İletişim Becerileri Nelerdir?

    İletişim Becerileri Nelerdir?

     İletişim becerileri nelerdir? Bu beceriler nasıl geliştirilebilir? Sorularının yanıtlarını merak ediyorsan, okumaya devam et!

    İyi iletişim becerisine sahip olunması çeşitli şekillerde talep edilebilir. Aşağıdaki örnekler gerçek iş ilanlarından alınmıştır:

    - Dil hakimiyeti güçlü...
    - Farklı kesimlerle iletişim kurabilecek...
    - Yazılı dile hakim...
    - Karmaşık fikirleri kolay anlaşılır şekilde sunabilen...

    Etkili İletişim Becerileri Nelerdir?

    • Dinleme becerisi
    • Sunum becerisi
    • Bilgiyi kitleye uyarlamak
    • Ses kuvveti ve netlik
    • Geri bildirim vermek ve almak
    • Özgüvenli olmak
    • Sözsüz ipuçlarını anlama
    Document

    BinYaprak'a Üye Oldunuz mu?

    Networkunu geliştir, rol modelini bul, tüyoları kap!

    Dinleme becerisi

    İletişim sadece fikirlerinizi karşınızdakilere anlatmak değil, onların fikirlerini etkin bir biçimde dinlemek ve dikkate almak demektir. İnsanların sizi dinlemesi için sizin de onları dinlemeniz gerekir.

    Sunum becerisi

    İşyerinde etkili iletişim kurabilmek için, bilgileri net bir şekilde aktarabilmeniz şarttır. Burada sunumdan kasıt sadece güzel bir slayt gösterisi hazırlamak değildir (ama zararı olmaz), dinleyicilerinizle bağ kurup ilgilerini toplayarak mesajınızı onlara iletebilmektir.

    Bilgiyi kitleye uyarlamak

    İyi bir iletişimci, hangi bilgilerin önemli olduğunu ve nasıl sunulması gerektiğini kararlaştırmanın yanı sıra, bu bilgiyi dinleyici kitleye de uyarlayabilir. Örneğin çalışma arkadaşlarınızla iş dışı bir toplantıda kullandığınız dili, aynı bilgiyi bir müşteri grubuna aktarmak için kullanamazsınız.

    Ses kuvveti ve netlik

     Konuştuğunuzda, açık ve sesli olmak önemlidir. Konuşma sesinizi duyurabilmeniz için sesinizi ayarlamak bir beceridir ve etkili bir şekilde iletişim kurmak için önemlidir. Çok yüksek sesle konuşmak, belirli ayarlarda saygısız veya garip olabilir.

    Geri bildirim vermek ve almak

    Güçlü iletişimciler kritik geri bildirimleri kabul edebilir ve başkalarına yapıcı geri bildirim sağlayabilir. Geri bildirim sorulara cevap verilmeli, çözümler sunulmalı veya eldeki konuyu güçlendirmeye yardımcı olunmalıdır.

    Özgüvenli olmak

     İşyerinde, insanların güvenle sunulan fikirlere cevap verme olasılığı daha yüksektir. Birine hitap ederken göz teması kurarak, omuzlarınızla düz bir şekilde oturarak ve düşüncelerinizin parlatılması için vaktinden önce hazırlanarak da dahil olmak üzere, kendine güvenen bir profil çizmek önemlidir.

    Sözsüz ipuçlarını anlama

    Etkili bir iletişim, vücut dili, yüz ifadeleri ve göz teması gibi sözsüz ipuçlarıyla gerçekleşir. Birini dinlerken, sözsüz dillerinin yanı sıra söylediklerini de dikkate almalısınız. Aynı önlemle, başkalarına uygun ipuçları gönderdiğinizden emin olmak için iletişim kurarken kendi beden dilinizin bilincinde olmalısınız.

    Üniversitede bugüne kadar kazanmış olabileceğiniz ya da iletişim becerilerinizi daha da ilerletebilmeniz için aşağıda bazı örnekler bulabilirsiniz: 

    Yazılı

    - Akademik çalışmalar

    - Bloglar:  tutku duyduğunuz bir konuda düzenli makaleler yazma

    - Yarı zamanlı işlerde idari görevler


    Sözlü

    - Müşteriye dönük iş pozisyonları

    - Üniversite sunumları

    - Toplum gönüllülüğü

    - Öğrenci radyosu

    - Kariyer elçisi / ders temsilcisi / öğrenci danışmanı olmak 

    - Öğrenci birliğinde / öğrenci kulüplerinde rol almak

    Bu becerilerinizi işe alım yetkilisine nasıl kanıtlarsınız?

    Sadece "iletişimde çok başarılıyım" demeniz yetmez; etkili iletişim kurduğunuz durumlara örnekler vermeniz gerekir.Bu örneği başarılı bir şekilde aktarmanın yollarından biri, STAR yöntemini kullanmaktır.

    S

    - Durumu (Situation) anlatın.

    T

    - Görevi (Task) açıklayın.

    A

    - Eylemi (Action) anlatın.

    R

    - Sonuçları (Result) belirtin. 


    Aşağıda, iletişimle ilgili bir sorunun STAR yöntemi kullanılarak cevaplanmasına örnek yer almaktadır:

    Durumu (Situation) anlatın:

    Üniversitede ilk yaptığım işlerden biri X Üniversitesi Tiyatro Kulübü'ne katılmak oldu. Kulüpte çalışmayı çok sevdim, çeşitli prodüksiyonlarda yer aldım, yönetmenlik hakkında ve teknik konularda bilgi edindim.

    Görevi (Task) açıklayın:

    Üçüncü sınıfta kulüp saymanlığına adayu olmaya karar verdim. Toplam üç aday çıktı, seçimden önce hepimiz kampanyalar yürüttük ve kulüp üyelerine sunumlar yaptık.

    Eylemi (Action) anlatın:

    Kulübün bütçesini nelere harcamanın daha yararlı olacağını belirlemek için üyelerle görüştüm ve kısa bir anket düzenleyerek doldurmalarını istedim. Seçim kampanyamı ve konuşmamı bu bilgilere dayanarak oluşturdum. Pozisyonumu anlatan afişler hazırladım, bu görevi neden istediğime ve kulübe neler katabileceğime dair beş dakikalık bir konuşma yazdım.

    Sonuçları (Result) belirtin:

    Kulüp arkadaşlarıma onları iyi bir şekilde temsil edebileceğimi gösteren bu hazırlık ve temaslar sayesinde, oyların %65'ini alarak seçildim.


     Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Cemre Sandal tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.