Eyvah İlk İş Görüşmem!

    Eyvah İlk İş Görüşmem!

    Sevgili genç dostum! İş görüşmesi herkes için zordur, yani yalnız değilsin. Üstelik bazı temel prensipleri uygularsan, o zorluğu zafere çevirebilirsin.

    Şöyle bir girizgâh yapayım: Özellikle iş hayatının son dört yılını gençlere yönelik çalışmalarla geçiren bir profesyonel olarak onları çok seviyor ve sonuna kadar destekliyorum. Gençlerle ortak iş yapmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek paha biçilemez! 

    Peşini bırakmayız! Yeni mezunlarda aranan beceriler; şirketlerin beklenti, vizyon, hedef ve ihtiyaçlarına paralel olarak değişiklik gösterebilir. Ama beş temel beceri var ki, onlarsız olmaz. Bu beş beceriye biz "mülakatçı tayfası"; sen bir pozisyona başvuru yapıp, özgeçmişini gönderdiğin andan itibaren dikkat etmeye başlıyoruz. Görüşme anında ve sonraki süreçte de peşini bırakmıyoruz! Öncelikle bunu bil istedim sevgili yeni mezun dostum. Peki nedir bu temel beceriler? Sen mülakat yolculuğunu yaşarken, ben deneyimli bir mülakatçı olarak (böyle demek bana hep muzipçe gelmiştir; bu yüzden bu kullanımı seviyorum) objektif kriterler bazında nelerden etkilendiğimi anlatayım ve sana bazı tüyolar vereyim. Ama aramızda kalsın oldu mu :)


    Ben adayın, iletişim becerisi güçlü olanını severim :). Şaka bir yana, mülakat sürecinde "sevme", "sempati duyma" gibi sübjektif duygulara yer vermiyoruz; tüm adaylara eşit mesafede yaklaşıp, pozisyon ve gerekli beceriler ile ne kadar uyumlu olduğunu objektif kriterler altında anlamaya çalışıyoruz. Hatta sadece mülakat ile yetinmeyip kararımızı bilimsel verilere dayandırabilmek amacıyla; sayısal-sözel yetenek testleri, kişilik envanterleri, bilgi sınavı, -pozisyona göre- yabancı dil sınavları, vaka uygulamaları gibi ek araçlarla da destekliyoruz.

    Gelelim iletişime… "İletişim" tek başına yeterli bir beceri değildir ama onu bir müzik grubunun en önemli enstrümanlarından biri olarak görebiliriz. Hem sosyal hem de iş hayatımızda, yani aslında yaşamın her alanında bu beceriye sahip olmak bizi her zaman avantajlı konuma getirir. Özellikle hızla dijitalleşen dünyada bizi, başkalarından ayıracak en önemli faktör "sosyal beceri''dir. Bunun temelinde de doğal olarak "doğru iletişim" yer almaktadır. Çok zeki olabilirsin, harika işler yapabilirsin ama bunları doğru ve etkili şekilde ifade edebilmen için iletişim becerisine sahip olman gerekir.
    Ben karşımda net, açık, dürüst, pozitif, güler yüzlü olan; lafı dolandırmayan, enerjisini ses tonu ve vücut diline yansıtan, yapıcı iletişim kuran adaylardan pek bi etkilenirim. (Şöyle bir düşündüm de sanırım etkilenmeyecek mülakatçı yoktur.)
    Bundan hareketle, eğitimi devam eden arkadaşlara şunu tavsiye ediyorum: Okuldaki yıllarınızda iletişim becerilerinizi geliştirmek için çaba gösterin. Okuldaki kulüplerde rol almak, sosyal sorumluluk projelerine ve özel ilgi alanına yönelik aktivitelere dâhil olmak, ders proje çalışmalarına katılmak, staj yapmak ve şirketlerin uyguladığı farklı seçim süreçlerinde bulunmak (vaka analizleri, yarışmalar gibi), bu beceriyi kazanmanda önemli katkı sağlayacaktır. Böylelikle diğer öğrencilerle bir konu üzerinde ortak karara varabilmeyi, müzakere edebilmeyi, görüş ayrılıklarında rasyonel veriler ortaya koyarak uygun bir üslupla karşı tarafı ikna etmeyi, bir seçme sürecinde aldığın görevi tamamlayıp kısa süre içinde ve doğru biçimde sunmayı deneyimleyerek öğrenebilirsin. Saydığım bu aktivitelerden diğer temel becerileri anlatırken de bahsedeceğim; çünkü tüm bu çalışmalar, iş hayatının küçük bir simülasyonu gibidir. Katıldığın aktiviteleri özgeçmişine eklemeyi sakın unutma! Böylelikle ben, senin derslere girip çıkman dışında nerelerde aktif olduğunu, çabanı, hangi yönlerini geliştirmiş olduğunu değerlendirebilirim.
    Diğer yandan, bu konuda yazılmış çok sayıda kitap olduğunu da unutma! Hatta bu sitede kitap önerileri bulacaksın, onlara da göz atmanda yarar var.
    Bir küçük tavsiye daha eklemek istiyorum: Mülakata davet edildiğinde, lütfen davet eden kişiye ses tonun ve üslubun ile "ilgili" ve "meraklı" olduğunu hissettir; pozisyon, mülakat yeri, zaman, kimlerle görüşeceğin gibi bilgileri can kulağı ile dinle ki, iletişim kazaları olmasın! Tanışma ve vedalaşma aşamasında sıkı ve güvenli el sıkışma (ama tabii karşı tarafın canını acıtacak kadar değil) ve görüşme süresince göz temasını kaybetmemen çok önemli.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Elif Töre Sülüner tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Elif!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.