Daha önceki etkinliklerde Jean Monnet bursundan bahseden, İdema Kalkınma Fonları Direktörü Burçak Çullu ile 3 Mayıs online etkinliğinde CEMS programını tanıtmak için bizlerleydi!
CEMS nedir? CEMS programı uluslararası iş ve staj programlarını sunan bir program. 1988 yılında kurulmuş ve günümüzde 30 üniversiteyi bünyesine katmış bir programdır. Program, Fransa ve İspanya’daki üniversitelerin önceliğinde kuruldu, özel sektörün desteği sağlandı. Programa birkaç yıl sonra Bocconi ve Köln Üniversiteleri katıldı ve şirketlerden KPMG ve P&G destek verdi. Programın Türkiye’den temsilcisi ise Koç Üniversitesi. Programın birincil amacı, öğrencilerin birer lider olarak mezun olmalarını sağlamaktır. Program, işletme yüksek lisans derecesi vermektedir ve öğrencileri, doktora derecesine devam yerine özel sektörde çalışmaya teşvik etmektedir.
30 ülkeden 30 okul CEMS networküne 2 şirket kazandırmakla yükümlüdür. Türkiye’den bu ağa mensup şirketler ise Arçelik ve Li & Fung olarak belirlenmiştir. Okullarla işbirliği içinde olan diğer şirketlerden bazıları ise Loreal, Henkel, Google, Facebook, Vodafone gibi şirketlerdir.
Peki, program nasıl başlıyor? Programa, 30 okuldan birine başvurarak başlamak yeterli. Sonrasında, Türkiye’de 1 yurtdışında genellikle 2 yıl süren eğitime dahil olunuyor. Blok seminerlerle öğrencilerin programa uyum sağlaması sağlanıyor. Sınıflarda ise yabancı öğrencilerle birlikte uluslararası bir ortam oluşuyor. Derslerin içeriğinde sunum teknikleri, strateji gibi iş hayatında gerekli olacak konular var.
İlk dönemini başvurduğu üniversitede okuyan öğrenci, ikinci dönem 30 okuldan birine değişim öğrencisi olarak gitmek durumunda. İkinci dönemde liderlik üzerine eğitim alan öğrenciler, özel sektörden liderlerle tanışma fırsatı yakalayıp onların deneyimlerinden faydalanabiliyorlar. Buna ek olarak farklı kültürleri tanıyan öğrenci, uluslararası şirketleri nasıl yönetebileceğine dair fikir sahibi oluyor ve kendini geliştiriyor.
Programın ikinci döneminde iş projeleri önemli bir yer teşkil ediyor ve bir şirketle işbirliği ile yürüyor. Öğrenciler gruplar halinde şirketlere ihtiyaçlar doğrultusunda proje hazırlıyor ve uyguluyorlar. Projeler sonunda şirketten referans veya iş teklifi alma şansı da artıyor.
Bize bu güzel programı tanıttığı için Burçak Çullu’ya çok teşekkür ediyoruz. Canlı yayın videosunu buradan izleyebilirsiniz. 10 Mayıs’ta “Sürdürülebilir Başarı İçin” Yaprak Metin’le canlı yayında buluşmak üzere!
İlhamla kalın!
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum