TurkishWIN Genç Kadın Kariyer Gününde düşünce ve sunum hızına yetişemediğimiz, yüreğimize dokunan sözleriyle bize ilham veren Dr. Bahadır Kaleağası kimdir, hadi beraber tanıyalım!
Dr. Bahadır Kaleağası eğitimini Galatasaray Lisesi, AFS programı ile gittiği ABD, Brüksel Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde tamamladı. En yüksek derece ile mezun olduğu Brüksel Üniversitesi'nin Avrupa Etütleri Enstitüsü'nde ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde 1989-1996 yılları arasında uzman araştırmacılık ve öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Ders ve araştırma konuları siyaset felsefesi, Avrupa Birliği'nin karar alma sistemi, ABD-AB ilişkileri ve uluslararası ekonomik ilişkiler üzerinde yoğunlaştı.
1990-1993 yılları arasında AB'nin Jean Monnet ve NATO araştırma burslarını alan Bahadır Kaleağası, değişik dönemlerde ziyaretçi akademisyen olarak Harvard, Georgetown ve Kudüs üniversitelerinde bulundu. 1991'de AB'yi kuran Maastricht Antlaşması'nın müzakeresine yönelik çalışma gruplarından birinde raportörlük görevini üstlendi. AB Komisyonu'nun stratejik araştırmalardan sorumlu biriminin projelerinde yer aldı. Ayrıca bir çok AB projesinde çalıştı; Türkiye'de ve uluslararası alanda kamu ve özel sektör kuruluşları için danışmanlık yaptı.
1995 yılında Brüksel'de TÜSİAD Avrupa Birliği Temsilciliği'ni kurdu ve Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu BUSINESSEUROPE nezdinde TÜSİAD ve TİSK daimi delegeliği görevini üstlendi. 2007 yılından itibaren TÜSİAD'ın Uluslarası Koordinatörü olarak Brüksel, Berlin, Londra, Paris, Washington DC, Pekin temsilcilikleri, Silikon Vadisi/San Francisco, Şangay/Çin, Dubai/Körfez iş ağları gibi uluslararası etkinliklerini kurdu ve yönetti. Kaleağası 2016 ve 2020 yılları arasında TÜSİAD yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterliği sorumluluğunu üstlendi. Ayrıca bu dönemde Brüksel'de BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi (Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu), OECD ve B20/ Küresel İş Koalisyonu delegesi olarak görev yaptı.
Halen Paris Bosphorus Enstütüsü Başkanı, Brec-Brüksel Enerji Kulubü Onursal Başkanı, European Council for Foreign Relations konsey üyesi, Atlantic Council danışma kurulu üyesi, Argüden Akademi yönetim kurulu üyesi, Berlin Bosphorus Initiative yönetim kurulu üyesi, Global İlişkiler Forumu üyesi ve bir çok kurumda yönetim veya danışma kurulu üyesidir.
Çok sayıda uluslararası makale sahibi olan Bahadır Kaleağası, ayrıca "Towards a New Europe" (Brüksel, 1993), "Les Défis de l'Elargissement" (Brüksel, 1994), "La Turquie en Mouvement" (Paris, 1995) ve "La République laïque turque" (Paris, 2003) kitaplarının ortak yazarı, "Tek Pazardan Parasal Birliğe" (IKV, 1995), "Avrupa Yolunun Haritası" (Dünya, 2003), "Avrupa Galaksisinde Türkiye Yıldızı" (Doğan Kitap, 2007), "Ne Olacak Bu AB İşi? Gençler Soruyor" (Boyut, 2010), "G20 Gezegeni (Doğan Kitap, 2014) ve "Dünya Nasıl Değişiyor? Türkiye Nereye Gidiyor?" (Doğan Kitap, 2017) başlıklı kitapların yazarıdır.
Avrupa Yolunun Haritası
21. yüzyıla ilk adımda en çok gündeme gelen, toplumumuzun geniş bir kesimini ilgilendiren, kuşkusuz, Türkiye'nin Avrupa Birliği serüveni oldu. Türkiye'nin Doğu-Batı arasındaki gelgitinin yüzyılın ilk anlarındaki tanıklığını getiren Avrupa Yolunun Haritası'nda, geçen yüzyıldan bu yüzyıla taşınan Avrupa/Batı serüveninin evrilme noktalarını bulacaksınız. Kaleağası, bu tanıklığı hem içeriden hem dışarıdan bir bakışla gerçekleştiriyor. İlgiyle, düşünerek, tartışarak okuyacağınız bir kitap Avrupa Yolunun Haritası. Kitapta Avrupa'nın küresel düzendeki konumu ve Türkiye-AB ilişkileri, akademik bir temel üzerine inceleme, anı, yorum ve mizaha dayalı bir günlük kapsamında anlatılıyor.
G20 Gezegeni: dünya, Avrupa, demokrasi, iletişim çağı, Türkiye
Dünya ekonomisinin yüzde 90'ını temsil eden 20 gelişmiş ülke çerçevesinde Türkiye ve Avrupa Birliği'ne ilişkin geleceğin kısa tarihi.
21. yüzyılda neredeyse tepeden tırnağa değişmekte olan dünyamızda, küreselleşmenin etkisiyle çok sayıda eksenden oluşan bir uluslararası ilişkiler ortamı gelişiyor, yeni fırsatlar doğuyor, yeni işbirlikleri kuruluyor. Türkiye'nin, siyaseti, ekonomisi ve çeşitli kurumlarıyla Avrupa Birliği yolculuğu da bu süreçte şekilleniyor.
G20 Gezegeni içeriğinde, dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturan, dünya ekonomisinin yüzde 90'ını temsil eden 20 gelişmiş ülke, yani G-20 çerçevesinde, Türkiye ve Avrupa Birliği'ne ilişkin "geleceğin kısa tarihini" sunuyor. Avrupa halklarının ne istediğinden, Türkiye'nin AB üyeliğinin "neden, ne zaman, nasıl"ına; Çin ve Hindistan'ın hamlelerinden, uluslararası futbol turnuvalarına; vize sorunundan lobi faaliyetlerine kadar, geleceğin inşasında rol oynayan her şey, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde en deneyimli isimlerinden Bahadır Kaleağası'nın rahat ve akıcı üslubuyla sayfalara dökülüyor.
Dünya Nasıl Değişiyor? Dünya Nereye Gidiyor?: G20 Gezegeni 2
Günümüzde her zamankinden çok daha hızlı değişmekte olan dünyamızda, küreselleşmenin etkisiyle çok sayıda eksenden oluşan bir uluslararası ilişkiler ortamı gelişiyor. Yeni fırsatlar doğuyor, yeni işbirlikleri kuruluyor. Türkiye'nin siyaseti, ekonomisi ve çeşitli kurumlarıyla Avrupa Birliği yolculuğu ve uluslararası gücü de bu süreçte şekilleniyor.
Dünya Nasıl Değişiyor? Türkiye Nereye Gidiyor? kitabında da, dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturan, dünya ekonomisinin yüzde 90'ını temsil eden 20 en büyük ekonomi, yani G20 çerçevesinde, Türkiye ve Avrupa Birliği'ne ilişkin "geleceğin kısa tarihi" sunuluyor. Avrupa halklarının ne istediğinden, Türkiye'nin AB üyeliğinin "neden, ne zaman, nasıl"ına; ABD, Rusya, Çin ve Hindistan'ın hamlelerinden, uluslararası futbol turnuvalarına; çevre ve yeni teknoloji konularından, lobicilik ve kentlerin marka değerine kadar, geleceğin inşasında rol oynayan her şey; mimarisiyle, edebiyatıyla, sokaktaki hayatıyla "yeni dünya", Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde en deneyimli isimlerinden Bahadır Kaleağası'nın, disiplinlerarası sınırları zorlayan zengin göndermeleriyle, rahat ve akıcı üslubuyla sayfalara dökülüyor.
Avrupa Galaksisinde Türkiye Yıldızı
TÜSİAD ve TİSK Avrupa Birliği ve UNICE Temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası, kaleme aldığı 'Avrupa Galaksisi'nde Türkiye Yıldızı ile, Türkiye'nin AB yolunda geçirdiği ve geçireceği aşamaları, bir uzman gözüyle derinlemesine irdelerken, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki soru işaretlerini de aydınlığa kavuşturuyor. Avrupa Galaksisinde Türkiye Yıldızı, dünden bugüne ABD politikaları, küresel düzeni belirleyen ABD-AB ilişkileri, Türkiye-Avrupa-Amerika üçgeni, 25 AB üyesi ülkenin birlik içindeki durumu, uluslararası kuruluşların önemi gibi pek çok konuda "AB yolunda Türkiye" için önemli bir başucu kitabı.
Nolcak Bu AB İşi?: Gençler Soruyor Bahadır Kaleağası Yorumluyor
Yıllardır Avrupa çalışmaları içinde bulunan ve gelişmeleri toplumumuza aktaran Bahadır Kaleağası'nın, gençlerin AB ile ilgili sorularına yanıtlarından oluşan "N'olacak bu AB işi?", ülkemizde AB hakkında yaygın olarak benimsenmiş çelişkili bilgileri ve özellikle gençlerin bunlardan geliştirdiği AB algısını saptamak amacını taşıyor. Toplum gelişimine katkı sağlamak amacıyla uzun yıllardır varlık gösteren Sivil Toplum Kurumu YÖRET Vakfı'nın GençYÖRET'li öğrencileriyle birlikte projelendirdiği bu çalışmada, Sosyolog Yazar Sevgi Özkan önderliğinde hazırlanan Bahadır Kaleağası söyleşisine yer veriliyor. 'Gençler Soruyor Bahadır Kaleağası yanıtlıyor' üst başlığı ile yayımlanan "N'olacak bu AB işi?", AB'ye girecek miyiz, neden AB, Avrupa'nın geleceği gibi sorulara yanıt verirken okuyucuların sağlıklı düşünmesini kolaylaştırarak gençlerin doğru fikir ve kararlar üretebilmelerine yardımcı oluyor.
Dr. Bahadır Kaleağası'nın kalbimizde yer eden sözüyle de seni uğurluyoruz: "Bizi ileriye götürecek olan sadece bilgi değil, sadece deneyim değil, aynı zamanda yaratıcılıktır. Yaratıcılıkla beraber noktaları birteştireceğimiz, dünyaya farklı bakacağımız, ülkemize farklı bakacağımız bir yerdeyiz. İhtiyacımız olan tek şey aşktır ama aynı zamanda kendi zekamızdır." Sevgiyle kal...
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum