Ashoka nedir, ne yapar? Ashoka üyesi nasıl olunur ve süreç ne şekilde işler? Tüm bu soruların yanıtlarını yazıda bulabilirsin!
Ashoka, tüm dünyanın kabul gördüğü en büyük sosyal girişimcilik örgütüdür. 30 yılı aşkın bir süredir çalışmalarına devam etmekte olan Ashoka'nın kurucusu Bill Drayton, aynı zamanda dünyada 'sosyal girişimci' kelimesini kullanıp tanımını yapan ilk kişidir. Ashoka'nın amacı, sosyal problemleri çözmek üzere çalışmalar yapan sosyal girişimcilerden Ashoka üyesi olabilecek yeterlilikte olanları seçmek ve bu kişilerin çalışmalarını destekleyerek sosyal girişimlerin hedeflerine ulaşmalarını sağlamak. Ashoka bu hedefleri doğrultusunda dünyada 70 ülkede 3000'e yakın sosyal girişimciyi bir araya getiriyor.
Girişimcilere, bireysel olarak yarattıkları etkinin çok ötesinde fark yaratabilecekleri dinamik bir iletişim ve işbirliği platformu sunuyor. Seçilen girişimciler ilk üç yıl maddi destek alıyorlar. Fikirleri üzerinde çalışmaya devam ederken hukuki, mali müşavirlik, reklam, organizasyonel ihtiyaçlar gibi hizmetler de alıyorlar. Bu hizmetler hayatlarının sonuna kadar devam ediyor. Ayrıca bir parçası oldukları Ashoka'da bulunan 3000 kişilik sosyal girişimci ağı sayesinde kendi alanlarında çalışan meslektaşları ile iletişim ve işbirlikleri kurma fırsatı yakalıyorlar.
İlk aşamada başvurular alınıyor ve bunların değerlendirilmesi yapılıyor. İkinci aşamada adaylarla yüz yüze görüşmeler yapılıyor. Üçüncü aşamada, uluslararası bölgeden bir kişi adayla görüşüyor. Bu önemli bir aşama, çünkü bu şekilde aday farklı kültürden gelmiş biri tarafından değerlendiriliyor. Dördüncü aşama ise adayın yerel jüriye kabul edilmesi ve son aşama olan beşinci aşamada, aday Ashoka'nın kurucusu ve diğer üyeler tarafından değerlendiriliyor. Aday Ashoka uluslararası yönetim kurulunun onayını aldıktan sonra resmi olarak Ashoka ağına katılmış oluyor.
Şimdiye kadarki süreçte; Ashoka Fellow'ları insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim/gençlik ve vatandaş katılımı gibi çeşitli alanlarda fark yaratıyor. Önde gelen Ashoka Fellow'ları arasında 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi ve çocuk işçiliğine karşı hareket lideri Kailash Satyarthi, Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales ve Adil Ticaret sertifikasyon sistemini başlatan Paul Rice gibi sosyal girişimciler bulunuyor.
Ashoka Fellowship'e ek olarak, çocukları, gençleri, okulları, üniversiteleri, şirketleri ve kamu kuruluşlarını sosyal girişimciliğe ve fark yaratmaya teşvik eden çok sayıda farklı program uygulayıp geliştiriyor.
Dünyanın önde gelen uluslararası sivil toplum kuruluşları (STK) arasında sayılan Ashoka, son olarak 2016 yılında sivil toplum kuruluşlarını etki, inovasyon ve sürdürülebilirlik açısından değerlendiren The Global Journal tarafından dünyanın 5'inci sivil toplum kuruluşu seçildi.
Ashoka, Türkiye'de 2000 yılında Buğday hareketi lideri ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu Victor Ananias'ın Ashoka Fellow seçilmesinden beri faaliyet gösteriyor. 2000 - 2013 yılları arasında önce bireysel ve uluslararası temsilcilikler, sonra Avrupa bölge ofisi tarafından uzaktan koordine edilen Ashoka Türkiye, faaliyetlerini 2014 yılında kurduğu Ashoka Vakfı ile canlandırdı ve yerelleştirdi.
Bugün yerel profesyonel ekibi, yönetim kurulu, destekçileri ve buluşturduğu her biri kendi alanında lider 30'u aşkın sosyal girişimciden güç alarak Türkiye'de sosyal girişimciliği yeni bir aşamaya taşıyor.
Daha detaylı bilgi için bu adresi inceleyebilirsin.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Melike Kılıç tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Melike!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum