Accenture 2020 Technology Vision Raporu ile Geleceğin Teknoloji Trendlerini Keşfet

    Accenture-New-TechVision2020-FeaturedImage1200x628

    Değişen teknolojide neler oluyor? 2020 yılının en trend konularını keşfetmek için sizlere bir araştırma sunduk. Teknoloji hakkında ilham dolu bu yazımızı sakın kaçırma! Keyifli okumalar!

    Teknoloji günümüzde büyük bir hızla değişiyor. Teknoloji evrildikçe de yeni gelişmeler, trendler ortaya çıkıyor ve her şey birbirini pekiştirerek sürekli hızı artan bir değişim sürecini ortaya koyuyor.

    Peki bu değişime ayak uydurmak için ne yapmalıyız? Cevap özetle, teknoloji trendlerini takip etmek ve edindiğimiz bilgilerle gelecekle ilgili görüşler, beklentiler edinerek kendimizi sürece adapte etmek oluyor.

    Accenture da bu doğrultuda 2020 Technology Vision raporuyla teknolojinin en yeni trendlerini sunuyor. İnceleyelim mi? 

    Teknoloji Trendlerine Genel Bakış

    Ayrıntılara girmeden önce Accenture, 3 madde ile teknoloji trendleriyle ilgili genel bir bakış sunuyor.

    1. Önümüzdeki on yılda başarılı olmanın yolu teknoloji ve insanın birleştiği yeri kavrayıp bunun üzerine çalışmaktan geçiyor.
    2. Post-dijital yaklaşıma sahip insanların yüksek beklentileri var ama şirketler hala eski yöntemlerle ürün ve hizmet vermeye devam ediyor.
    3. Teknolojiyle kolaylaşmış ve daha iyi bir dünya için işletmelerin bu beklenti uyuşmazlığını çözmesi gerekiyor.

    Şimdi izlenecek trendlere gelelim.

    Organizasyonların teknoloji-insan çatışmasını atlatmak için inşa edeceği yeni modellerin ortak bir yanı var: hepsi işbirliği üzerine kurulu. Başarılı iş liderleri; müşterileri, çalışanlarını, iş partnerlerini ve halkı yeni bir gelecek kurmak için işbirliğine davet edecek.

    Bu hedefi açıklayan 5 teknoloji trendi görüyoruz:

    1. Deneyimin İçindeki Ben

    Önde gelen firmalar dijital deneyimler yaratmak için müşterilerle beraber çalışıyor. İnsanlar hala özelleştirmenin faydalarını istiyor, ama şirketlerin bunu kullanıcılarına sağlamak için kullandığı şeffaf olmayan yöntemlere şüpheyle yaklaşıyorlar. Kullanıcılar kendi dataları ve deneyimleri üzerinde daha fazla hak sahibi olmak istiyor. 5G ve artırılmış gerçekliğin (augmented reality) yükselişi, bu istekleri gerçekliğe dönüştürmek konusunda liderlerin üzerinde bir baskı oluşturuyor.

    • Tüketicilerin %66'sı, kişisel verilerinin ticari kullanımının, onları güvenlik tehditleri ve hackerlar hakkında olduğu kadar endişelendirdiğini rapor ediyor.

    2. Yapay Zeka ve Ben

    Yapay zekanın (AI) potansiyeli basit görevlerin otomasyonunu aşarak insanlar ve makineler arasında güçlü bir işbirliği aracı olma noktasına geldi. Başarılı firmalar, insan-makine etkileşiminin önemini anlayarak durumun avantajını ellerine alacak bu etkileşimi daha ileri seviyelere taşıyacak.

    • Yöneticilerin %76'sı organizasyonların insan ve teknolojiyi bir araya getirmek için yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğu hakkında aynı fikirde.

    3. Akıllı Eşyaların İkilemi

    Bir ürüne sahip olma kavramı radikal bir değişim geçiriyor. Tüketiciler artık fiziksel, tamamlanmış ürünlerden daha çok evrilen tecrübeleri satın alıyor. Markalar bu yeni "müşterilerle ortak kullanım" paradigmasını fark edip ürünlerini ve ekosistemlerini bu devamlı değişime uyum sağlayacak şekilde tasarlamalı.

    • Yöneticilerin %79'u, sektörlerinin ürünleri ve hizmetleri için sahiplik (ownership) modellerinde daha fazla çeşitlilik sunmaya doğru ilerlediğini düşünüyor.

    4. Robotların Aramıza Katılması

    Düşen donanım maliyetleri ve 5G ağlarının yükselmesinin de yardımıyla robotlar, depolardan ve fabrikalardan çıkıp daha büyük bir dünyaya taşınıyor. Robotik yetenekler kontrollü ortamların ötesine geçtiği için, şirketler yetenekler ve insan-bilgisayar etkileşimi hakkındaki sorular ile ilgili zorluklarla karşılaşacak.

    • Ankete katılan tüketicilerin %48'i robotların hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyor. Bununla birlikte, %39'u robotların çözdüklerinden daha fazla sorun çıkaracağından endişe duyduklarını belirtiyor.
    • Ankete katılan 21 endüstride, yöneticilerin %61'i kuruluşlarının robotları önümüzdeki iki yıl içinde kontrolsüz ortamlarda kullanmaya başlayacağını düşünüyor.

    5. İnovasyonun DNA'sı

    İşletmeler, şirketlerinin inovasyon DNA'sının üç temel yapı taşına odaklanarak inovasyon yöntemlerini dönüştürebilir:

    1. Olgunlaşan dijital teknolojileri
    2. Bilimsel gelişmeler
    3. Ortaya çıkan DARQ teknolojileri. DARQ teknolojilerinin açılımı; dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), yapay zeka (AI), genişletilmiş gerçeklik (XR) ve kuantum hesaplama oluyor.

    Bu yapı taşları kuruma sürekli olarak yeni beceriler, teknoloji ve fikirler enjekte edebilir. Liderler, şirketlerinin geleceği için bir yol oluşturmak üzere bu teknolojik yapı taşlarını birlikte dokuyorlar.

    • Yöneticilerin %76'sı, inovasyonun riskinin hiç bu kadar yüksek olmadığı konusunda hemfikir. Bunu "doğru" şekilde yapmak için firmalar, ekosistem ortakları ve üçüncü taraf kuruluşlarla bir araya gelip inovasyonun yeni yollarını oluşturmalı.

    Umarız bu trendler teknoloji hakkında şimdiyi ve geleceği daha iyi anlamana yardımcı olmuştur. Senin de bu konuda tavsiye ettiğin kaynaklar varsa yorumda bizlerle paylaşmayı unutma! Kendine iyi bak...

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.