Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: İstanbul Aydın Üniversitesi

    15171062_1477072392307969_6297594387943244173_n

    İstanbul Aydın Üniversitesi Women In Business Kulübü başkanı sevgili Elif Kocabaş ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!

    1) Seni kısaca tanıyabilir miyiz ?

    Ben Elif Kocabaş, İstanbul Aydın Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde 3. sınıfa geçtim. Şu anda Yapı Kredi'de staj yapıyorum. Üniversiteye geçtiğim ilk dönem Women In Business Kulübü'ne katıldım. Kulübümüzdeki hemen hemen her etkinliğe severek katılıp aktif rol aldım. Haziran ayı itibariyle de İAÜ Women In Business'ın başkanlığını yapmaya başladım. Aynı zamanda CampusWIN'de event komitesine dahilim.

    2) Sence kadın ve erkekler kampüsünün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyor mu ?

    Evet bence, kampüste kadın ve erkekler eşit şartlarda yaşayabiliyor. Üniversitemizde bunun aksine işaret eden herhangi bir şey yaşamadım. Yine de kampüs içinde kadın-erkek eşitliğini desteklemek ve kontrol etmek önemli. Üniversite çok dinamik bir yapı bu yüzden kampüsün ve üniversitenin kadın-erkek eşitsizliğine ait tutumları kalıcı ve yeterli olmalıdır. Bunun için de biz öğrenciler bu konularda ekstra dikkatli olmalıyız.

     3) Kampüsünde iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılıyor ?

    Women In Business'ın gerçekleştirdiği etkinliklerde çok değerli konuşmacılarımız, okulumuzun öğrencilerini cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların iş hayatına katılımı gibi pek çok konuda bilinçlendiriyor. Özellikle benim aklımda kalan, 8 Mart'ta düzenlediğimiz etkinlikte konuşmacımız psikolog Ezgi Hanım'ın uyguladığı psikodrama yöntemiyle, kadın olmak başlığı altında düşüncelerimizi paylaşmıştık. Üzerinden yaklaşık 1 sene geçmesine rağmen o uygulama bende ve eminim pek çok kişide büyük ölçüde etki bıraktı. Women ın Business'ın dışında kampüsümüzde İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü mevcut. Dünya üzerindeki cinsiyet eşitsizliklerine ses çıkarıyor ve bizlerin farkındalığının artmasına katkı sağlıyor.

     4) WIB Kulüpleri :

    • Ne zaman kuruldunuz? Neler yapıyorsunuz?
    Kulübümüz 2015 yılında kurulmuştur. Kurulduğumuz tarihten bu zamana kadar çeşitli etkinlikler düzenleyerek öğrencilere ilham vermeyi, bilinçlendirmeyi ve öğrencilerin networklerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Dünya Kadın Hakları Günü, Mühendisler Günü ve 8 Mart gibi özel günlerde düzenlediğimiz etkinlikler aracılığıyla öğrencileri iş hayatından başarılı kadınlarla buluşturduk. ''İşte ve Yaşamda Kadın'' başlığıyla düzenlediğimiz etkinliklerde kadınların iş ve sosyal hayatındaki yerleri hakkında farkındalık yaratacak sohbetler düzenledik. Mezuniyet sonrası hayatımıza tecrübe katması adına şirket gezisi düzenleyerek öğrencilerin kariyer planları yapmalarına katkı sağlamaya çabaladık. Kulübün içindeki interaktifliği sıcak tutmak adına her sene düzenlenen ''Tea Time'' isimli etkinlik sayesinde üyelerimizle bir araya gelerek kulüpten beklentileri ve fikirleri hakkında samimi sohbetler yapıyoruz. Kısacası "O yaparsa sen de yaparsın" mottosunu tüm katılımcılarımızın benimsemesi için çabalıyoruz.
    • Toplumsal cinsiyet eğitimleri veriyor musunuz?
    Evet, eğitim başlığı altında olmasa da seminerler aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliği dahil pek çok konuya değiniyoruz. Katılımcılarımızın bilinçlenmesi, kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri adına uygun ortamlar yaratıyoruz.
    • Panellerde eşit kadın/erkek sayısının olmasına dikkat ediyor musunuz?
    Erkeklerin de kadınlar kadar dahil olmasını çok istiyoruz. Maalesef kulübün isminden dolayı bir ön yargı var. Bu yüzden katılımcılarımızın çoğu kadın oluyor. Kulüp tanıtımlarında özellikle bu kulübün içeriğinden bahsederken sadece kadınlara özgü olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Etkinlikler aracılığıyla vermeye çalıştığımız eğitimleri her cinsiyetin öğrenmesi ve benimsemesi gerektiğini anlatarak ön yargılarını kırmaya çabalıyoruz.
    • Erkekler üye oluyor mu?
    Evet erkekler de üye olabiliyor. Özellikle yönetim kurulu ekibimizde erkek üyelerimiz var. Okulumuzdaki diğer erkek öğrencilere ilham verdiklerini düşünüyorum.
    • Sizin göreviniz ve katkınız nedir?
    Ben kulübümdeki etkinliklere katkım olmasından çok mutlu oluyorum. Bu yüzden her işte benim de faydam olsun istiyorum. Instagram hesabına konulan postları da severek yapıyorum, düzenlenen yeni etkinlik için konuşmacılara da ulaşıyorum. Bunun dışında dönem başında üye alımlarından da sorumlu oluyorum. Beni yönetim kuruluna dahil eden kulübümüzün eski başkanı Merve sayesinde her etkinliğe motivasyonum yüksek bir şekilde yardım etmeye çalıştım. Şu anda ise yeni başkan olduğum için sorumluklarımın artacağını düşünüyorum Bu kulübün bir parçası olduğum için çok mutluyum ve heyecanla yeni etkinliklere başlamayı istiyorum.
    • Hayatınızdaki kadın rol modeller kimler?
    Pek çok kadının hayatını okuyup etkilenmiş birisi olarak aklıma gelen ilk isim gizemli karadelikleri görüntüleyen Feryat Özel oldu. Kendisi dünyanın en tanınmış bilim insanların dahil olduğu Büyük Fikirler listesine girdi. Bunu düşündükçe kendimi gurur ve motivasyon dolu hissediyorum. Feryat Özel'in çocuk yetiştirilmesi ile ilgili söylediği sözler benim çok ilgimi çekmişti. Bir röportajında fikrini şu cümlelerle ifade etmişti: "Çocukların bilimle ilgilenmelerinde ailenin desteği çok önemli. ''Fizik okuyup da ne yapacaksın'' gibi yaklaşımlar yerine; aileler, çocukların gerçekten sevdikleri ve ilgi duydukları konu neyse ona yönelmelerine izin vererek en büyük desteği sağlayabilirler. Bence, bir çocuğun ailesinin yaklaşımı o çocuğun gelecekteki başarısını etkileyebiliyor. Umarım tüm aileler çocukların başarısı üzerine bu derece bilinçli ve her daim destekçileri olurlar.
    • Sence kampüste eşitlik neden önemli?
    Bizler geleceği şekillendiriyoruz. Öğrenmeye ve değişime en açık olduğumuz yaşlardayız. Okullarda öğrenilmesi gereken tek şey teorik dersler olmamalı. Çünkü teorik derslerin dışında da, uygulanması ve anlatılması gereken pek çok konu var. Bunlar içerisinde, en temel haklarımızdan biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği, kampüs içerisinde büyük bir öneme sahip. Kampüste eşitlik için yapılan çalışmalar bizlerin farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Kampüs içinde eşit bir ortamda düşüncelerini rahat ifade eden ve kendilerini geliştirmeye çalışan öğrenciler gelecekte kendilerine güvenen, başarılı ve haksızlıkları fark edebilen bireyler olarak iş hayatlarına başlıyorlar. Eğer hepimiz bilinçlenirsek, hatalarımızı fark eder ve kendimizi eğitmeye devam edersek geleceğimiz için umut doluyum diyebilirim.
     

    Yorum 1

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Elif Kocabaş zaman: Salı, 07 Eylül 2021 13:59

    Bu keyifli röportaj için teşekkürler

    0
    Bu keyifli röportaj için teşekkürler

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.