E-ticaret Deneyimleri: Derimod E-ticaret ve Pazarlama Müdürü Özlem Angı Can ile Röportaj

    E-ticaret Deneyimleri: Derimod E-ticaret ve Pazarlama Müdürü Özlem Angı Can ile Röportaj

    Derimod E-ticaret ve Dijital Pazarlama Müdürü Özlem Angı Can bizimle sektörel deneyimlerini paylaşıyor!

    Özlem Angı Can'ı biraz tanıyalım..
    1976 Niğde doğumluyum. Anne babamın öğretmen olmaları sebebi ile 1984'te İzmir'e geldik ve İzmirli olduk diyebilirim. ODTÜ Fizik lisans okudum ve 8 yıl aradan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde MBA yaptım. 2000'de İş için İstanbul'a geldim ve 20 yıldır iş hayatındayım ve İstanbul'da yaşıyorum. 2 çocuk annesiyim. Kariyerime çok farklı bir alanda başlayıp 2008'de Markafoni ile e-ticarete girdim. İyi ki girmişim dediğim ve severek yaptığım bu iş de tam 12 yılı geride bıraktım. Şu an olduğum yerden geriye baktığımda keşke dediğim hiçbir şey olmadı. Kendi yolumu kendim çizdim her zaman. Ve diliyorum ki 2 çocuğumu da geleceğe hazırlarken onlar da kendi yollarını kendi çizsin hem mutlu olsunlar hem de ülkelerine faydalı verimli olsunlar.
    1) Kısaca eğitim hayatınızdan bahseder misiniz? (Üniversitede hangi bölüm okudunuz, üst dal eğitiminiz var mı?)
    2000'de ODTÜ Fizik'ten mezun oldum ve 2008'de İstanbul Bilgi Üniversitesinden MBA derecesi aldım. Fizik okumaya bilim adamı olacağım diye girip ilk sene vazgeçtim ve son 4 yılı ne iş yapacağım diye düşünerek geçirdim fakat şu an baktığım noktada Fizikçi olmaktan dolayı da hiç pişman olmadım. Hem ODTÜ'nün hem de Fizik bölümünün kattıklarını hiçbir zaman göz ardı edemem. Hayata çok başka bir akış açısı kattı ve hayatımın dönüm noktalarından biridir.
    2) E-ticaret sektörüne nasıl, hangi yıl ve neden giriş yaptınız?
    E-ticaret macerası 2008'de Markafoni ile başladı. Önceki 8 yıl bütçe satış analizi ve proje yönetimi üzerine kariyer yapıp bu işi sürekli yapamam deyip MBA esnasında önüme çıkan bir iş fırsatı ile değiştirme şansı buldum. Aslında gene bütçe satış analizi diye girip iş geliştirme unvanı ile e-ticaret nedir öğrendim ve bugünlere geldim.
    3) Unvanınız itibariyle tam olarak nelerden sorumlusunuz, bir gününüz nasıl geçiyor?
    Şu an Derimod'un E-ticaret-Digital Pazarlama ve CRM birimlerinin başındayım. Online Satış olarak hem Türkiye hem Yurtdışı Pazar hedeflerini yönetiyorum. Dijital Pazarlama ve CRM alanında ise tüm şirketin hedeflerine katkıda bulunma misyonum var. Bir günüm nasıl geçiyor derseniz, dolu dolu bol toplantılı, bol kararlı ve ardı risklerle dolu kararlar üstelik. 5 kişilik bir ekibim var alınan kararların tüm arka iş planları ve sorumluklarını kendilerine verdim. İyi bir liderlik ile tüm işlerin üstesinden gelebilen harika bir ekibim var.
    4) Sektörün zorlukları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?
    Sektörün en büyük zorluğu ekip kurarken aradığın adamı bulabilmek. Çünkü benim en önem verdiğim konu Ekibin birbiri ile olan uyumu senkronizasyonudur. Çarklar doğru çalışmalı ve kişilerin iş bilgisi yeterli olmalı. Online satış zaten Türkiye'de gelişmekte olan bir alan ve mağazaya olan ilginin hala top seviyelerde olduğu bir dönemdeyiz. Ve online, Türk müşterisinin kafasında daha ucuz bulabilirim algısında olduğundan markaların kendi sitesinden sezon ürünü hiçbir fırsat sunmadan satması zorlaşıyor. Karlılığı korumak bir yandan hedefe koşmak beni ve ekibimi en çok yoran konudur. Online kanaldan almanın faydalarını müşteriye doğru anlatmak lazım; Koşulsuz İade-Değişim – Paketin ayağına gelmesi – Hızlı teslimat seçenekleri gibi.
    5) Bugün sektöre girecek olsanız, hangi konuda uzmanlaşırsınız?
    Tamamen veri analizi CRM alanında uzmanlaşmak isterdim çünkü datayı nasıl anlamlandırırsanız ve müşteriyi nasıl iyi hakim olursanız o kadar geleceğinizi sağlama alırsınız. Müşterisini tanımayan firmalar sağlıklı büyüyemeyeceklerdir.
    6) Sizin en son aldığınız online ya da offline bir eğitim var mı? Varsa nedir?
    Ben eğitimimi tamamen sahada aldım her şeyi yaşayarak öğrendim. Şu an gençler çok şanslı görüyorum çok güzel eğitimler sertifikalar var. Üniversitelerde bu konularda birimler açılmaya başlanmış. Hayalim ileride buralarda eğitim verebilmek ve gençlere liderlik edebilmek.

    7) 20 yaşına geri dönseniz, sektörünüzde ilerlemek adına, neyi farklı yapardınız?
    20 li yaşlarım üniversite zamanlarım ve hedefim direk Hepsiburada da işe girmek için kendime hedef koyardım. Yurtdışı fırsatlarına bakar bu işe daha erken girmeye çalışırdım fakat gene de hayatım da keşkelerim yok çünkü ilk 8 yıl satış – bütçe analiz ve raporlama konusunda uzmanlaşmış olmamın faydalarını şu an bu işte çok kullanıyorum.
    8) E-ticaret sektöründe kariyer yapmak isteyen gençlere ne önerirsiniz?
    Önce hangi alanda ilerlemek istediklerini sorar ve ona göre kendilerine eğitim ve kariyer yolu çizer önerirdim.
    Bizim işimizde matematik analitik zeka ne kadar önemliyse görsellik tasarım algısındaki başarı da bir o kadar önemlidir.
    9) Kariyerinin başında olan gençlere takip etmelerini önerdiğiniz bloglar nelerdir?
    Webrazzi, Meconsultancy, E-ticaret Çağı -gibi blog ve haber sitelerini takip etmelerini öneririm.
    10) Gençlere önermek istediğiniz kitap ve dergiler nelerdir?
    Mahir Erkan'ın Kitabı E-ticaret Çağı'nı şiddetle tavsiye ederim. Serdar Kuzuluoğlu'nu takip etsinler. En başlangıç seviyesi için MBA'da hocam da olan Şule Işınsu Özmen'in E-ticaret kitabını mutlaka alsınlar. Marketing Türkiye dergisine abone olabilirler. Bu sektörün her alanına yönelik yazılar paylaşımlar gelişimleri bu dergide bulabilirler. Online olarak da takip edebilirler. Digital Age dergisi var.Anıl Altaş e-ticaret kitabı var çok değerlidir.
    11) E-ticaret kariyerinde ilerlemek isteyenler yurtiçinde veya yurtdışında hangi konferanslara katılsınlar ya da takip etsinler?
    Biraz maliyetli ama Webrazzi Summitleri çok kıymetli. Şu an birçok seminer ve konferans gerçekleşiyor. Murat Erdör'ün yaptığı etkinliklere ve eğitimlere mutlaka katılsınlar. Mobitek'in düzenlediği paneller var onlar da çok değerlidir.
    12) Önereceğiniz online eğitimler var mı?
    Online Sohbetler ve Boostroas'ı takip etsinler, sık sık online eğitimler veriliyor. Şahin Seçil arkadaşımız Digital data alanında son derece uzmandır. 

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Murat Erdör tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Murat!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.