobi edin ve üstüne düş

    Ben liseden beri şarkı söylemeyi, müzikalleri seviyordum ve bu sebeple üniversitede de okul korosunda korist olarak yer aldım. Bence sevdiğin şeyin üstüne düşmek, bir hobi edinmek insanı çok rahatlatıyor ve zihnini dinlendiriyor. Müzik, dans, spor ya da başka bir şey, sevdiğiniz şeyi bul ve bu konuda kendini hem geliştir hem eğlen.

    Sosyal sorumluluk projelerinde yer al, gönüllülük yap

    Bir vakıfta gönüllü olabilirsin, çocuklarla, yaşlılarla, çevreyle ilgili herhangi bir konuda mutlaka senin de dokunabileceğin bir hayat, değiştirip güzelleştirebileceğin bir şey vardır. 

    Üniversite hayatımın ilk senesinden beri çocuklara gönüllü olarak matematik ve İngilizce dersleri verdim. TEGV'de ofis asistanlığı yaparak, programların oluşturulmasına yardımcı oldum. FODER (Finansal Okuryazarlık Derneği)'den aldığım eğitimle ilkokul öğrencilerine finansal bilinç kazandırmaya çalıştım. Türkiye'nin ilk engelli oyuncularından oluşan TEKSEM'in okulumuzda oynayacağı harika oyunun organizasyonunu ekibimle üstlendim.

    Sen de bir vakıfla/dernekle ortak ya da kendin bireysel bir sosyal sorumluluk projesinde yer alabilirsin, hem bilgini paylaşmış hem de kendine çok şey katmış olursun.

    Bol bol staj yap

    Stajla ilgili daha detaylı yazılarımı yine BinYaprak'ta okuyabilirsin ama özetlemem gerekirse, staj seni profesyonel hayata hazırlayan ve neyi gerçekte ne kadar istediğini ya da istemediğini gösteren en iyi şey.

    Ben daha önce Lidyana.com, Migros ve Yıldız Holding Ülker Ana Marka'da toplamda 3 staj yaptım ve her bir şirkette farklı şeyler öğrenmem bakış açımı çok genişletti. Tavsiyem; özellikle uzun dönemli stajlar yapman, ne kadar uzun staj yaparsan o kadar çok şey öğreniyorsun. Peki, staj nasıl bulunur diyorsan onu da bu linkteki yazımda bulabilirsin. Ama yine özetlemem gerekirse aslında tüm bu yazıda anlattıklarımın sonunda aslında çok da geniş bir network elde ediyorsun ve bu sana çok yardımcı oluyor. Sonrası da yine senin bireysel çabana, o işi ne kadar istediğine, okuduğun kitaplar, gittiğin etkinliklerle kendini geliştirmene bağlı. 

    Bu yazı sayesinde tüm üniversite hayatım gözümün önünden geçti ve aslında benim için de bir arşiv niteliğinde oldu. Tüm şeffaflığımla anlatmaya çalıştım umarım sen de severek okumuşsundur. Şimdiden çok teşekkürler!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Berfin Özsoy, 2014 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi'nden mezun oldu. Şimdi Yeditepe Üniversitesi İşletme 4.sınıfta tam burslu okuyor. Girişimcilik Vakfı'nda fellow, TurkishWIN'de CampusWINNER.  Lidyana.com, Migros, Ülker Ana Marka ve Henkel'de pazarlama stajları yapan Berfin, pazarlama üzerine bir kariyer hedeflemektedir. Yaşam mottosuysa; "Eventually all the dots will connect."

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.