Hadi Oyunlaştırmadan (Gamification) Bahsedelim!

    gamification

    "Cevap aslında çok basit: oyunlaştırma EĞLENCELİ!" Oyunlaştırma nedir? Girişimciler için ne ifade eder? Bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Mutlaka göz atın!

    Oyunlaştırma terimini duymuş olsak da olmasak da hayatlarımızın bir parçası. Kullanıldığı alanlar, karşımıza çıkma sıklığı da gittikçe artıyor hatta artık her yerde diyebiliriz! Madem karşımıza çıkıyor, o zaman ne olduğunu öğrenelim değil mi? 

    Oyunlaştırma nedir?

    Her şeyden önce şunu söylemeliyiz ki, oyunlaştırma "oyun" değildir. Tabii, oyunlardaki rekabet unsurları, ödüllendirme sistemleri gibi dijital oyunların elementleri oyunlaştırmada kullanılır. Bu sayede bankacılık, eğitim, pazarlama gibi alanların oyun dışı unsurları oyun unsurlarıyla bir araya gelerek etkileşimli ve kullanması daha cazip hale gelirler.

    Nick Pelling 2002'de oyunlaştırmayı: "Elektronik işlemleri hem eğlenceli hem de hızlı hale getirmek için oyun benzeri hızlandırılmış kullanıcı arayüzü tasarımlarını kullanmak." şeklinde tanımlamıştır.

    Günümüzde oyunlaştırmanın yaygın kullanılan tanımı ise: "Tipik oyun unsurlarının (puanlama ve rekabet gibi) diğer faaliyet alanlarına uygulanması."dır.

    Oyunlaştırmayı neden seviyoruz?

    Cevap aslında çok basit: oyunlaştırma EĞLENCELİ!

    Oyunlaştırma, oyunların en iyi kısımlarını alır (bizi motive eden oyun benzeri mekanikleri) ve belirli davranışları gerçekleştirmemizi teşvik etmek için bunları oyun dışı alanlara uygular.

    Herhangi bir şeyi oyunlaştırmak, ona karşı yaklaşımımızı değiştirerek içsel bir motivasyon yaratır. Örneğin, Yemeksepeti'nden sipariş vermek gayet rutinken, yemek sipariş verirken puan kazanmaya ve bölgemizdeki diğer kullanıcılarla yarışmaya başladığımızda uygulama bir anda gözümüze cazip gözükmeye, oyun gibi gelmeye başlar!

    Oyunlaştırılmış sistemler hem kullanıcıların daha memnun kalmasını hem de şirketin satışlarının ve sadık müşterilerinin sayısının artmasını sağlar.

    Biraz da oyunlaştırma örnekleri verelim!

    Devamlı gittiğin kahve dükkanında eminiz sana da bir kart teklif edilmiştir. Sen kahve aldıkça o karta damga basılır ve kartı doldurduğun zaman hediye kahve alırsın. Mesela bu bir oyunlaştırmadır!

    Foursquare tarzı uygulamalarda sen yer bildirimi yaptıkça rozetler kazanırsın ve gittikçe seviyen yükselir. Çok cazip duruyor değil mi?

    Ya da alışveriş sitelerinde satıcılar puanlanır ve yıldız alırlar ve böylece hem satıcı daha iyi olmaya teşvik edilir hem de alıcıya bir güven ortamı sağlanır. Burada da oyunlaştırma kullanılmıştır.

    Son olarak, Konu benim ilgimi çekti, oyunlaştırma hakkında bir de video izlemek istiyorum. dersen senin için oyunlaştırma hakkında güzel bir sohbet de koyuyoruz aşağıya!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.