Aşırı yoğun belirsizlik ve kaos ortamı içinde bir ürün veya hizmet geliştirmeyi hedefleyen girişimcilik, öngörülen bir ortamda var olan işi büyütmeyi hedefleyen yol geliştirme haritalarından farklı bir strateji gerektiriyor.
Girişimcilik bir yönetim metodolojisidir! Evet, son dönemde yönetim guruları da girişimciliği yeni bir iş yönetim metodolojisi olarak kabul etmeye başladılar. Genel olarak "aşırı yoğun belirsizlik ve kaos ortamı içinde insana odaklı bir yapıyla yeni bir ürün, hizmet " olarak tanımladığımız bu süreç geleneksel yönetim anlayışından temel farklılıklar gösterir. Bu nedenle de MBA derslerinde öğrendiğimiz; öngörülen bir ortamda var olan işi büyütmeyi hedefleyen yol haritalarından farklı bir strateji gerektirmekte.
Ben de bu köşeden, hem kendi başına yeni bir işi hayata geçirmek isteyen hem de bir kurumun içinde yeni bir ürünü var etmeye çalışan tüm girişimcileri nasıl bir yolculuk beklediğini ve bu yolculukta risklerini minimize etmek için nasıl bir metodoloji yürütmeleri gerektiğini aktarmaya çalışacağım. Bu köşede değineceğim tüm yaklaşımlar, yaklaşık iki yıl önce Özyeğin Üniversitesi'nde kurduğumuz Girişim Fabrikası'nda beraber çalıştığımız 100'den fazla takımdan edindiğimiz tecrübeler sonrası Jason Lau ve Murat Tortopoğlu ile birlikte geliştirilmiştir. Bu yaklaşımımızı oluştururken Girişimcilik dünyasının guruları olarak kabul ettiğimiz Steve Blank, AlexOsterwalder, Eric Ries ve Ash Maurya'nın müşteri geliştirme, iş modeli üretimi, yalın yeni girişim yöntemi felsefelerini temel aldık ve büyük ölçüde faydalandık. Tüm bu çalışmalarımızı ve yaklaşımımızı son dönemde popüler olduğu üzere sırayla düşünmeyi ve bütünü görmeyi kolaylaştıran tek bir tuval (canvas) üzerinde toparladık. "Fit Girişim" adını verdiğimiz ve 16 adımdan oluşan bu tuvalle girişimcilerin doğru, uygulanabilir ve sürüdürülebilir iş modelleri tasarlamalarına ve onları test ederek doğrulamalarına yardım etmeyi amaçladık. İsminden de anlaşılacağı üzere hayalimiz sağlıklı, çevik ve iş modelinin parçalarının birbiriyle uyumlu olduğu yeni girişimler geliştirmek. Tuvalin yanı sıra metodolojimizi tamamlamak için, Girişimlerin serüvenin neresinde olduklarını anlamaları ve bir sonraki hedeflerinin ne olması gerektiğini belirlemelerine yardımcı olması amacıyla "Fit Girişim Rozet Sistemi"ni tasarladık. Sistem, Müşteri-Problem, Problem-Çözüm, Çözüm-Kaynak, Ürün-Pazar ve Model-Büyüme Motoru olmak üzere toplam beş aşamalı oyunlaştırılmış yol haritasından oluşmaktadır. Bu aşamalarda ilerlemek için gereken ipuçlarına ve testlere ilerideki yazılarımızda yeri geldikçe değineceğim.
Altının çizilmesi gereken bir husus da şu: "Start up" bir şirket tanımı değil, tekrarlanabilen ve ölçeklenen iş modelinin arandığı sürecin tanımıdır. O nedenle bir planı uygulamaya değil, doğru planı deneyerek aramaya odaklanmak gerekir. Bu süreç bazı şirketlerde çok kısa bazı şirketlerde ise birkaç yıl alabilir. Bu süreçte başarılı olabilmek için kendimizi işe adamak ve onunla yaşamak şarttır.
Ülkemizin hem ekonomik hem de sosyal gelişimi için girişimcilik en büyük fırsatlardan biri. Bunu hep birlikte değerlendirmeliyiz.
Kendi başına yeni bir işi hayata geçirmek isteyen ya da bir kurumun içinde yeni bir ürünü var etmeye çalışan tüm girişimcileri nasıl bir yolculuk beklediğini ve bu yolculukta risklerini minimize etmek için nasıl bir metodoloji yürütmeleri gerektiğini aktarmaya çalışacağım.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum