İlaçta Kariyer: Beril Koparal ile İlham Röportajı

    Beril Koparal ile İlham Röportajı
    Beril Koparal kimdir? İlaç sektöründe çok farklı alanlarda yer almış olan Beril Koparal ile ilham dolu röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!

    1) Sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    Merhaba. İstanbul'da doğdum. Liseyi Kadıköy Anadolu Lisesi'nde, üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü'nde okudum. Yüksek lisansımı İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde yaptım ve doktoraya da aynı bölümde devam ettim. Doktora sırasında üniversiteden ayrılarak girişimciliğe adım attım. Daha sonra kurumsal şirketlerde Genel Müdürlük yaptım ve şimdi tekrar girişimciliğe geri döndüm. Şu anda çeşitli şirketlere danışmanlık yapıyorum. Aynı zamanda da kendi girişimlerim olan Zihnifit ve Tahinly markaları ile ilgileniyorum.

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?

    Benim genetik seçmeme neden olan, hep çok örnek aldığım rahmetli hocam Prof. Dr. Tuncay Altuğ olmuştur. Kendisi bir toplantıda geleceğin mesleği genetik olacak dediğinde ben kararımı vermiştim. Başka önemli karar anlarım üniversiteden istifa ederek girişimciliğe adım atmak ve kendi şirketimi ABD'li bir şirkete satarak kurumsal hayata geçmek olmuştur.

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Ailem hayatımın tümünde beni özgür bıraktı. Her zaman kararlarıma saygı duydular. Tabi üniversitedeki kadromu bırakıp girişimciliğe adım attığımda itiraz ettiler. Geleceği belirli ve benim de çok başarılı olduğuma inandıkları akademisyenlikten ne olacağı belli olmayan bir girişimcilik macerasına atılmamı istemediler.

    4) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Hayatın tamamının bir gelişim süreci olduğuna inanıyorum. Hayatımın başlarında daha çok akademik eğitimler ve kurslarla kendimi geliştiriyordum. Ancak şimdi daha çok sivil toplum kuruluşlarında çalışarak ve sosyal sorumluluk projelerine katılarak kendimi geliştiriyorum. Hayatın farklı evrelerinde gelişim yolculuğu da farklı oluyor. Bunun dışında okumak ve yazmak beni geliştiriyor diye düşünüyorum.

    5) Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Hayatımdaki herkesten bir şeyler öğrendiğimi ve beni geliştirdiklerini düşünüyorum. Hayatıma en çok etki eden kişiler ise üç kızım. Onlar sayesinde çok şey öğrendim ve çok şekillendim. İlham aldığım en önemli kişi ise Atatürk. Ayrıca Türkan Saylan gibi yaşadıkları ortama önemli katkılarda bulunmuş kadınlardan çok ilham alıyorum. Biyografi okumayı çok seviyorum. Yaşanmışlıklardan çok şey öğreniyorum.

    6) Kendimizİ geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısınız dediğiniz kitaplar var mı?

    Dijital dünya sınırsız kaynağa sahip. O yüzden de tek bir kaynak söylemeyi çok doğru bulmuyorum. Herkes kendi ilgi alanına göre farklı kaynakları takip edebilir. Bununla birlikte iş hayatında faydalı olabilecek bir kaynak olarak Harvard Business Review ya da Türkçe okumak isteyenler için Harvard Business Review Türkiye'yi tavsiye edebilirim. Harvard Business Review iş hayatıyla ilgili bakış açınızı genişletecektir. Gerek iş hayatınızda gerekse özel hayatınızda en çok ihtiyaç duyacağınız şey duygusal zeka olacak. Duygusal zekanızı geliştirmek için Doğan Cüceloğlu'nun, Üstün Dökmen'in ya da Acar Baltaş'ın kitaplarını okuyabilirsiniz. Ayrıca Mediacat yayınları içerisinden ilginizi çekecek ve iş hayatınızda size yardımcı olacak kitaplar bulabilirsiniz.

    7) Tekrar 20 yaşınızda olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Tekrar 20 yaşında olsam daha fazla kendime, özellikle de spora zaman ayırırdım. Spor düzen ve disiplin gerektiriyor ve hayatımda daha fazla spora yer ayırırdım. Bir de sivil toplum kuruluşlarında çalışmaya daha erken yaşta başlardım. Genetik okumak isteyenlere tavsiyem ise halen geleceğin mesleği olduğu. Bu pandemi döneminde de gördük ki bilim insanlarına çok ihtiyaç var ve çok önemli işlere imza atıyorlar. Hayal kurmaktan ve hayallerinin peşinde koşmaktan vazgeçmesinler. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.