Türkiye'den Almanya'ya Bir Hayalin Gerçekleşmesi

    Türkiye'den Almanya'ya Bir Hayalin Gerçekleşmesi

    Bahar Beyde yüksek lisans için Almanya'ya yerleşti. Okuyacağı okula karar vermesinden, olduğu yere alışmasına kadar tüm detayları güzel bir röportajla sizler için derledik. İyi okumalar dileriz... 

    1) Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz? Yurt dışında yüksek lisans yapmayı yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

    Yurt dışında kariyer yapmaya ilk kez 2010 yılında henüz 19 yaşındayken Berlin ziyaretim sırasında karar vermiştim. Bu sebeple ilk adımı yüksek lisansla attım ve çevremdeki herkes de kararımı destekledi.

    2) Yurt dışında okulunuzu nasıl buldunuz? Spesifik olarak: Linkedin,Indeed ya da Oliv vs. ? Hangi bölüm üzerine yüksek lisans yaptınız?

    Okulumu kendi araştırmalarım sonucunda buldum. İlk olarak hangi ülkeye gitmek istediğime karar verdim sonrasında ise o ülkeye has araştırma yöntemlerini öğrendim. Yaklaşık 6-7 aylık bir süreç sonrasında okullara başvurumu yaptım. Yüksek lisansımı Management and Technology alanında yaptım ve alt uzmanlaşma konuları olarak Marketing, Strategy and Leadership & Computer Engineering alanında yaptım.

    3) Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı?

    Okulum esnasında gerek öğrenci olarak çalıştığım yerler, gerekse katıldığım etkinlikler sayesinde birçok farklı alanda birçok farklı insan tanıdım. İlk günden itibaren açık fikirli ve iletişime açık olup tanıyabildiğiniz kadar insan tanıyın derim çünkü gelecekte iş ararken kim tarafından destek geleceğini tahmin bile edemezsiniz. Hele ki Almanya'da iş bulurken en önemli şey network sahibi olmak.

    4) Oturma izni ve alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?

    Eşimle birlikte taşındığımız için alışma süreci çok daha yumuşak geçti diyebilirim çünkü en baştaki o yalnızlık hissini biz hiç yaşamadık. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek çok hoşumuza giden bir tecrübe. Bu sebeple 100% alışma denen şeyin olduğunu düşünmüyorum :) mesela hala Almanya'nın değişken havasına alışamadık. Bir günde 4 mevsim yaşamak hala garip geliyor. Oturum süreçlerini de yine kendimiz her adımı araştırarak bata çıka öğrendik. Bizim zamanımızda bu konuları adım adım yazan ve anlatan yoktu. Zaten bunun eksikliğiyle blogumuzu ve YouTube kanalımızı yurtdışında yaşam deneyimlerimize yönelttik.

    5) Yeni ülkenize alışma konusunda kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Yüksek lisans deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    Bol bol okuduk ve araştırdık, insanlara sorduk. Zaten etrafınızda sizin gibi birçok insan oluyor ve halihazırda deneyim sahibi olandan gerekli bilgiyi alıyorsunuz. Keza okulumun da bu konuda bilgilendirici sayfaları ve broşürleri vardı. En büyük tavsiyem her detayı birden öğrenmeye kalkmamak ve adım adım kısa vadeli sorunları çözmeye odaklanmak olur. Çünkü bu bürokratik işler ilk 6 ay hiç bitmiyor :)

    6) Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?

    Yurt dışında tutunmanın en zor yanı elbette arkadaş ve ailenden uzak olmak. Fakat yaşadığınız ülkede insanlar tanıdıkça ve konfor alanı yarattıkça bu his de azalıyor. Sanırım bir diğer zorluk da Almanca :) Tek kelime Almanca bilmeden taşındığım için bu süreçte başımıza birçok komik olay geldi. Mesela 1 yıl boyunca bir restorana giderken Almanca tuvaleti kullanabilir miyim diye sormaya çalıştığımız soruyu küçücük bir kelime sebebiyle yanlış soruyormuşuz. 'Auf die Toilette' yerine 'ins die Toilette' deyince meğerse tuvaletin içine gidebilir miyim diyormuşuz. Bildiğin klozete kafayı sokmak😅 Kimse de bizi düzeltmedi ve gerçeği YouTube da bizim gibi bu hatayı yapan yabancı bir kadını izlerken öğrendik.

    7) Yurt dışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

    Kendimiz tecrübe ederek öğreniyoruz bu konuda takip ettiğimiz kanal yok:

    8) Bulunduğunuz ülkede bir kadın olarak iş bulma fırsatları ve kolaylığı mevcut mudur?

    Almanya'da kadınlar iş ararken pozitif ya da negatif bir ayrımcılığa uğramıyor diye düşünüyorum. Elbette meslek bazında tercih edilen cinsiyet farklılığı vardır ama kendi iş arama sürecimden ve iş yerimden pay biçtiğimde bu konuda ayrım olmadı diyebilirim.

    9) Yüksek lisans öğrencisi olarak yaşamınız Covid sonrasında değişti mi?

    Covid geldiğinde artık öğrenci değildim ama çalışan olarak değişen tek şey hep evden çalışmak :)

    10) Almanya'da yüksek lisans yapmak isteyen gençlere ne gibi altın tavsiyelerde bulunursunuz?

    Dil öğrenin!! Ya İngilizce ya Almanca fark etmez. Bir iyi çok iyi seviyede okuyun, konuşun ve yazın.

    11) Kendi olanaklarınızla edindiğiniz bir burs var mıdır varsa bu konu hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?

    Bu süreçte burs almadım Almanya'da okumak zaten ücretsiz. Kendi yaşam masraflarınızı karşılıyorsunuz sadece.

    12) İlham aldığınız kadınlar kimlerdir?

    Marie Curie ve Virginia Woolf

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.