Gönüllülük Deneyimi İletişim Becerilerini Nasıl Etkiler?

    299739-P7FMOO-926

    İletişim becerilerinin farklı birçok yöntemle geliştirilebileceğini biliyoruz. Peki ya gönüllük deneyimleri iletişim becerilerimizi nasıl etkiler? 

    İletişim becerilerinin gelişebileceğini çoğu yerde duyuyoruz. Fakat aklımızda somut bir örnek olmadıkça bunun da biraz havada kalması mümkün. İşte bunun için bir "Gönüllülük deneyimi iletişim becerilerini nasıl etkiler" hikayesi. Keyifli okumalar!

    Gönüllülük sonrası iletişim becerilerin nasıl gelişti? Bu soruya benim cevabım sanırım sayılamayacak kadar çok ve kendimle gurur duyduğum bir sayı bu. İnsanın eğlendiği, öğrendiği, öğrettiği, paylaştığı, anladığı, anlattığı, insanlara dokunabildiği ve bir farklılık yaratabildiği çok değerli bir şeydir gönüllülük. Hiçbir masraf yapmadan çok şey kazandığınız bir aktivitedir, kendinizi iyi hissedersiniz ve kimse size bu işi zorla yaptırmıyordur.

    Gönüllülük, adı üzerinde gönülden gelerek karşılığında maddi bir beklenti olmadan yapılan aksiyonlar bütünü olarak adlandırılabilir. Birilerinin hayatına dokunduğunuzda elinizde kalan mutluluk ve birkaç tasvir edilemeyen duygudur. Tasvir edilemezler çünkü yaşadıkça, üzerinde düşündükçe ve çok sonra bir kahve içerken kendi kendinize kaldığınızda fark edersiniz size kattıklarını. Geri dönüp baktığınızda o kadarı almadan önce halinizle aranızdaki farklılıkları başkalarının söylemesine gerek yoktur çünkü zaten bunu derinden hissedebilir hale gelirsiniz.




     Benim gönüllülük yolculuğum zor durumda olan insana yardım etmek gibi her gün karşılaştığımız noktadan başladı diyebilirim.İnsanlara/hayvanlara, kısacası ihtiyacı olan her canlıya yardımcı olmak ve sonucuna tanık olmak zor anlatılabilir bir his.

    Yıllar sonra büyük bir gönüllü grubunun benim kendi hayatımı nasıl değiştirdiğini gördükten sonra umutlanıp bir araya gelerek güçlerimizi birleştirebiliriz ve daha iyi büyük bir amaç için bir araya gelme fikri beni her zaman geleceğe yönelik umutla doldurmuştur. Birlikte küçük emeklerle büyük hedeflere ulaşabileceğimizi düşündürür hep.

    Gönüllü olarak birçok platformda farklı birçok dil, din, ırk, yaştan katılımcıyla çalışma fırsatı buldum, hepsiyle farklı dillerde farklı aksanlarda ve bazen de farklı beden diliyle iletişim kurmak zorundaydım. Bir becerinizi geliştirmek isterseniz onun üzerinde pratik yapmanız ve emek harcamanız gerekir. Gönüllülük için ayırdığım zaman diliminde kişilerarası birçok becerinin yanında en etkin geliştirme fırsatı bulduğum sanırım iletişim becerilerimdir. Katılımcı ihtiyacını analiz etmek, ihtiyaca yönelik oturumlar tasarlamak, katılımcıyla süreç boyuna aktif iletişim sürdürmek..
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesi, üniversite öğrencilerinin  istihdamına katkı sağlamak amacıyla "Y" kuşağına gerekli yetkinlikleri kazandırmayı ve öğrencilerin kendilerini sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde ifade edebilmelerine destek olmayı hedeflemiştir. Projede, Universum Global (İsveç), Novancia Business School (Fransa), Türk Kültür Vakfı – AFS ve Abdullah Gül Üniversitesi ortak olarak yer almıştır. Projedeki araştırma bulgularına göre, işverenlerin yeni mezunlarda en çok sorumluluk, güvenilirlik, iletişim, takım çalışması ve olumlu tavır  yetkinliklerini aradığı ve işe alım süreçlerinde sosyal medyayı öğrencilere göre daha etkin kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara göre hazırladığımız “Sanal Rehber” gençlerimizin yetkinliklerini geliştirmelerini destekleyerek, iş arama süreçlerinde kendilerini daha etkin ve doğru tanıtmalarına katkıda bulunacaktır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.