Yurtdışında Stajın İletişim Becerilerine Katkısı

    yurtdisinda-stajin-iletisim-becerilerine-katkisi

     İletişim becerilerini geliştirmek için neler yapmalısın? Tüyolar yazıda...

     2017 yazımı Danimarka Teknik Üniversitesi Mikro ve Nanoteknoloji departmanında staj yaparak değerlendirdim. Stajım boyunca, içeriklerinde yüksek miktarda bulunması durumunda yiyecekleri kontamine eden ve zehirlenmeye sebebiyet verebilen histamin molekülünü algılayan ve daha sonra histamin miktarının belirlenmesine yardımcı olan nanopolimerler üzerine çalıştım. Tamamen gönüllü olarak yaptığım bu staj hem akademik hem de sosyal alanda bana çok katkı sağladı. Hatta, halihazırdaHong Kong'da yaptığım zorunlu stajımın önünü açan en önemli faktör oldu diyebilirim.

    10 haftalık stajım süresince 5 takım elemanıyla çalıştım ve her hafta birbirimizi projelerimizin gelişmelerinden haberdar ettiğimiz düzenli toplantılar yaptık. Bu toplantılar sayesinde akademik bir proje üzerine sunum hazırlamayı öğrendim ve ingilizce akademik konuşma ve yazma becerilerimi geliştirdim. Staj süresince tüm bu gelişmelerin farkında olmasam da ilk yaptığım sunum ile son yaptığım sunum arasında gözle görülür derecede bir fark vardı. Konuşmam akıcılaşmış, hazırladığım slaytlar daha kaliteli hale gelmiş ve konuya olan hakimiyetim artmıştı. Final sunumundan sonra süpervizörümden ve takım elemanlarından aldığım güzel yorumlar da bunu kanıtlıyordu. Hatta mentörüm bana PhD tezi sunar gibi bir sunumum olduğunu ve çok başarılı bulduğunu söylemişti.

    Geriye baktığımda İyi ki gönüllü olarak bu stajı yapmışım diyorum ve bunun birden fazla nedeni var. Öncelikle kendimi akademik araştırma konusunda bambaşka bir ülkede bambaşka bir çalışma kültürü ile geliştirme imkanı buldum. Danimarka gibi mutluluk seviyesi çok yüksek bir ülkede çalışma koşullarını görüp gelecekte nasıl bir yerde ve hangi koşullarda çalışmak istediğimi kafamda daha net şekillendirdim. Akademik sunum ve yazı becerilerimi geliştirmekle kalmayıp Dünyanın birçok farklı ülkesinden insanlarla tanışıp sosyalleştim, onları ve onların kültürünü de tanıdım.  

    Danimarka'dan döndükten sonra çok daha arkadaş canlısı, yabancı dile daha hakim ve hayattan ne istediğini bilen bir Tuğba olmuştum. Tek bir şeyden emindim ki daha fazla ülke görmek ve daha fazla kültür tanımak sadece iletişim becerilerimi geliştirmekle kalmıyor, beni daha hoşgörülü, bir çok konuda daha deneyimli, çok daha açık fikirli bir hale getiriyordu. Geçen yazdan beri en büyük hayalim hep daha fazla yer görüp, daha fazla insan ve kültür tanımak oldu. Bu sebeple yaz stajımdan sadece birkaç ay sonra Singapur'a değişim programına gittim ve Singapur'dan direkt olarak da Hong Kong'a gidip yepyeni bir staja başladım. Bu stajın bana kattıkları için minnettarım, bugün bana çok farklı ufuklar kazandıran Hong Kong'da staja kabul aldıysam bu staj olmadan belki mümkün olmazdı. Bu stajı yapmamı mümkün kılan herkese ne kadar teşekkür etsem az.

    Yazan: Zahide Tuğba Sarı

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesi, üniversite öğrencilerinin  istihdamına katkı sağlamak amacıyla "Y" kuşağına gerekli yetkinlikleri kazandırmayı ve öğrencilerin kendilerini sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde ifade edebilmelerine destek olmayı hedeflemiştir. Projede, Universum Global (İsveç), Novancia Business School (Fransa), Türk Kültür Vakfı – AFS ve Abdullah Gül Üniversitesi ortak olarak yer almıştır. Projedeki araştırma bulgularına göre, işverenlerin yeni mezunlarda en çok sorumluluk, güvenilirlik, iletişim, takım çalışması ve olumlu tavır  yetkinliklerini aradığı ve işe alım süreçlerinde sosyal medyayı öğrencilere göre daha etkin kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara göre hazırladığımız “Sanal Rehber” gençlerimizin yetkinliklerini geliştirmelerini destekleyerek, iş arama süreçlerinde kendilerini daha etkin ve doğru tanıtmalarına katkıda bulunacaktır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.