İlk Kadın Profesör: Fazıla Şevket Giz

    Resim_20231110-165111_1

    Kadınların hikayelerini paylaşan, "Deneyim paylaşınca güzeldir" inancıyla çalışan BinYaprak ailesi olarak, 29 Ekim'de BinYaprak Hikaye Hasadı Hareketini başlattık. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına kadınların hikayelerini hediye etmek için çıktığımız Hikaye Hasadına, ilklerin hikayeleri ile devam ediyoruz. 

    Fazıla Şevket Giz, Türkiye'nin ilk kadın profesörlerindendir. Yurt dışında ve yurt içinde yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirmiştir. Uzun süre Türkiye'de akademisine emek vermiştir.

    Eğitim Hayatı 

    1903 yılında İstanbul'da doğdu. Amerikan Kız Kolejinden 1922 yılında mezun oldu. Yükseköğrenimi Amerika Mount Holyobe Üniversitesi'nde tamamlayarak 1927 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin biyoloji laboratuvarında üç ay araştırmacı olarak çalıştı.  

    Kariyeri 

    Türkiye 'ye dönünce 1927-1933 yılları arasında Arnavutköy Kız Koleji'nde biyoloji öğretmenliği yaptı. Türkiye'de temel bilimler kategorisinde araştırma yazısı yayımlayan ilk kadın bilim insanı oldu (1929). 1933 yılında gerçekleşen üniversite reformu sonrasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne hayvan doçenti olarak atandı. 1949 yılında Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'nin kurucuları arasından yer aldı. Curt Kosswig 'in enstitüdeki görevinden ayrılması sonrasında 4 Ocak 1955 sonrasında Genel Zooloji Enstitüsü'ne direktör olarak tayin edildi. Sağlık sorunları nedeniyle 1958'de görevinden istifa etti. 19 Haziran 1961'de ise Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörlüğüne getirildi. Bu görevinden de aynı gerekçe ile 1964'te ayrıldı. 1 Mart 1972'de emekli oldu. İnönü Armağanı'na da layık görülen Fazıla Şevket Giz 1981 yılında hayatını kaybetti.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.