Ceylan Nehir Metin Karaduman ile İlham Röportajı

    Ceylan Nehir Metin Karaduman ile İlham Röportajı

     Avustralya'nın  Melbourne kentinde  kanser ilaçları geliştirme üzerine çalışan biyoteknoloji şirketi Telix Pharmaceuticals'da Project Manager olarak görev alan Ceylan Nehir Metin Karaduman ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!

     Yaşadığınız şehir: Melbourne/Avustralya

    ●Memleketiniz: İzmir

    ●Eğitim Seviyeniz: Üniversite terk / Lise / Yüksek Lisans / Üniversite

    ●Mesleğiniz: Kimya Muhendisi/Project Manager

    Biyografiniz: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği bölümünden 2016 yılında mezun oldum. Üniversite süresince Kimya Mühendisliği Öğrenci Topluluğu yönetiminde ve İnovasyon Topluluğu'nda yer alarak bir çok etkinliğin organizasyonunda görev aldım. Aynı zamanda CampusWIN ve Endeavour CaseCampus programlarında yer aldım. 2015 yılında Eczacıbaşı Holding'in Kariyer Test Sürüşü staj programı kapsamında 3 ay proje stajı gerçekleştirdim. Üniversitenin basindan itibaren ilgi duyduğum ilaç geliştirme alaninda ve özellikle kanser ilaçları konusunda bitirme tezimi tamamladım ve mezuniyet sonrası Sanovel İlaç'da Management Trainee olarak işe başladım. Daha sonra bir süre Hello Tomorrow Türkiye'de Program Yöneticiliği yaptım. 2017 yılında Melbourne, Avustralya'ya taşındim ve şu anda kanser ilaçları geliştirme üzerine çalışan biyoteknoloji şirketi Telix Pharmaceuticals'da Project Manager olarak kariyerimi sürdürüyorum.

    ●Anahtar kelimeleriniz : Kimya mühendisliği, proje yönetimi, kanser, araştırma ve Avustralya

    1) Sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    1993 yılında İzmir'de doğdum. 2016 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliğini bitirdim. Su anda Melbourne Avustralya'da kanser görüntüleme ve terapi ürünleri geliştirme üzerinde çalışan Telix Pharmaceuticals'da Project Manager olarak çalışıyorum.

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?

    Kanser maalesef ailemde birçok insani etkileyen bir hastalıktı. Üniversite sınavına hazırlanmaya başladığım andan itibaren her zaman bu alanda çalışıp bir şeyler yapmak istediğimden emindim. Bu konuda araştırmalar yaptığımda Kimya Mühendisliğinin bana yardımcı olabileceğini keşfettim. Kimya Mühendisliği tek tercihimdi.

    Üniversitedeki 3.yılımda okulumuzda Kimya ve Kimya Mühendisliği öğrencileri için düzenlenen bir kariyer etkinliğinde Eczacıbaşı Monrol'le tanıştım. Bu benim için en büyük donum noktalarından biriydi. Sonrasında radyofarmasi konusunda ilerlemek en büyük hedefim oldu. Yine bir okul etkinliğinde su anki patronumun konuşmasını dinleme şansım oldu ve yıllar sonra Melbourne'e taşınırken onun da burada yaşadığını hatırlayıp iletişime geçtiğimde su anki işimin kapıları açılmış oldu. 

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Ailem her zaman bana destek oldu. Herhangi bir meslek konusunda beni yönlendirmekten ziyade, kendimi nasıl tanıyabileceğim, kendim hakkında doğru kararları nasıl alabileceğim konusunda beni hep doğru bir şekilde yönlendirdiler. Kariyer konusunda kişinin kendisine doğru soruları sorabilmesi çok önemli, ben ailemden bunu öğrendim.

    4) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Daha önce bahsettiğim gibi kanser konusunda çalışmak benim için oldukça önemli ve elbette bu konuda teknolojiler her gecen gün gelişmekte ve bu yüzden de sürekli güncel kalmanız çok önemli. Günlük olarak bir kaç farklı web sitesinden ilgili olduğum konularda yayınlanan makalelerle ilgili bildirimler alıyorum ve mümkün olduğunca çok makaleyi okumaya çalışıyorum. Ayni zamanda Coursera üzerinden yine bu konularda online eğitimleri takip ediyorum.

    Kişisel gelişim ve özellikle liderlik alanlarında ise yine farklı kitaplar okumayı ve özellikle de videolar izlemeyi seviyorum. 

    5) CampusWIN sizin hayatınıza nasıl dokundu?

    CampusWIN kariyer yolculuğumda bana çok büyük cesaret verdi. Konfor alanının dışına çıkmanın ne kadar önemli olduğunu bana gösterdi ve "evet, yapabilirim!" dedirtti. Su an birçok insan için dünyanın diğer ucunda olan bir ülkeye sadece iki valizle gelip, hayatıma sıfırdan inşa edip, kariyerimi sürdürebiliyorsam CampusWIN'de bulunduğum sürede dinleme şansı bulduğum müthiş kadınlardan edindiğim cesaret sayesindedir.

    Ayrıca bir tek çocuk olarak şu an biliyorum ki dünyanın birçok farklı yerinde her an ulaşabileceğim onlarca kız kardeşim var. Bu benim için çok önemli ve değerli. 

    6) Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Ben tanıştığım her insandan ilham alan biriyim. Sokakta gördüğüm bir insan bile değişik konularda kendimi fark etmeme yol açabilir. Bence her insanın bu hayatta etkileyici bir hikayesi var. Bu yüzden spesifik olarak şu kişiden ilham alıyorum diye listeleyemem. Ama daha bir kaç hafta önce konuşmasını dinleme fırsatı yakaladığım için su an en net aklımda olan kişi Nadine Champion. Youtube'da "10 Seconds of Courage" baslikli TedX konuşmasını herkesin izlemesini tavsiye ederim.

    7) Kendimiz geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mı?

    Bence bu ilgi alanlarına göre değişir. Eğer ki ben bu konuda tutkuluyum dediğiniz bir alan varsa, benim kanser alanında olduğum gibi, bu alanda bulabileceğiniz her kaynağı okumanız çok önemli. Fikirlerine katılmıyor olsanız bile, mantıksız bulsanız bile tutkulu olduğunuz alanda her görüsü biliyor olmanız bir gereklilik. Bu sayede kendinizi geliştirebilir ve bu alanda kendi yolunuzu bulabilirsiniz. Benim gibi kanser/sağlık alanına ilgi duyanlar varsa ben NCBI ve Practice Update üzerinden bildirimler alıyorum. Bu web sitelerinde kişisel aramalar oluşturup bunlarla ilgili yeni bir makale yayınlandığında bildirim alıyorsunuz ve elbette hepimiz iş hayatındayız, bu yüzden Harvard Business Review benim için değerli bir kaynak.

    The Fearless Organization kitabi son zamanlarda okuduğum ve herkese tavsiye edebileceğim bir kitap. 

    8) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Daha çok gezip, yeni kültürlerle tanışmaya vakit ayırırdım. Akademik basari, kariyer gelişimi elbette çok önemli ama şu an fark ediyorum ki maruz kaldığımız farklılıklar bu başarıları daha çok besliyor. Bu yüzden konfor alanının dışına çıkıp bizden farklı insanlarla vakit geçirmek çok önemli. Bahsettiğim sadece Erasmus'a gitmek, Avrupa'da/Amerika'da eğitim almak değil. Komple farklı bir kültürle içiçe olmak, kendinizle tek bir ortak noktası bile olmayan insanlarla vakit geçirmekten bahsediyorum. Bunu biraz geç fark ettim, tekrar üniversite yıllarımın başında olsam bunları daha çok yapardım.

    Kimya mühendisliği ilgi alanları oldukça geniş bir meslek. İlaç, enerji, nanoteknoloji... aklınıza gelebilecek her alanda kendinize yer bulabilirsiniz. Bu alanda okumayı düşünenlere tavsiyem ilk sınıftan itibaren tutkulu olduğunuz alanı bulmanız ve bu alanda kendinizi geliştirmeye çalışmanız. Hocalarınızla konuşup projelerinde yer almaya çalışın, okuyun, staj yapın ve de daha önce de söylediğim gibi hayatınıza farklılıklar ekleyin.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.