En son yazımızda firmalar için Erasmus fırsatlarına değinirken Erasmus staj hareketliliğinin firmalar için yararlarını gördüklerini ve öğrenciler açısından staj yeri bulmaları noktasında yardımcı olduğumuza inanmaktayız.
Söz verdiğimiz üzere; bu yazımızda öğrenciler için staj hareketliliğine detaylıca değiniyoruz :)
Gelelim Erasmus+ Staj Hareketliliği nedir, ne değildir?
Erasmus+ Staj Hareketliliği, Erasmus öğrenci hareketliliği kapsamında katılımcı öğrencilerin 2-12 ay boyunca Avrupa program ülkelerinde veya ortak ülkelerde bir kurum/kuruluş/işletmede mesleki/profesyonel gelişimine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirebildiği faaliyettir. Öğrenim amaçlı hareketlilikten farklı olarak, en az 2. sınıfta olma koşulu aranmaz.
Üniversite öğrencilerinden istenen bazı başvuru kabul kriterleri bulunmaktadır. Lisans öğrencilerinin genel not ortalaması 2.20 / 4.00; yüksek lisans öğrencilerinin ise 2.50 / 4 olması gerekmektedir.
Öğrencinin alttan dersi olması staj hareketliliğine başvurmasına veya katılmasına engel değildir.
Erasmus Staj Hareketliliği yaz aylarında yapılabileceği gibi mezun olduktan sonraki 12 ay içinde de yapılabilir. Mezun olmadan önce başvurmuş ve hak kazanmış olması gerektiği koşulunu hatırlatalım!
Genellikle, Üniversiteler Erasmus programına katılmak isteyen öğrenciler için yabancı dil yeterlilik sınavı uygulayabilirler. Ancak pandemi döneminde farklı uygulamalara gidip de ulusal/uluslararası sınav sonuçlarını kabul eden veya online sınav yapan kurumlar olduğunu da görmekteyiz. Başvuru dönemi ve yabancı dil yeterlilik sınavları Üniversiteden üniversiteye farklı dönemlerde uygulanmaktadır.
Dil yeterlilik sınavının % 50'si ve GNO'nun % 50'si alınarak nihai puan hesaplanır. Her Üniversite için ayrılan bir bütçe olmakla birlikte; Üniversitenize ayrılan bütçe dahilinde belirlenen kontenjana en yüksek puandan en düşük puana göre bölümlere göre eşit, şeffaf ve adil bir uygulama çerçevesinde yerleştirme yapılır. Öğrenci isterse mali destek almadan staj hareketliliği programından yararlanabilir. Yani program başvurup puanlarınız yeterliyse ancak bütçe yetmediğinden dolayı programdan yararlanamayacağınız bilgisi sizlerle paylaşılırsa Üniversitenizdeki Erasmus Ofisine başvurarak hibesiz gitmek istediğinizi beyan ederseniz programdan yararlanabileceğinizi belirtelim ;)
Başvurup hak kazanan Öğrencilere staj faaliyetleri için yurtdışında kaldıkları süre hesaplanarak karşılıksız mali destek sağlanır. Erasmus Staj Hareketliliğinden yararlanabilmek için GNO ve yabancı dil yeterlilik sınavı ile birlikte en önemli husus staj yapabilecek bir kuruluş bulunmasıdır. Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Erasmus+ Staj Hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrenciler çalışmak istedikleri kurumdan kabul/davet mektubu almakla yükümlü olmakla birlikte bazı Üniversitelerimiz bu konuda öğrencilere çeşitli kolaylıklar veya destekler sağlamaktadır. En son düzenleme ile staj hareketliliği kapsamında kabul mektubunu başvuru esnasında sunan öğrencilere +10 puan şeklinde başarı puanına eklendiğinin müjdesini de paylaşalım ;)
Erasmus+ Staj Hareketliliği için vize almanız gerekebilir. Bu durumda üniversitenizden alacağınız hibe yazınız maddi yönden destek alacağınızın kanıtı olacaktır. Davet-Kabul mektubu, konaklama belgesi, hibe yazısı, sigorta ve gerekli diğer belgeleri eksiksiz tamamladığınız takdirde vize aşamasında sorun çıkmayacaktır. Ayrıca yeşil pasaportunuz varsa vize başvurusu yapmadan 3 ay boyunca Erasmus+ Staj Hareketliği Programı'ndan yararlanabilirsiniz.
Önemli bir uyarı mahiyetinde tüm öğrencilerimize pandemi koşullarına göre staj faaliyetinizi planlamanızı öneriyoruz. Avrupa Komisyonu, pandemi nedeniyle alınan önlemlerin 2020 güz dönemindeki öğrenci staj hareketliliklerini de etkileme ihtimaline yönelik olarak geçici bir tedbir mahiyetinde hareketliliklerin fiziksel olarak başlayamaması durumunda online olarak başlayabilmesine onay vermiştir. Bu sebeple, gerek kendi Üniversitenize gerekse de ev sahibi kuruma başvuru esnasında ve sonrasında pandemi şartlarında online staj imkanını değerlendirip değerlendiremeyeceğinizi, Üniversitenizin pandemi koşullarına göre online staj faaliyetinden yararlanıp yararlanamayacağınızı hususunu danışmanızı öneriyoruz.
Akabinde stajınızı yapacağınız kurumun çalışma saatlerine, boş vaktinizde ise bulunduğunuz şehri, ülkeyi ve istediğiniz ülkeleri gezmek ve keşfetmek için programınızı şimdiden yapabilirsiniz ;)
Pandemisiz günlerde özgür hareketlilik şartlarında yeni veya eski normalde Erasmus günlerinde kariyerinizde fark yaratmanız ve profesyonel gelişiminize katkıda bulunmanız dileğiyle ;)
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Pınar Elbasan ve Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Pınar ve Zeynep!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum